foto: LETA
Latvijā atklāts jaunais Covid-19 variants
Esi vesels
2021. gada 10. janvāris, 20:09

Latvijā atklāts jaunais Covid-19 variants

Jauns.lv

Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" ziņo, ka Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs pirmo reizi atklājis jauno Covid-19 variantu Latvijā.

Latvijā īpaši lipīgais vīrusa variants atklāts vienā paraugā.

Kā stāsta Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra zinātniskās padomes priekšsēdētājs Jānis Kloviņš, turpinot veikt vīrusa analīzi, no kārtējiem 15 paraugiem, kas tika analizēti pagājušajā nedēļā, vienam atklāts jaunais vīrusa variants.

Kloviņam gan nebija informācijas par to, no kura reģiona Covid-19 pacienta šis pozitīvais paraugs ņemts.

"Atrodot vienu variantu, vienu gadījumu, tas vēl neko nenozīmē," skaidro Kloviņš, apstiprinot, ka izmeklējumi un paraugu monitorēšana turpināsies. "Svarīgi ir tas, vai šis variants arī Latvijā izplatīsies vairāk nekā citi vīrusa varianti."

Atklāts ir tieši variants, kas izplatījies Lielbritānijā.

Kloviņa sacīto apstiprinājis arī Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC). Šis gadījums saistīts ar ceļojumu uz Apvienoto Karalisti.

SPKC atgādina, ka, iebraucot Latvijā no Apvienotās Karalistes, jāveic Covid-19 tests un ļoti rūpīgi jāievēro pašizolācijas prasības.

Kā norāda Veselības ministrijā, vairāku pētījumu rezultāti liecina, ka šim koronavīrusa variantam ir raksturīga straujāka izplatīšanās spēja – līdz pat 70% salīdzinājumā ar līdz šim cirkulējošiem SARS-CoV-2 celmiem. Tomēr pagaidām nekas neliecina, ka šis vīrusa variants var izraisīt smagāku slimības gaitu. Tāpat tiek uzskatīts, ka izstrādātās un Eiropas Savienībā reģistrētās vakcīnas pret Covid-19 ir efektīvas arī pret jauno Covid-19 variantu.

SPKC iepriekš vēstīja, ka atsevišķi gadījumi saistībā ar Covid-19 mutāciju atklāti arī Dānijā, Nīderlandē, Islandē un Austrālijā.

Ir pierādīts, ka jaunā koronavīrusa SARS-CoV-2 variants izveidojies dažādu mutāciju rezultātā, iepriekš norādīja SPKC pārstāve Ilze Arāja. Vairāku pētījumu rezultāti liecinot, ka šim koronavīrusa variantam ir raksturīga straujāka izplatīšanās spēja - līdz pat 70% salīdzinājumā ar līdz šim cirkulējošiem SARS-CoV-2 celmiem.