foto: Publicitātes
Uzturvielas – degviela mūsu organismam
2021. gada 26. marts, 07:00

Uzturvielas – degviela mūsu organismam

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Aptiekā, jautājot pēc labākajiem vitamīniem, farmaceiti iesaka ortomolekulāros vitamīnu un uzturvielu kompleksus. Atsauksmes no cilvēkiem, kuri tos lieto, ir lieliskas: kādam uzlabojusies imūnsistēmas darbība, cits atteicies no pretsāpju līdzekļiem, jo pazudušas locītavu un muguras sāpes. Izpētīsim, kāpēc ir vērts izvēlēties uztura bagātinātājus, kuri izstrādāti pēc ortomolekulārās medicīnas principiem!

Ortomolekulārā medicīna ir medicīnas virziens, kas pēta, kā saglabāt veselību un ārstēt dažādas slimības, sabalansējot dabiskās uzturvielas mūsu organismā. Uzturvielas (mikroelementus, makroelementus un vitamīnus) mēs uzņemam ar uzturu, un tās ir primārās mūsu dzīvības funkciju nodrošinātājas. Ortomolekulārā medicīnas principi nosaka, ka ir svarīgi ne vien uzturā patērēt mūsu organismam tik ļoti vajadzīgās uzturvielas, bet arī uzņemt tās bioķīmiski pamatotās devās un kombinācijās.

Organisma enerģijas ražošanas procesu tēlaini var salīdzināt ar rūpnīcu, kurā nepārtraukti notiek miljoniem bioķīmisku reakciju. Kā jebkurā rūpnīcā visām izejvielām jābūt noteiktā daudzumā un konkrētās attiecībās. Ja kādas izejvielas trūkst, ražošanas cikls nav pilnīgs, un tas tiek pārkārtots, lai trūkstošo posmu aizstātu ar citām pieejamajām izejvielām, jo ražošanas galarezultāts nedrīkst atšķities. Šis “citādais” ražošanas ceļš zaudē savu efektivitāti, jo trūkstošās izejvielas nepieciešams kompensēt. Lai to izdarītu, organismam jāiegulda papildu enerģija un jātērē citu uzturvielu krājumi.

Nepilnvērtīgs uzturs, jebkura slimība, zāļu lietošana, fiziska slodze, fizisks un mentāls stress, ārējās vides apstākļi - tie ir faktori, kas “nozog” mūsu organisma dzīvības nodrošināšanai paredzētās uzturvielas. Ja uzturvielu deficīts ir ilgstošs, rodas šūnu bojājumi un ķermenis sāk par to ziņot ar slimības simptomu palīdzību. Nepietiekamas imūnās spējas, locītavu slimības, ateroskleroze, katarakta, glaukoma, neauglība, vēzis–tās ir tikai dažas veselības problēmas, kuru cēlonis meklējams vielmaiņas traucējumos.

Mēģināsim godīgi atbildēt uz 2 vienkāršiem jautājumiem:

  • Vai lietoju 5 porcijas (saujas) augļu un dārzeņu dienā?
  • Vai lietoju zivis ne mazāk kā trīs reizes nedēļā?

Ja atbildes uz šiem jautājumiem bija “nē”, varam būt pilnīgi droši, ka neuzņemam pilnvērtīgu uzturu.

Pētot uzturvielu līmeni cilvēka organismā, uzturzinātnieki Eiropā un Amerikā ir secinājuši, ka uzturvielu nepietiekamība ir nopietna mūsdienu problēma. Piemēram, magnija, omega-3 taukskābju un bikarbonātu nepietiekamība ir cieši saistīta ar vēzi izraisošas vides radīšanu šūnu līmenī. Taču magnijs, jods, selēns, bikarbonāti - vairumam cilvēku šo uzturvielu krājumos organismā ir "tukša bāka"! Placentas asinsvadu veidošanās procesā būtiska loma ir folskābei, bet Vācijas zinātnieku pētījumā atklāts, ka 98% (!) grūtnieču ir folskābes deficīts.

Nepieciešamais ikdienas uzturvielu daudzums dažādos dzīves posmos atšķirīgs. Tāpat kā visiem neder viena, universāla diēta, arī mikrouzturvielu nepieciešamība ir katram cilvēkam individuāla. Par to, lai īstajā brīdī būtu pieejams īstais uzturvielu komplekss, ir parūpējies uzturvielu ražotājs Orthomol (Vācija). Orthomol ir zinātniski pamatotas un ortomolekulārajā medicīnā balstītas mikrouzturvielu kombinācijas slimību profilaksei un veselības uzlabošanai. Orthomol īpašās un bagātīgās devas spēj nodrošināt šūnas ar visām nepieciešamajām uzturvielām.

Ja veselības pamatā ir sabalansēts un pilnvērtīgs uzturs, kāpēc mēs nevaram visas nepieciešamās uzturvielas uzņemt ar ēdienu vien? Augļi un dārzeņi vairs nesatur tik daudz vitamīnu un mikroelementu, cik 50 - 100 gadus atpakaļ. Ir pierādīts, ka vidēji pārtikas produktu uzturvērtība pēdējos 50 gados samazinājies par 30 - 75%.

foto: Publicitātes

Raksts sadarbībā ar Orthomol