foto: Aigars Hibneris
Teologs Indulis Paičs: vakcinējos un aicinu to darīt citus! Vakcinācija – Dievam tīkams un labs darbs
Mācītājs Indulis Paičs: "Vakcīnas ir pilnībā reliģiski, garīgi un ētiski pieņemamas”.
Esi vesels
2021. gada 15. jūlijs, 14:35

Teologs Indulis Paičs: vakcinējos un aicinu to darīt citus! Vakcinācija – Dievam tīkams un labs darbs

Jauns.lv

Kādreizējais Rīgas Lutera (Torņakalna) draudzes mācītājs, tagad lektors, psiholoģijas doktorants Indulis Paičs atbild uz daudziem šobrīd eksistenciālu jautājumu „Kāpēc es vakcinējos, un aicinu to darīt citus?”. Viņš uzsver, ka „ikvienam jāpiedalās pie šīs sērgas apkarošanas” un „viltus vakcinācija ir jāpadara krimināli sodāma”. Ja kāds negrib saņemt Covid-19 vakcīnu, tad viņam jāsēž mājās „līdz pandēmija būs pilnībā beigusies”.

Cilvēka viedokli nemaina citu rakstītais, bet tikai paša cilvēka gatavība nokāpt no lepnības augstumiem. Tāpēc bez pretenzijām, vienkārši kā pieturas punktus mūsu ceļā, kā iedrošinājumu tiem, kurus mulsina dažādie viedokļi, gribu izteikt savas domas:

Neklausīsimies viltus „gudrībās”!

* Pandēmija ir īsta, reāla un bīstama. Neticiet tiem, kuri mēģina noliegt acīmredzamus faktus! Tā nav gudrības, bet drīzāk pretēja pazīme. “Domāt ar galvu” tiešām vajag – piemēram, neticēt murgainiem ierakstiem sociālajos tīklos, bet uzticēties tiem avotiem, kuri nes atbildību par saviem vārdiem.

* Vakcinācija ir droša, pētījumos pārbaudīta un praksē apliecināta, ērta un dabiska metode, kā izvairīties no saslimšanas pašam un mazināt slimības izplatīšanos sabiedrībā. “Ērta”, jo prasa pavisam nelielu piepūli, lai iegūtu aizsardzību uz ilgāku laiku. “Dabiska”, jo izmanto cilvēka paša imūnsistēmu cīņā pret slimības izraisītājiem. Potēšanās tiek izmantota jau sen un tai ir lieliski panākumi.

* Vakcīnas nemaina cilvēka ģenētisko kodu, nepadara mūs par zombijiem, neizraisa autismu, arī astes mums no tām neizaugs. Vakcīna iepazīstina imūnsistēmu ar slimības izraisītāju, lai tā spētu sagatavoties cīņai gadījumā, ja organismā nonāks īstie vīrusi vai baciļi. Nekādas mistikas, nekādu murgu. Normāls, labi izpētīts, aprakstīts un pārbaudīts ceļš.

Jā, reizēm organisms reaģē pārspīlēti, bet tā tas var gadīties ar jebko – piemēram, ziedputekšņiem vai kaķa spalvām. Mana organisma alerģiska reakcija nav nedz ziedu, nedz kaķu “nederīguma” pazīme! Sava organisma īpašības jāņem vērā, bet nav jāvispārina.

* Kādiem varbūt būs svarīgi, ja piebildīšu, ka vakcinācija ir pilnībā atbilstoša kristīgās ticības (un plašākā nozīmē – garīguma) pamatiem, vakcinēties ir Dievam tīkams un labs darbs. Nav nekādu nopietnu teoloģisku iebildumu pret tām. Vēl vairāk, stāsts par Mozus uzslieto čūsku tuksnesī ir perfekta vakcinācijas līdzība (vēlāk tā tiek attiecināta arī uz Kristu). Un vēl… Homeopātijas praktizētājiem vajadzētu būt īpaši atvērtiem iepretī idejai, ka “līdzīgais tiek ārstēts ar līdzīgo” (vakcīnu sākotnējais darbības princips bija tieši tāds!). Tāpēc neklausīsimies viltus “gudrībā”. Vakcīnas ir pilnībā reliģiski, garīgi un ētiski pieņemamas.

