foto: Alexander Ryumin/TASS
No šodienas: veikalos un daudzviet citur ieeja tikai ar sejas maskām
Esi vesels
2020. gada 14. oktobris, 03:58

No šodienas: veikalos un daudzviet citur ieeja tikai ar sejas maskām

Jauns.lv / LETA

No trešdienas, 14. oktobra, sejas aizsargmaskas jāvalkā arī citās sabiedriskās vietās - veikalos, pastos, iepirkšanās centros, degvielas uzpildes stacijās un citviet, kur notiek tirdzniecība, kā arī stacijās, autoostās, lidostās, kultūras vietās un reliģiskās darbības veikšanas vietās, ja pasākums nenotiek fiksētās un personalizētās sēdvietās. Šie drošības pasākumi "piepulcējas" noteikumam maskas valkāt sabiedriskajā transportā, ko valdība noteica par obligātu pagājušajā nedēļā. 

No šodienas mutes un deguna aizsegi būs jālieto arī, piemēram, muzeju, izstāžu zāļu, bibliotēku, reliģisko darbības vietu apmeklētājiem, ja viņi turp ir devušies apskatīt muzeja ekspozīciju, izstādi, piedalīties dievkalpojumā vai citu analoģisku iemeslu dēļ. Tomēr, ja šajās vietās, piemēram, bibliotēkā vai reliģiskās darbības vietā tiek rīkots pasākums, kurā personas atrodas fiksētās personalizētās sēdvietās, personām mutes un deguna aizsegi nebūs jālieto.

Mutes un deguna aizsegi būs jālieto arī darbiniekiem, kas strādā minētajās vietās un no apmeklētājiem nav nodalīti ar fizisku barjeru.

Šādas sejas maskas izvēlas pasaules valstu līderi

Lai izvairītos no vīrusa plašākas pārneses sabiedrībā, sejas maskas pandēmijas laikā valkā ne tikai "parastie mirstīgie". Arī pasaules valstu līderi ...

gallery icon

Tāpat kā līdz šim, šī prasība lietot sejas maskas neattieksies uz bērniem līdz 13 gadu vecumam.

Arī šie noteikumi būs spēkā līdz 6. novembrim, pēc kā valdība lems - pagarināt vai atcelt. 

Jau nedēļu lietojam maskas sabiedriskajā transportā

Pagājušajā nedēļā valdība pieņēma obligātu prasību maskas valkāt arī sabiedriskajā transportā. Kā nedēļas garumā novēroja portāls Jauns.lv, lielākā daļa cilvēku šo noteikumu ievēro. Tiesa gan, aizvien nereti maskas tiek valkātas nepareizi, proti, neaizsedzot degunu un muti pilnībā. 

foto: LETA
Lai mazinātu Covid-19 izplatību, mutes un deguna aizsegu lietošana sabiedriskajā transportā ir obligāta, un par tā nelietošanu varēs neielaist transportā vai izsēdināt no tā.

Kas jāzina par maskas lietošanu?

Lai, lietojot sejas maksas, tām būtu efekts, tās ir jālieto pareizi. Sabiedriskajā transportā drīkst izmantot higiēniskās auduma maskas, ko var uzšūt arī pats, vizierus (sejas vairogus) vai vienreizlietojamās medicīniskās maskas, ko var iegādāties, piemēram, aptiekā.

  • Pirms uzliec un noņem sejas masku, nomazgā vai dezinficē rokas;
  • Sejas maskai pilnībā jānosedz seja no deguna līdz zodam un labi jāpieguļ sejai (deguns nedrīkst būt ārpus maskas);
  • Neaiztiec sejas masku un seju ar nemazgātām rokām;
  • Pēc sejas maskas izmantošanas, ieliec to maisiņā, nevis kabatā vai somā;
  • Ja maska ir no auduma, pēc katras lietošanas izmazgā to vismaz 60`C temperatūrā;
  • Vienreizlietojamo masku neizmanto atkārtoti - tā jāizmet, vispirms ieliekot maisiņā;
  • Ja sejas maska kļūst mitra, tā jānomaina ar citu - tīru un sausu;
  • Sejas masku nedrīkst noņemt daļēji (piemēram, novilkt uz zoda vai kakla) un pēc tam lietot atkārtoti;
  • Noņemot sejas masku, nepieskaries tās priekšpusei.

Vari arī uzšūt pats

Sejas masku vari uzšūt mājas pats. Maskai jābūt izgatavotai no blīva auduma kombinācijām un jāsatur vismaz divus slāņus. Maskai ir cieši jāpieguļ sejai, to piestiprinot ar saitēm aiz ausīm vai sasienot ap galvu. Vienlaikus maskai jābūt tādai, lai tā ļautu brīvi elpot, būtu ērti lietojama un labi pieguļ sejai un to nav ik pa laikam jāsakārto, pieskaroties ar rokām. Jānodrošina, ka maska ir viegli mazgājama, lai to varētu lietot atkārtoti.

Veselības ministrijā vienlaikus uzsver, ka sejas maska neaizvieto galvenos profilakses un higiēnas pasākumus. "Izmantojot sabiedrisko transportu, iespēju robežās ievēro savstarpējo distanci no citiem pasažieriem, neskaries klāt sejai ar netīrām rokām, kā arī pēc brauciena rūpīgi nomazgā vai dezinficē rokas. Vienlaikus aicinām izvērtēt brauciena nepieciešamību un, ja iespējams, izvēlies braukt laikā, kad transportā ir mazāk pasažieru. Tāpat iesakām neizmantot sabiedrisko transportu īsiem braucieniem," saka ministrijā.

Lejupielādē “Apturi Covid”

"Tāpat aicinām iedzīvotājus, kuri to vēl nav izdarījuši, lejupielādēt un lietot aplikāciju "Apturi Covid", kas ļaus ātrāk noteikt vai cilvēkam ir bijusi saskarsme ar personu, kura ir saslimusi ar šo slimību. Šādā veidā jūs gan palīdzēsiet epidemiologiem viņu darbā, gan varēsiet savlaicīgāk īstenot pasākumus, lai pasargātu jūsu ģimenes locekļus, draugus, kolēģus un citus apkārtējos cilvēkus," norāda Veselības ministrijas pārstāvji.