1dienas
19stundas
35minūtes
44sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Dažādu Covid-19 vakcīnu sajaukums: par kādām blakusparādībām ziņo šādi sapotētie?
foto: Salvatore Laporta / IPA/I/SIPA
Ilustratīvs foto
Esi vesels

Dažādu Covid-19 vakcīnu sajaukums: par kādām blakusparādībām ziņo šādi sapotētie?

Jauns.lv

Pētījumā noskaidrots, ka pieaugušie, kuri kā vienu Covid-19 vakcīnas devu saņēmuši "AstraZeneca" poti, bet otru - "Pfizer" vakcīnu, visbiežāk pēcāk ziņo par vieglām un mērenām blakusparādībām, ziņo BBC.

"Com-Cov" pētījums tika uzsākts šī gada februārī ar mērķi noskaidrot, vai citas vakcīnas otrās devas saņemšana var nodrošināt ilgstošu imunitāti un labāku aizsardzību pret jaunajiem vīrusa variantiem, kā arī ar mērķi saprast, vai vakcīnu iztrūkuma gadījumā drīkst otrās devas saņemšanas laikā pacientam ievadīt citu vakcīnu.

Ņemot vērā neskaidrības ap "AstraZeneca" vakcīnu turpmāko piegādi un bažām par ļoti retiem un neparastiem trombu veidošanās gadījumiem, daudzviet pasaulē tiek apsvērta iespēja tiem, kuri kā pirmo vakcīnas devu saņēmuši šī ražotāja poti, kā otro devu ievadīt cita ražotāja vakcīnu.

Ko atklāj pētījums?

Oksfordas universitātes vadītajā pētījumā piedalījušies 830 brīvprātīgie vecumā virs 50 gadiem. Starp pētījuma dalībniekiem bija gan tie, kuri saņēmuši viena ražotāja abas vakcīnas devas, gan tie, kuri saņēmuši dažādas - gan "AstraZeneca", gan "Pfizer" vakcīnas devas.

Paredzams, ka pirmie pilnie pētījuma rezultāti tiks publicēti jūnijā, bet provizoriskie dati jau šobrīd ir publicēti medicīnas žurnālā "Lancet".

Kombinējot dažādu vakcīnu devas, biežāk ziņots par tādām blakusparādībām kā drebuļi, galvassāpes un muskuļu sāpes.

Visas nevēlamās reakcijas bija īslaicīgas, neradot bažas par drošību.

"Oxford Vaccine Group" pārstāvis, profesors Metjū Snaips norāda, ka pētījuma rezultāti ir "intriģējoši" un "ne tādi, kādus mēs gaidījām".

Katrs desmitais brīvprātīgais, kurš saņēma divas "AstraZeneca" devas ar četru nedēļu starplaiku, ziņoja par paaugstinātu temperatūru. Savukārt starp tiem, kuri saņēma "AstraZeneca" un "Pfizer" jaukto vakcīnu, ziņojumi par paaugstinātu temperatūru pieauga līdz 34%.

Snaips norāda, ka līdzīgas atšķirības novērotas arī attiecībā uz citiem pēcvakcīnas simptomiem, piemēram, drebuļiem, nogurumu, galvassāpēm, nogurumu un muskuļu sāpēm.

"Viena lieta, ko pētījums mums parāda, ir tas, ka jūs noteikti nevēlēsieties vienā un tajā pašā dienā vakcinēt pilnu palātu ar medmāsām [ar dažādu vakcīnu devām], jo nākamajā dienā jūs varētu novērot vairāk darba kavējumu," salīdzina profesors.

Aprīlī pētījums paplašināts ar vēl 1050 brīvprātīgo, uz kuriem tiks pārbaudīts "Moderna" un "Novavax" Covid-19 vakcīnu sajaukums.