foto: unsplash.com
Arī ģimenes ārsts varēs noteikt un piešķirt slimības lapas Covid-19 slimnieku kontaktpersonām
Foto ilustratīva nozīme.
Esi vesels
2020. gada 19. novembris, 07:45

Arī ģimenes ārsts varēs noteikt un piešķirt slimības lapas Covid-19 slimnieku kontaktpersonām

Jauns.lv / LETA

Lai darba nespējas lapas būtu iespējams izsniegt ātrāk, no šodienas arī ģimenes ārsts varēs noteikt un piešķirt slimības lapas Covid-19 slimnieku kontaktpersonām, otrdien lēma valdība.

Latvijā otro reizi pandēmijas laikā izsludina ārkārtējo situāciju

Ņemot vērā epidemiologu izvērtējumu par pieaugošiem Covid-19 izplatības riskiem, uz četrām nedēļām Latvijā aizliegta izklaides pakalpojumu sniegšana bāros, naktsklubos, diskotēkās, ...

gallery icon
25

Tādējādi tiek pilnveidota kārtībā kādā nosaka Covid-19 slimnieku kontaktpersonas un izsniedz viņiem slimības lapas. 

Šobrīd Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs izmeklēšanas gaitā noskaidro personas, kas ir bijušas kontaktā ar Covid-19 slimnieku, un informē ģimenes ārstu par viņa aprūpē esošu pacientu, kas ir Covid-19 slimnieka kontaktpersona, kā arī šim pacientam noteikto karantīnas laiku. Pēc tam ģimenes ārsts izsniedz darbanespējas lapu.

Statistika liecina, ka epidemiologiem vidēji dienā jāstrādā ar vairāk nekā 1000 kontaktpersonām. Pieaugot saslimušo skaitam, ieilgst arī paredzētā kontaktpersonu apzināšana un ģimenes ārstu informēšana, līdz ar to ieilgst arī darbanespējas lapu izsniegšana.

Lai novērstu šādas situācijas, turpmāk konkrētās inficētās personas kontaktpersonas varēs noteikt ne tikai SPKC, bet arī ģimenes ārsts, ja ārsta aprūpē ir saslimušā ģimenes locekļi, kas atzīstami par kontaktpersonām.

Tāpat kontaktpersonas varēs noteikt izglītības iestādes un darba devēji atbilstoši SPKC noteiktajiem kritērijiem, ja slimības uzliesmojums bijis darba kolektīvā.

Šādas izmaiņas daļā gadījumu uzlabotu Covid-19 slimnieka kontaktpersonas uzraudzību un ģimenes ārsts varēs izsniegt darbanespējas lapu, negaidot epidemiologa sniegto informāciju, uzskata Veselības ministrijā.

Tāpat tiek pagarināta attālināta darbanespējas lapu izsniegšanas iespēja par pirmajām trim slimības dienām personām, kas kopj slimu bērnu ar akūtu augšējo elpceļu saslimšanu. Arī turpmāk akūtas ARS gadījumā vecākiem ar saslimušo bērnu pirmajā saslimšanas dienā klātienē nebūs jādodas uz ģimenes ārsta praksi tikai darbnespējas lapas saņemšanai.

Kad ģimenes ārsta rīcībā būs pietiekama informācija par bērna veselības stāvokli, ārsts varēs atvērt darbnespējas lapu attālināti par pirmajām trīs saslimšanas dienām. Tomēr, ja trīs dienu laikā bērna veselības stāvoklis neuzlabojas, darbnespējas lapas turpināšanai ārstam vai ārsta palīgam jāveic saslimušā bērna personīga apskate un izmeklēšana klātienē.

Jaunā kārtība stāsies spēkā 19.novembrī.

Veselības ministrijā skaidro, ka izmaiņas darbanespējas lapu izsniegšanas kārtībā veiktas saistībā ar Covid-19 slimnieku skaita pieaugumu, kā rezultātā nepieciešams papildināt līdzšinējo kārtību.