foto: LETA
Profesore par Covid-19 vakcīnu - galvassāpes, drudzis, apsārtums. "Tās nav blaknes!"
Profesore Dace Zavadska.
Runā speciālists
2020. gada 18. decembris, 11:13

Profesore par Covid-19 vakcīnu - galvassāpes, drudzis, apsārtums. "Tās nav blaknes!"

Jauns.lv

RSU Pediatrijas katedras asociētā profesore Dace Zavadska uzsver, ka Covid-19 vakcīna var būt nepatīkama, taču - ne kaitīga.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Analizējot sabiedrības bažas par jauno Covid-19 vakcīnu, jāuzsver, ka lielākā daļa no vakcīnām, kuras cilvēce ir izgudrojusi, jau ir jāsaņem vairākās devās. Tas ir nepieciešams, lai iegūtu ilgstošāku aizsardzību," norāda profesore. 

Viņa skaidro, ka nereti sociālajos medijos tiek kultivēti priekšstati par vakcīnu blakusefektiem. "Taču bieži, balstoties medicīniskajā definīcijā, tās nemaz nav blaknes, piemēram, drudzis, galvassāpes, apsārtums.

Tās nav blaknes! Tās ir normālas organisma reakcijas uz vakcīnas ierosināto imūnās sistēmas atbildi.

Tās ir nepatīkamas, bet nav kaitīgas. Medicīnā tomēr par blaknēm pieņemts uzskatīt notikumus, kas nopietni kaitē cilvēka veselībai," viņa uzsver. 

Zavadska norāda, ka cilvēki mūsdienās savā ziņā ir ļoti pieraduši pie komforta.

"Cilvēki ir pieraduši, ka pēdējās desmitgadēs cilvēkiem pēc vakcinācijas nekas nesāp un netraucē – saņēmām, un aizgājām tālāk.

Tagad ar vakcīnām pret Covid-19, atkarībā no ražotāja, būs jārēķinās, ka kādam tomēr var būt apsārtums, nedaudz var pasāpēt galva, var nedaudz paaugstināties temperatūra. Tas ir minimāls diskomforts," uzsver Zavadska. 

Viņa pauž: "Šobrīd izskatās, ka jaunā Covid-19 vakcīna vieglāk būs panesama vecākiem cilvēkiem nekā jauniem cilvēkiem. Atkarībā no vakcīnas kādam vieglāk var būt panesama tieši pirmā deva, citam savukārt tieši otrā deva.

Katram būs svarīgi pie sevis padomāt un izsvērt, vai tiešām tāpēc, ka man nedaudz sāpēja galva, es neiešu uz otro devu.

Lai sasniegtu vēlamo medicīnisko efektu un aizsardzību, vakcināciju tomēr vajag veikt pilnībā. Tikai tad zinātne saiet kopā ar praksi. Vakcīnas tiešām nav 100% efektīvas, bet 94% vai 96% efektivitāte ir ļoti augsta. Pat ja tu saslimsi, tas būs viegli."


 
 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās