foto: ddp images/W.Filser / Vida Press
Vai lielākais Vācijas homeopātisko līdzekļu izplatītājs atzinis, ka šīm zālēm nav nekāda efekta?
Ilustratīvs foto.
Esi vesels
2020. gada 10. jūnijs, 15:16

Vai lielākais Vācijas homeopātisko līdzekļu izplatītājs atzinis, ka šīm zālēm nav nekāda efekta?

Jauns.lv

Vācu ārsts un pētnieks Edžards Ernsts, kurš specializējas tieši alternatīvās medicīnas zinātnē un uzskatāms par pasaulē pirmo papildinošās (komplementārās) medicīnas profesoru, savā mājaslapā publicējis rakstu, kurā analizē Vācijas lielākā homeopātisko līdzekļu izplatītāja "Deutsche Homöopathie-Union" (DHU) ierakstu "Twitter".

Homeopātisko līdzekļu izplatītājs 5.jūnijā publicējis tvītu, kurā atbild uz kādas sievietes jautājumu.

"Kontracepcijas tabletes un homeopātija - vai tie sader kopā? Jā, tie sader! Kontracepcija un homeopātija viena otru neietekmē," teikts uzņēmuma paziņojumā.

Atsaucoties uz šo ierakstu, profesors Ernsts jautā - vai šī ir atzīšanās, ka homeopātiskajiem līdzekļiem nav nekāda efekta?

"Ļaujiet man paskaidrot," raksta Ernsts. "Lai nāktu klajā ar tik kategorisku pārliecību, jebkuram atbildīgam farmācijas uzņēmumam ir jābūt pamatotiem pierādījumiem. Pretējā gadījumā, ja šī sieviete, balstoties uz viņu sacīto, lietotu homeopātiskos līdzekļus reizē ar orālo kontracepciju un tomēr paliktu stāvoklī, uzņēmumam nāktos tiesāties un izmaksāt viņai kompensāciju. Apgalvot, ka šīm zālēm nav mijiedarbības, bez jebkādiem pierādījumiem, būtu pretlikumīgi un neētiski."

Ernsts norāda, ka šāda uzņēmuma viennozīmīga atbilde nozīmē, ka tam noteikti ir zināmi kādi pētījumi un publikācijas, kas pierāda mijiedarbības neesamību starp kontracepcijas līdzekļiem un homeopātiskajām zālēm.

Pieredzējušais pētnieks nolēmis pārbaudīt šo informāciju, pārlūkojot medicīnisko literatūru un meklējot pieejamos pētījumus par šo tēmu.

Galu galā Ernsts secinājis, ka nav atrodams neviens pētījums par homeopātisko līdzekļu mijiedrabību ar kontracepcijas līdzekļiem. Turklāt profesors secinājis, ka patiesībā nav pētījumu par jebkādu citu medikamentu mijiedarbību ar homeopātiskajiem līdzekļiem.

"Es ne mirkli nešaubos, ka lielākais vācu ražošanas uzņēmums DHU ir ļoti atbildīgs. Tomēr, kā tas spēj tik viennozīmīgi apliecināt sabiedrībai, ka nepastāv nekāda kontracepcijas un homeopātisko līdzekļu mijiedarbība? Kā viņi var būt tik pārliecināti? Kāpēc viņi nebaidās no juridiskām sekām?" jautā profesors.

Viņš secinājis, ka ir tikai viens izskaidrojums - viņi ļoti labi zina, ka homeopātiskie līdzekļiem nav iedarbības, un tas, kas nedarbojas, nevar izraisīt mijiedarbību.

Pēdējās pāris desmitgadēs pasaules zinātniskās medicīnas organizācijas un farmācijas biznesa pārstāvji uzsākuši teju vai krusta karu pret homeopātiju. Respektablais starptautiskais medicīnas zinātņu žurnāls „The Lancet” 2005. gada augustā publicēja pētījumu, kurā teikts, ka klīniskie pētījumi pierādījuši, ka nav nekāda atšķirība starp homeopātisko preparātu lietošanu un placebo efektu.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) 2009. gadā brīdināja no homeopātijas izmantošanas infekciju u citu nopietnu slimību ārstēšanā. PVO izplatīja paziņojumu: „Gadījumos, kad homeopātija tiek izmantota kā alternatīva pamatārstēšanai, tā cilvēkiem var radīt reālus veselības un dzīvības draudus”.

Tāpat negatīvu vērtējumu homeopātijai devušas vairākas valstiskas organizācijas, kā, piemēram, Lielbritānijas parlamenta zinātnes un tehnoloģiju komitaja, ASV Federālā tirdzniecības komisija, Austrālijas Nacionālā veselības un medicīnisko pētījumu padome.

Savukārt 2017. gada septembrī Eiropas Zinātņu akadēmiju padome, kura apvieno 29 mūsu kontinenta Zinātņu akadēmijas, publicēja paziņojumu, kurā teikts, ka homeopātisko līdzekļu izmantošana ir pretrunā ar vispārpieņemtām zinātniskām koncepcijām.