Viņa dienas vada aprūpes namā - izcilā aktrise Astrīda Kairiša uz skatuves vairs neatgriezīsies
Kairiša Nacionālā teātra izrādē "Augu dienu koku paēnā".
2020. gada 20. janvāris, 05:52

Viņa dienas vada aprūpes namā - izcilā aktrise Astrīda Kairiša uz skatuves vairs neatgriezīsies

Inta Mengiša

Jauns.lv

Smagu veselības problēmu dēļ diemžēl noslēdzies aktrises Astrīdas Kairišas (78) spožais skatuves mūžs, raksta žurnāls "Kas Jauns". Lai gan palikusi bez tuviniekiem, māksliniece smagajā dzīves periodā ik mirkli saņem pārpārēm mīlestības un rūpju, ko viņai dāvā kā mīļā vedekla, tā draugi un teātra kolēģi.

Pirms diviem gadiem pārdzīvotā bijušā laulātā drauga režisora Kārļa Auškāpa aiziešana mūžībā, kam pēc nepilna gada sekoja abu kopīgā vienīgā dēla Kārļa pēkšņā nāve 46 gadu vecumā, aktrisei bija pārāk liels trieciens. Lai gan ārēji trauslā māksliniece centās būt stipra un tikt pāri dvēseles sāpēm, dzīvotsparu, cik vien ilgi spēdama, smeļoties teātrī, kolēģu atbalstā, viņas spēkos nebija turēties pretī laika rituma diktētajiem noteikumiem. Simboliskie iznācieni "Spēlmaņu nakts" balvu ieguvušās Nacionālā teātra izrādes "Pūt, vējiņi!" noslēgumā, ko publika sagaidīja ar aizturētu elpu un godināja ar aplausu vētru, diemžēl kļuvuši par Astrīdas Kairišas atvadām no skatuves, uz kuras aizvadīti vairāk nekā 50 gadi.

Dienas vada aprūpes namā

Nu jau vairāk nekā pusgads aizritējis, kopš Astrīda Kairiša uz skatuves vairs nav redzama, jo kopš veselības stāvokļa pakāpeniskas pasliktināšanās māksliniece to vienkārši vairs nespēj. Tas, kā izrādās, bija arī iemesls, kamdēļ Kairiša nevarēja ierasties uz savas labākās draudzenes kopš studiju laikiem – aktrises Helgas Dancbergas – bērēm.

Lai gan Latvijas Nacionālā teātra kolektīvs mēnešiem ilgi rūpīgi glabāja noslēpumā faktu par mākslinieces patieso veselības stāvokli, publiskajā telpā minot vien tādus vārdu virknējumus kā veselības problēmas, nu "Kas Jauns" rīcībā nonākusi informācija, kas liek secināt, ka aktrises atgriešanās darbā teātrī diemžēl vairs nav sagaidāma. Teātra kolēģi līdzpārdzīvo par stāvokli, kādā vecumdienās nonākusi Astrīda. Nevēloties, ka tiek minēti viņu vārdi, aktieri atzīst – tagad nespēka un amputētas kājas dēļ pārvietošanās spējas zaudējušo skatuves leģendu regulāri apciemo vienā no Latvijā labākajiem privātajiem veco ļaužu aprūpes namiem, kur viņu, no sirds cerot uz atlabšanu, iekārtojusi aizsaulē aizsauktā dēla Kārļa atraitne. Nacionālā teātra radošā kolektīva atsevišķi pārstāvji, kam māksliniece devusi piekrišanu, regulāri dodas viņu tur apraudzīt, un katra satikšanās ar saviem mīļajiem Astrīdai ir gluži kā puķei sniegts veldzējošs un spēcinošs lietus lāses malks.

"Kas Jauns" apvaicātie aktieri arī uzsver, ka, tāpat kā iepriekš, kad dzīves vai veselības grūtībās nonācis kāds no teātra māksliniekiem, arī Astrīdai Kairišai Nacionālais teātris sniedz visu iespējamo atbalstu.

Teātris gaida atgriežamies uz skatuves...

Mēnešiem ilgi Latvijas Nacionālā teātra kolektīvs rūpīgi sargāja noslēpumu par leģendārās aktrises Astrīdas Kairišas smago veselības stāvokli. Arī tagad, vaicāta, vai taisnība, ka Astrīda Kairiša veselības stāvokļa dēļ vairs neatgriezīsies uz skatuves, Nacionālā teātra pārstāve Līga Rimšēviča pauž pārsteigumu par šādu jautājumu. „Veselības dēļ šobrīd Astrīda Kairiša nav redzama uz skatuves, taču viņa nevienā brīdī nav nākusi klajā ar vēsti, ka pārtrauc skatuves darbību. Mēs vēlam māksliniecei atveseļošanos un gaidām atpakaļ teātrī!” lakoniski komentē Līga Rimšēviča.

Tautā mīlēta, cienīta, godāta un augstu vērtēta profesijā

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
2011. gadā Kairiša saņēma "Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu.

51 skatuves gads Latvijas Nacionālajā teātrī, tautai mūžam atmiņās paliekošā daile no kinolomām "Pūt, vējiņi!" un "Ezera sonāte" un neskaitāmas balvas par aktierisko sniegumu – tāda, ar izcilu talantu, meistarību un individuālo šarmu, vēsturē ieiet aktrise Astrīda Kairiša.

Balvas Astrīdas Kairišas aktrises karjerā:

1987. un 1993. gadā Lilitas Bērziņas balva par izcilu darbu varoņlomās. 1996. gadā nominācija "Gada aktrise otrā plāna lomā" par Osienes lomu ("Zaļā zeme"). 2005. gadā "Spēlmaņu nakts" balva "Gada aktrise otrā plāna lomā" par Taņas tantes lomu ("Galka Matalka") un Džulianas lomu ("Asperna vēstules"). 2012. gadā "Spēlmaņu nakts balva" par mūža ieguldījumu teātra mākslā. 2014. gadā nominācija "Gada aktrise otrā plāna lomā" par darbu izrādē "Ezeriņš".