Ikvienam ir jāpiedalās pie šīs sērgas apkarošanas

- Vai nu vakcinējies (sliktākajā gadījumā piedzīvojot kādu nepatīkamu reakciju – piemēram, paaugstinātu temperatūru vairāku stundu garumā), toties baudi maksimālu brīvību un iespējas;

- Vai arī testējies pirms katra nopietna pasākuma, lai apliecinātu pārējiem, ka neesi bīstams sev un citiem;

- Vai arī – ja nevēlies ne vienu, ne otru – tad sēdi mājās, līdz pandēmija būs pilnībā beigusies.

Tava izvēle, draugs! Mana izvēle ir vakcinācija – lielisks veids, kā pasargāt sevi un citus.

Nav pieļaujams, ka cilvēks atklāti parazitē uz citu rēķina –, negribēdams panest nekādas grūtības, bet tikai baudīt pārējo sabiedrības locekļu pielikto pūļu augļus. Atsaukties uz to, ka “mēs, veselie, nevienu neapdraudam”, nozīmē nesaprast, par ko vispār stāsts, kad runa ir par infekcijas slimībām. Ja tomēr paliec pie sava, tad taisi regulāri testus, kas pierāda, ka esi vesels, jo “sajūtas” te nebūs pietiekams kritērijs.

Un vēl – domājot par tiem, kas koķetē ar izslimošanu kā “labu alternatīvu”... Pārāk daudziem cilvēkiem ir nopietnas ilgtermiņa sekas pat salīdzinoši viegli pārslimotas slimības gadījumā. Pazīstu tādus personiski un lasu par tādiem plašos pētījumos. Nevienam nenovēlu tāda veida depresijas vai nespēka formas, kādas nācies novērot.

Viltus vakcinācija ir jāpadara krimināli sodāma

foto: Paula Čurkste/LETA
Droši saņemiet vakcīnu pret šo sērgu, nevienam neatskaitoties un neko nepierādot!

* Liegt ieņemt amatus vai piedalīties pasākumos tiem, kas bez objektīva iemesla ir atteikušies vakcinēties, ir pilnīgi normāli. Vakcinēšanās nav identitātes jautājums, līdz ar to attiecināt uz šādu situāciju jēdzienu “diskriminācija”, ir tendenciozi. Vakcinācijas gadījumā runa ir par uzvedību - un tādā gadījumā to sauc par “noteikumiem”. Piemēram, nedrīkst pārdot alkoholu nepilngadīgajiem (pat, ja “gribas”), nedrīkst braukt ar mašīnu bez tiesībām (pat, ja “māk”), nedrīkst gatavot ēdienu bērniem, ja nav ārsta izziņas (pat, ja “jūtas vesels”), nedrīkst praktizēt psihoterapiju, ja nav sertifikāta (pat, ja “spēj”) un tā tālāk. Noteikumi pieprasa noteiktu uzvedību, savukārt, diskriminācija veidojas tad, kad no cilvēka prasa mainīt acu krāsu, dzimumu vai tautību (plašākā nozīmē - jebko, kas kādu ārēju iemeslu dēļ nav iespējams). Diskriminācija būtu arī tad, ja vakcīnas būtu jāiegādājas par maksu (kādam varētu nepietikt līdzekļu), vai arī tās saņemšanai būtu jāizpilda sarežģīti priekšnoteikumi.

Ja kādam nepatīk noteikumi, var mēģināt tos mainīt – bet tos būtu jāmaina tikai tad, ja būtu pierādīts, ka tiem nav jēgas vai tie nesasniedz mērķus. Ne visiem pusaudžiem patīk noteikums, ka viņi nedrīkst iegādāties alkoholu. Par laimi, viņiem nav vienpusīgas tiesības noteikumus mainīt.

Kopsavelkot – droši saņemiet vakcīnu pret šo sērgu, nevienam neatskaitoties un neko nepierādot! Jūs drīkstat mainīt savu viedokli un izdarīt to, kas ir pareizi, arī tad, ja līdz tam bijušas šaubas. Tā ir veselīga cilvēka pazīme – spēt šaubīties, baidīties, bet beigu beigās izdarīt jēdzīgāko izvēli!

Rēķinieties ar to, ka reizēm – kā pēc jebkuras potes – arī pēc šīm vakcīnām var sekot kāda reakcija (piemēram, paaugstināta temperatūra). Nebaidieties no tā! No vakcīnām cilvēki nemirst, un lielai daļai cilvēku nekādas reakcijas nemaz nav. Ja tomēr ir, pajautājiet padomu ārstam, kā labāk tikt ar to galā...

Starp citu, reakcija ir kopumā pozitīva zīme tam, ka organisms sāk atpazīt un ir gatavs cīnīties ar slimību. Un paldies visiem, kas to jau izdarījuši!