Esi vesels
2020. gada 22. februāris, 10:32

Par teju pusmiljonu eiro Austrumu slimnīcā uzstādītas divas jaunas krūts vēža diagnostisko izmeklējumu iekārtas

Jauns.lv / LETA

Lai nodrošinātu krūts audzēja diagnostikas iespējas un veicinātu agrīnu onkoloģisko saslimšanu atklāšanu, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) ir uzstādītas divas jaunas diagnostisko izmeklējumu iekārtas, informēja slimnīcas pārstāve Ilga Namniece.

Viņa norādīja, ka abu iekārtu kopējās izmaksas ir 492 959 eiro, no kuriem valsts finansējums veido 250 000 eiro.

Iecerēts, ka mamogrāfijas un stereotaktiskās biopsijas izmeklējumu iekārtas sniegtās iespējas ļaus precīzāk nolasīt diagnostisko izmeklējumu datus, tādējādi uzlabojot krūts vēža diagnostiku Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Austrumu slimnīca iegādājusies gēnu mutāciju noteikšanas iekārtu un materiālus

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas jauniegādātā krūts diagnostikas - gēnu mutāciju noteikšanas iekārta un tās funkcionēšanai nepieciešamie materiāli, kuru plānots ...

gallery icon
36

"Tagad pacientēm būs iespēja veikt izmeklējumus ar mūsdienīgām un inovatīvām diagnostikas iekārtām, kas jau tuvākajā nākotnē varētu veicināt tendenci - atklāt audzējus agrīni un veiksmīgi ārstēt," norādīja slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis.

Viens no mamogrāfiem ir diagnostiskais mamogrāfs ar visaugstāko krūts vēža diagnostikas izšķirtspēju, klāstīja slimnīcas pārstāve. Iekārta ir aprīkota arī ar tomosintēzi, kas nodrošina krūts dziedzera uzņēmumus no vairākiem leņķiem, lai labāk ieraudzītu audu izmaiņas uz dziedzeraudu fona. Tā arī nodrošina līdz šim nepieejamu funkciju veikt mamogrāfiju ar kontrastvielu un pēc tam subtrakciju, kas nodrošina konkrēta veidojuma labāku vizualizāciju. Austrumu slimnīca šo iekārtu iegādājās par 222 555 eiro par pašu līdzekļiem.

Savukārt otrs mamogrāfs ir specializētā stereotaktiskās mamogrāfijas iekārta ar vakuuma biopsijas aprīkojumu, kas nodrošina divu un trīs dimensiju attēlveidošanu un 360 grādu pieeju pacientam guļus stāvoklī uz vēdera. Tā cena iepirkuma rezultātā ir 270 404 eiro, no kuriem valsts finansēja 250 000 eiro, savukārt atlikušo summu samaksāja Austrumu slimnīca.

Virsārste mamogrāfijā Ilze Eņģele skaidroja, ka jaunā iekārta ļaus vēzi atklāt ļoti agrīni un uzreiz atbrīvot krūti no aizdomīgā veidojuma bez speciālas operācijas. "Ja parastā 2D mamogrāfijā krūti redzam kā grāmatu - no vāka līdz vākam, tad tomosintēze ir tik precīzs izmeklējums, it kā mēs krūti šķirstītu it kā pa lapai," norādīja ārste.

Pēc Namnieces paustā, tagad ikvienai RAKUS Latvijas Onkoloģijas centra pacientei, iepriekš pierakstoties, būs iespēja veikt izmeklējumus ar jaunām, modernām un augstas izšķirtspējas iekārtām.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) uzsvēra, ka vienlīdz būtiski ir arī tas, ka līdz ar jaunajām iekārtām parādījušās jaunas telpas, kas ir pielāgotas ārstu un pacientu vajadzībām. "Šis kopums sniedz iespēju ārstiem augt profesionāli un pilnveidot prasmes. Tikai sadarbojoties un uzklausot ārstu un pacientu vajadzības, spēsim panākt pozitīvus risinājumus," sacīja ministre.

"Tagad pateicoties inovatīvām tehnoloģijām un augstas izšķirtspējas attēliem, ārsti varēs labāk saskatīt nelabvēlīgās izmaiņas un operatīvi nosūtīt pacienti tālākai novērošanai vai ārstēšanai," pauda Latvijas Onkoloģijas centra Krūts ķirurģijas nodaļas vadītājs un Veselības ministrijas galvenais speciālists onkoloģijā un ķīmijterapijā Jānis Eglītis.

Lielākajā ārstniecības iestāde valstī - RAKUS - ārstējas aptuveni 75% no visiem onkoloģiskajiem pacientiem Latvijā. No kopējā slimnīcas pacientu skaita onkoloģisko pacientu īpatsvars ir tuvu 30%.