foto: Edijs Pālens/LETA
Vai rūpīgas veselības pārbaudes pēc ceļojuma atceļ koronavīrusa karantīnas prasības?
Ja arī analīzes uz koronavīrusu pēc atgriešanās no „Covid-19” skartajām valstīm ir negatīvas, tās neatceļ prasību divas nedēļas ievērot karantīnas režīmu.
Esi vesels
2020. gada 2. marts, 05:27

Vai rūpīgas veselības pārbaudes pēc ceļojuma atceļ koronavīrusa karantīnas prasības?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ja vecāki, kuri no ar bērnu atgriezušies no koronavīrusa skartajam zemēm, bērnam veikuši 80 eiro vērtās analīzes, lai pārliecinātos, ka viņš nav inficējies un saņēmuši negatīvus rezultātus, neatceļ prasību bērnu divas nedēļas turēt karantīnā un viņu nedrīkst laist uz bērnudārzu vai skolu.

Kāda māmiņa, kura ar bērnu nule kā atgriezusies no koronavīrusa skartā Itālijas reģiona, Jauns.lv pastāstīja:

„Apzinīgi ievēroju 14 dienu karantīnu, paņēmu slimības lapu un bērnu nelaižu uz skolu. Ieraudzīju reklāmu, ka “E. Gulbja laboratorija” par 80,40 eiro veic vīrusa testu. Uz to aizvedu arī savu bērnu, lai pārliecinātos par viņa veselību, un, ja analīzes būs negatīvas, varētu atgriezties darbā un bērnu laist skolā.

Tomēr pēc analīžu veikšanas, sazvanot laboratoriju, nevarēju saņemt apstiprinājumu, ka bērns ir vesels un viņš drīkst apmeklēt skolu, neapdraud skolas biedrus. Tā kā īsti nav jēgas, bērnam šādas analīzes veikt.

Pārjautāju, vai pat, ja bērns nav slims, vai viņš var būt vīrusa pārnēsātājs? Man neko skaidri neatbildēja. Vienīgi noskaidroju, ka par 80 eiro veiktās analīzes bērnam neatceļ karantīnu”.

Veselības ministrija izplatījusi paziņojumu: „Ja analīžu rezultāti uz „Covid–19” būs negatīvi, persona tāpat būs karantīnā mājās līdz pilnīgai simptomu izzušanai”.

Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs uzsvēris, ka pat tad, ja cilvēks, piemēram, šodien ir atgriezies no kāda reģiona, kuru skāris vīruss, veic analīzes un tās ir negatīvas, noteiktās 14 dienas sava veselība tāpat ir jāuzrauga.

Vīruss var parādīties arī nākamajā dienā vai vēl pēc dienas, tāpēc rekomendācija 14 dienas uzraudzīt veselību joprojām ir spēkā.

Jāteic, ka arī „E. Gulbja laboratorijas” informācijā par „Covid-19” analīzēm teikts: „Bērnu vecākiem, ja bērns pēdējo 14 dienu laikā apmeklēja COVID-19 infekcijas skarto teritoriju: bērnam neapmeklēt izglītības iestādi”, un tikai, ja minētajā laika periodā nav parādījušies akūtas augšējo elpceļu infekcijas slimības simptomi (paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, apgrūtināta elpošana) bērnam var atļaut apmeklēt izglītības iestādi ar ģimenes ārsta izziņu”.