Mājas aptieciņa
2021. gada 24. februāris, 18:07

Kapsulas, tabletes vai aerosolu? Kā izvēlēties sev piemērotāko D vitamīnu

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Pētījumu dati nav iepriecinoši – neskatoties uz to, ka zinātniski pierādītas D vitamīna sniegtās priekšrocības cilvēka organismam, 82 % Latvijas iedzīvotāju šī vitamīna jeb, kā to mēdz saukt tautā, saules hormona, līmenis ir nepietiekams. Aptiekās D vitamīns pieejams dažādos veidos, devās un cenās. Kā izvēlēties sev piemērotāko?

Par D vitamīna nozīmīgumu liecina kaut vai tas, ka lielākajai daļai organismā esošo audu un šūnu ir D vitamīna receptori. Šis saules hormons stiprina imunitāti, kaulus, zobus, uzlabo pašsajūtu un samazina sirds un asinsvadu slimību risku. D vitamīns veicina kalcija uzsūkšanos un palīdz uzturēt normālu kalcija līmeni asinīs, turklāt bērniem to ieteicams lietot jau kopš dzimšanas.

Tomēr ir kāds āķis, ar ko šis vitamīns īpaši atšķiras no citiem – to ir ļoti grūti pietiekošā daudzumā uzņemt ar pārtiku.

Arī saules sniegtā D vitamīna deva mums Latvijā ir nepietiekama, jo atrodamies tālu no ekvatora.

Viens no piemērotākajiem veidiem, kā nodrošināt savu organismu ar nepieciešamo D vitamīna ikdienas devu, ir aptiekās pieejamie produkti.

Kādu devu izvēlēties?

Uz farmaceitiskajiem D vitamīnu saturošiem produktiem ierasti norādīta mērvienība IU vai mcg. Ko tas nozīmē?

“IU – no angļu valodas international units. Latviešu valodā tās būtu starptautiskās vienības jeb SV – viena no mērvienībām, kā apzīmē D vitamīna devu preparātā. Otra mērvienība, ko izmanto retāk – mikrogrami jeb mcg,” stāsta VCA poliklīnikas “Aura” endokrinoloģe Latvijas Endokrinologu asociācijas biedre un Latvijas Osteoporozes un kaulu metabolo slimību asociācijas valdes locekle Maija Gureviča.

Lai noteiktu, kāda deva būtu piemērotākā, ārste iesaka iepriekš veikt asins analīzes.

Bet gadījumā, ja analīzes netiek veiktas, speciāliste norāda, ka droša D vitamīna deva pieaugušajam, nezinot analīžu rezultātus, ir līdz 4000 IU dienā.

Cilvēkiem Latvijā D vitamīnu iesaka lietot visu gadu, ne tikai ziemā, jo vasarā ir vien dažas dienas, kad saules stari krīt tādā leņķī, kādā spēj mūs apstarot ar nepieciešamo ikdienas devu. Ja lietošana tiek pārtraukta, D vitamīna līmenis sāk kristies jau 2 līdz 3 nedēļas pēc pēdējās devas lietošanas.

Svarīgi, ka D vitamīns regulāri ir jālieto arī bērniem. Kā stāsta endokrinoloģe Gureviča, bērnam D vitamīns no mātes jāsaņem jau grūtniecības laikā, savukārt pēc piedzimšanas jāturpina tas lietot vecumam atbilstošās devās. "Pietiekams D vitamīna līmenis saistīts ar daudziem ieguvumiem. Tādu slimību, kā bronhiālā astma, multiplā skleroze vai 1.tipa cukura diabēts risks ir daudz mazāks bērniem ar optimālu D vitamīna līmeni. Bērns būs aktīvs, būs labs miegs un koncentrēšanās spējas," skaidro ārste.

D vitamīns pieejams dažādās formās

Aptiekas D vitamīnu piedāvā dažādās formās – kapsulās, pilienos, košļājamās tabletēs.

Tomēr veids, kā D vitamīnu pēc iespējas ātrāk nogādāt tur, kur tas veiks savas tiešās funkcijas, ir lietot to izsmidzināmā aerosola veidā.

D vitamīnu aerosola veidā ir viegli lietot, jo nav nepieciešams uzdzert ūdeni. Tas ir īpaši piemērots bērniem un vecākiem cilvēkiem, kuriem var būt problēmas ar kapsulu vai tablešu norīšanu.

Turklāt aerosola forma ir daudz piemērotāka cilvēkiem ar uzsūkšanās traucējumiem vai malabsorbciju.

D3 vitamīns ar olīveļļas bāzi aerosola formā veicina ātru un labu uzsūkšanos.

Viens no aptiekās pieejamajiem D vitamīniem izsmidzināmā formā ir VitirON D3 Olive SUN – augstas devas D3 vitamīns imunitātei. Tas pieejams trīs dažādās devās – 1000 IU, 2000 IU un arī 4000 IU, kas nozīmē, ka produkts piemērots kā bērniem, tā pieaugušajiem.

foto: Publicitātes foto

Tā kā D vitamīns ir taukos šķīstošs vitamīns, šis produkts uz olīvu eļļas bāzes veicina labu uzsūkšanos.

Lietot VitirON D3 Olive SUN aerosolu ir vienkārši – vienu reizi dienā tas jāizsmidzina mutē. Viens iepakojums paredzēts 100 dienām, lietojot vienu izsmidzinājumu vienu reizi dienā. Tā dabīgā sastāva dēļ tas īpaši piemērots arī veģetāriešiem, grūtniecēm un mātēm, kuras baro bērnu ar krūti.

foto: Publicitātes foto
D vitamīns pieejams trīs dažādās devās

UZTURA BAGĀTINĀTĀJS NEAIZSTĀJ PILNVĒRTĪGU UN SABALANSĒTU UZTURU.

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar UAB Teva Baltics filiāle Latvijā