foto: REUTERS/SCANPIX
Ķīnā apstiprināts pasaulē pirmais gadījums, kad cilvēks saslimis ar retu putnu gripas celmu
Esi vesels
2021. gada 2. jūnijs, 09:44

Ķīnā apstiprināts pasaulē pirmais gadījums, kad cilvēks saslimis ar retu putnu gripas celmu

Jauns.lv

Kāds 41 gadu vecs Ķīnas pilsonis kļuvis par pirmo cilvēku pasaulē, kuram apstiprināta inficēšanās ar putnu gripas celmu H10N3, ziņo BBC.

Ķīnas veselības amatpersonas pagaidām nav sniegušas sīkāku informāciju par to, kā vīrietis inficējās, taču tiek uzskatīts, ka H10N3 celms starp cilvēkiem viegli neizplatās.

Saslimušais hospitalizēts jau 28. aprīlī, bet tikai pēc mēneša diagnosticēta saslimšana ar putnu gripu.

Šobrīd Dzjansu provinces iedzīvotājs jau atveseļojies un tiks izrakstīts no slimnīcas.

Zināms, ka putnu gripas variantu pasaulē ir daudz, un šis nav pirmais, ar kuru inficējies cilvēks, kurš strādā ar mājputniem. Citi inficēšanās gadījumi ar celmu H10N3 nav atklāti.

"Pasaulē nav ziņots par H10N3 saslimšanas gadījumiem starp cilvēkiem. Šis gadījums ir vīrusa pārnese starp sugām, un liela mēroga infekcijas izplatīšanās risks ir ārkārtīgi mazs," paziņojusi Pekinas Nacionālā veselības komisija.

Savukārt Pasaules Veselības organizācija (PVO) ziņu aģentūrai "Reuters" paziņojusi, ka šobrīd nekas neliecina par putnu gripas infekcijas izplatīšanos starp cilvēkiem. "Kamēr putnu gripas vīruss cirkulē starp mājputniem, cilvēku inficēšanās gadījumi nav pārsteidzoši, kas ir spilgts atgādinājums, ka gripas pandēmijas draudi ir pastāvīgi," paskaidroja PVO.

Pašlaik daudzās Eiropas valstīs putnu vidū strauji izplatās putnu gripas H5N8 variants. Krievija februārī ziņoja, ka ar šo putnu gripas celmu inficējies arī cilvēks.