foto: Publicitātes
Vai menopauze paātrina novecošanos?
2021. gada 26. oktobris, 06:04

Vai menopauze paātrina novecošanos?

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Ikviena sieviete saprot, ka menopauze ir būtisks pagrieziena punkts viņas dzīvē, jo iezīmē reproduktīvā perioda beigas. Šobrīd ļoti aktuāls jautājums pētnieku vidū ir, vai menopauzi var uzskatīt tikai par ķermeņa bioloģisko procesu, kad sasniegts konkrēts vecums? Vai tomēr tas ir arī faktors, kas paātrina sievietes novecošanos?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Divos pētījumos, no kuriem viens publicēts PNAS un otrs - Biological Psychiatry, pētnieki ir atraduši pārliecinošus pierādījumus tam, ka menopauze tiešām var paātrināt sievietes novecošanos. Losandželosas Kalifornijas Universitātes cilvēka ģenētikas un biostatistikas profesors Steve Horvath ar savu komandu veica pētījumu, kurā piedalījās 3100 sievietes. Viņas sniedza savus DNS paraugus no asinīm, siekalām un vaigu audiem. Saņemtajos paraugos tika analizētas epiģenētiskās izmaiņas, jo tās kalpo kā marķieris šūnas vecuma noteikšanai.

"Epiģenētiskais pulkstenis ir kaut kas līdzīgs gredzenu skaitīšanai kokam, lai novērtētu tā vecumu," skaidro profesors.

Viņa vadītā komanda secināja, ka tām sievietēm, kas jau bija menopauzes vecumā, šūnu novecošanās process norit par aptuveni sešiem procentiem ātrāk, nekā sievietēm, kurām tas vēl tikai priekšā. Abi pieminētie pētījumi uzsvēra, ka starp bioloģisko vecumu un dzimšanas datumu nav iespējams likt vienādības zīmi, jo to, cik vecs cilvēks ir patiesībā, norāda viņu šūnas un audi, nevis dati pasē. Protams, mēs katrs novecojam dažādos ātrumos, - to iespaido gan mūsu gēni, gan dzīvesveids, tomēr mūsu spēkos ir arī kaut ko darīt, lai novecošanās procesu atvirzītu pēc iespējas tālāk. Viens no veidiem – pieskatīt, lai mūsu organisms saņemtu visas tam nepieciešamās uzturvielas. Un ne tikai tāpēc, lai jauneklīgāk izskatītos, bet arī tāpēc, lai šajā vecuma posmā arī labāk justos.

Kas aizkavē novecošanos un ļauj labi justies?

C vitamīnam ir plašs vielmaiņas funkciju klāsts. Tas aizsargā pret oksidējošiem brīvo radikāļu bojājumiem un tam ir būtiska loma tik svarīgā kolagēna ražošanā. C vitamīns samazina ādas krociņu veidošanos un noslīdēšanu, kas rodas līdz ar novecošanos. C vitamīns ir arī tas, kas palīdz uzturēt veselas gļotādas un ražot virsnieru hormonu. Tas ir neatņemams vitamīns labai imūnsistēmai.

E vitamīns pārstāv antioksidantu saimi, kurā ir arī alfa-, beta-, gamma- un delta-tokoferoli. Tie visi žilbina ar savu pretnovecošanās efektu.

Koenzīms Q10 ir antioksidants, kas ir būtisks mitohondriju enerģijas ražošanai. Līdz ar gadiem organisms pats vairs nespēj to saražot pietiekamā daudzumā, bet tas ir ļoti svarīgs sirds muskuļiem, tas palīdz pazemināt asinsspiedienu un novērst sirds mazspēju, kā arī aizsargā smadzenes no Parkinsona un Alcheimera slimībām.

Sojas aktīvās vielas, tāpat kā linsēklu lignāni jau 12 nedēļu laikā mazina karstuma viļņus, neizraisot dzemdes gļotādu slāņa (endometrija) sabiezēšanos. Sojas ekstraktam ir labvēlīga ietekme arī uz kognitīvajām funkcijām, līdz ar to tas rūpējas, lai netiktu zaudēts domāšanas un uztveres asums, un arī laba atmiņa saglabātos pēc iespējas ilgāk.

Vairāki pētījumi ir parādījuši, ka kolagēna peptīdi vai piedevas, kas satur kolagēnu, var palīdzēt palēnināt ādas novecošanos, samazinot grumbas un ādas sausumu.

Hialuronskābe palīdz uzturēt ādā nepieciešamo mitrumu, tā samazinot smalkās līnijas un grumbiņas.

Olīvu augļu ekstrakts pagarina šūnu dzīves ilgumu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kur to visu dabūt?

Uzturvielu ražotājs Orthomol* (Vācija) ir licis lietā brīnišķīgas uzturvielu īpašības un, domājot par sievietes veselību, radījis vairākus augstvērtīgus produktus, Orthomol Femin – kalpo labsajūtai pārmaiņu laikā. Tā sastāvā esošie vitamīni un minerālvielas ir brīnišķīgā savienojumā ar sojas izoflavoniem, linsēklu lignāniem, taukskābēm un koenzīmu Q10.

Orthomol Beauty – sniedz uzturvielas ar pretnovecošanās (anti-aging) iedarbību jauneklīgai ādai, veselīgiem matiem un nagiem. Satur biotīnu un cinku, kolagēna hidrolizātu, hialuronskābi, koenzīmu Q10 un olīvu ekstraktu.

*Orthomol ir zinātniski pamatotas un ortomolekulārajā medicīnā balstītas mikrouzturvielu kombinācijas slimību profilaksei un veselības uzlabošanai.

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Orthomol