foto: LETA
Visi Latvijā reģistrētie omikrona gadījumi apstiprināti vakcinētiem cilvēkiem
Esi vesels
2021. gada 14. decembris, 10:25

Visi Latvijā reģistrētie omikrona gadījumi apstiprināti vakcinētiem cilvēkiem

Jauns.lv

Veselības ministrijas (VM) sagatavotais pārskats par aktuālo epidemioloģiskās drošības situāciju valstī, kas tiks prezentēts šīsdienas Ministru kabineta sēdē, liecina, ka visi līdz šim Latvijā reģistrētie vīrusa omikrona varianta gadījumi atklāti pret Covid-19 vakcinētiem cilvēkiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

VM prezentācijā teikts, ka līdz šim Latvijā apstiprināti 12 šī vīrusa varianta gadījumi. Visi inficētie ir vakcinēti un vienā gadījumā saņemta arī balstvakcīna.

Septiņi gadījumi ievesti no ārvalstīm - trīs no Zviedrijas, divi no Norvēģijas un divi no Lielbritānijas. Pieci saslimšanas gadījumi konstatēti lidostā veiktajā skrīningā.

Savukārt pārējie pieci bijuši sekundārie gadījumi, kad cilvēki saslimuši, inficējoties no tiem, kas atbraukuši no ārzemēm.

Deviņiem no sasirgušajiem bijuši slimības simptomi.

Saistībā ar šiem omikrona varianta gadījumiem identificētas arī 55 saslimušo kontaktpersonas.

Eiropas Savienībā sliktākā situācija Dānijā

VM sagatavotajā pārskatā arī teikts, ka kopumā Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas valstīs (EEZ) ziņots par 766 omikrona varianta gadījumiem. Visplašāk tas izplatījies Dānijā (195), Norvēģijā (109) un Vācijā (82).

Ar ceļojumiem ir saistīti tikai 13% gadījumu.

Visi gadījumi, par kuriem ir pieejama informācija par smaguma pakāpi, bijuši asimptomātiski vai viegli. ES un EEZ valstīs līdz šim nav ziņots par omikrona izraisītiem nāves gadījumiem.

Jānorāda, ka pirmdien saņemtas ziņas no Lielbritānijas par pirmo Covid-19 omikrona varianta izraisītu nāves gadījumu. Apvienotajā Karalistē reģistrēti jau 4 713 omikrona gadījumi. 10 no viņiem ārstējas slimnīcā.

Intensīvāka testēšana lidostā

Kā ziņots, ņemot vērā omikrona straujo izplatīšanos ne tikai Āfrikā, bet arī Eiropas valstīs, no pirmdienas tiek veikta intensīvāka ielidojošo reisu pasažieru Covid-19 skrīninga testēšana.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Plānots, ka izlases kārtībā katru dienu tiks veikta četru līdz sešu reisu visu pasažieru Covid-19 testēšana neatkarīgi no personas vakcinācijas vai pārslimošanas statusa.

Skrīninga testam tiks atlasīti reisi no valstīm ar lielāko ievesto Covid-19 gadījumu skaitu Latvijā, proti, no Vācijas, Lielbritānijas, Zviedrijas, Ēģiptes, Polijas, Itālijas, Norvēģijas, Somijas, Lietuvas, Igaunijas, Ungārijas, Spānijas, Krievijas, Nīderlandes, Dānijas, Īrijas, Maltas, Ukrainas, Gruzijas un Šveices. Reisu atlase tiks veikta rotācijas kārtībā.