foto: AFP/Scanpix
Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ
Nevalstiskajai Sīrijas Imunizācijas grupai atļauts darboties nemiernieku kontrolētajā Idlibas provincē valsts ziemeļos.
Esi vesels
2021. gada 19. jūnijs, 06:49

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ

Kas Jauns Avīze

ASV piespriests trīs gadu cietumsods farmaceitam Stīvenam Brandenbergam par tīšu simtiem "Moderna" vakcīnas devu sabojāšanu, bet bēgļi no vakcinācijas kampaņas izslēgti.

Elizabete II apbalvo profesori

Lielbritānijas karaliene Elizabete II savas 95. jubilejas oficiālajās svinībās ar Britu impērijas Goda dāmas titulu apbalvojusi Oksfordas universitātes profesori Sāru Gilbertu, kura vadīja "AstraZeneca" vakcīnas izstrādi. Šī ir otrā augstākā Britu impērijas ordeņa klase. Titulus saņēmuši vēl seši Gilbertas komandas zinātnieki.

No šogad 1129 apbalvotajiem teju ceturtā daļa ir devuši ieguldījumi cīņā pret pandēmiju – gan citiem palīdzēt gatavi kaimiņi, gan mediķi un citu svarīgu nozaru darbinieki.

Drīzumā varētu sagaidīt jaunu Covid-19 vakcīnu

ASV biotehnoloģiju uzņēmuma "Novavax" izstrādātā vakcīna izmēģinājumos ASV un Meksikā uzrādījusi 100% aizsardzību pret vidēju un smagu saslimšanu ar Covid-19 un 90,4% kopumā. Izmēģinājumos piedalījās 29 960 cilvēku.

Uzņēmums plāno pieprasīt apstiprinājumu savai vakcīnai ASV, Eiropā un citur līdz septembra beigām un ap to laiku spēs saražot līdz 100 miljoniem devu mēnesī.

Cietumsods antivakserim

ASV piespriests trīs gadu cietumsods farmaceitam Stīvenam Brandenbergam par tīšu simtiem "Moderna" vakcīnas devu sabojāšanu. Viņš decembrī divās nakts maiņās izņēma ampulas no ledusskapja,  noturēja vairākas stundas siltumā, tad ielika atpakaļ. Kopumā 57 cilvēki saņēma devas no šīm ampulām.

Antivakserim arī jāsamaksā 83 800 dolāru kompensācija Viskonsinas slimnīcai, kurā viņš strādāja.

Bēgļi vakcīnas nesaņems?

Gandrīz 80 miljoni bēgļu visā pasaulē lielākoties ir izslēgti no vakcinācijas kampaņas, brīdina labdarības organizācija World Vision. Grieķijā bēgļu potēšana sākās tikai jūnija sākumā, Polija ir pilnībā izslēgusi viņus no vakcinācijas kampaņas.

Tikai 20 no 163 valstīm Covid-19 vakcīnas ir sasniegušas bēgļu nometnes, kaut gan tajās risks inficēties ir vismaz trīsreiz lielāks par vidējo.

Lielākais kādas valsts vakcīnu dāvinājums

ASV iegādāsies pusmiljardu "Pfizer/BioNTech" vakcīnas devu kā dāvinājumu 92 trūcīgām valstīm. Pirmos 200 miljonus nogādās līdz gada beigām, pārējās līdz nākamā gada jūnijam. Šis būs lielākais kādas atsevišķas valsts vakcīnu pirkums un dāvinājums, paziņojis Baltais nams.