foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "Panorāma"
Abi nomira vienā palātā, vienas diennakts laikā. Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā no Covid-19 miris laulāts pāris
Emīlija un Ivars Zvinguļi nomira no Covid-19
Dzīvības loterija
2020. gada 28. novembris, 20:37

Abi nomira vienā palātā, vienas diennakts laikā. Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā no Covid-19 miris laulāts pāris

LTV Panorāma

Tieši pirms nedēļas zemes klēpī guldīja Emīliju un Ivaru Zvinguļus. Viņi abi laulībā bija nodzīvojuši 61 gadu, abi tika nogādāti slimnīcā ar Covid-19 un abi mira diennakts laikā. Dēls, kuram koronavīruss atņēma mammu un tēti uzsver - tad, kad tas skar tevi un tavu ģimeni, jautājumu par vīrusa bīstamību vairs nav. Par Zvinguļu ģimenes traģēdiju stāsta LTV raidījums "Panorāma".

foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "Panorāma"
Emīlija un Ivars Zvinguļi nomira no Covid-19

Mamma Emīlija bija pabeigusi medicīnas skolu, strādājusi arī par grāmatvedi. Tēvs lielāko daļu dzīves nostrādājis par metinātāju - cilvēks ar zelta rokām, saka dēls. "Abi divi strādīgi, visu laiku kopā, var teikt," LTV raidījumam "Panorāma" stāsta Aigars Zvingulis.

Aigara vecāki pirms gada nosvinēja dimanta kāzas - 60 kopdzīves gadus. Taču šoruden ar Covid-19 saslima visa ģimene. 

Arī Aigars pats - sportists, riteņbraucējs, cilvēks, kuru Kuldīgā daudzi pazīst kā zināmā riteņbraucēja Romāna Vainšteina pirmo treneri.

foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "Panorāma"
Aigars Zvingulis Covid-19 dēļ zaudējis abus vecākus

"No kā, kurā vietā, vēl joprojām ir jautājums, uz ko nemākam atbildēt," stāsta Aigars. "Centāmies izvairīties, cik vien var. Mēs pat pārtiku sūtām uz mājām, lai nav jāstaigā uz veikaliem." Uz darbu vīrietis ejot ar kājām, cenšoties uzturēties svaigā gaisā. Tētis ar mammu bija gados, un mammai arī vairākas citas slimības.

"Viņus aizveda uz Ventspils slimnīcu. Vedot uz turieni, vēl viss bija pilnīgā kārtībā. Tēvs no Ventspils pat zvanīja, teica, ka viss ir ļoti labi, silti, jauki, ļoti labs apkalpojošais personāls. Bija ļoti apmierināts," atminas vīrietis.

Abi vecāki Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī bija vienā palātā. Atšķirībā no citu pacientu pieredzes stāstiem, Aigara vecāki par aprūpi nesūdzējās. Radinieki abus slimniekus apraudzīt netika. No ārstiem dzirdējuši, ka mātei bijusi augsta temperatūra - pat līdz 40 grādiem. Arī tēvs pa telefonu teicis, ka mātei ir diezgan slikti.

Piektdien no rīta Aigaram paziņots, ka mātes vairs nav. Tētis nomira nākošajā dienā. Miršanas apliecībā redzams, ka abiem kā tiešais nāves cēlonis minēts Covid-19. Tētim - ar abpusēju pneimoniju.

Abu nāves nešķir pat diennakts. Mamma mira piektdien pussešos no rīta, bet tētis - sestdien neilgi pēc pusnakts.

"Tēvs, uzzinot, ka māte aizgājusi, nu, laikam jau padevās. Vienkārši saprata un negribēja vairāk," spriež Aigars. "61 gadu kopā nodzīvojuši, nu, nevarēja bez. Saka jau, ka tas ir laimīgi, ka abi divi kopā. Atkal viņi ir kopā. Tā mums viss beidzās. Diezgan traģiski."

Aigaram ir grūti saprast skeptiķus, kuri šim vīrusam joprojām netic. Komentārus internetā viņš nelasa. Arī strīdēties ar skeptiķiem Aigars neuzskata par lietderīgu. 

Jauns.lv jau ziņoja, ka piektdien Latvijā reģistrēts visu laiku otrs lielākais jauno Covid-19 gadījumu skaits, kad pozitīvs tests bijis 753 cilvēkiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) informācija.

Trīs cilvēki miruši: viens bijis vecumā no 85 līdz 90 gadiem, bet divi vecuma grupā no 80 līdz 85 gadiem.

Latvijā pašlaik kopā ar Covid-19 saslimušu 16 561 cilvēks, no kuriem oficiāli izveseļojušās vien 1719 personas. No Covid-19 Latvijā miruši 83 cilvēki.