foto: Shutterstock
3 efektīvas pirmssvētku diētas ātram rezultātam (nekaitējot veselībai)
Diētas
2019. gada 20. decembris, 07:02

3 efektīvas pirmssvētku diētas ātram rezultātam (nekaitējot veselībai)

Ilze Līkuma

Pastaiga

Gada nogale ir tik dinamiska un piesātināta, ka domāt par veselīgu uzturu vai ilgstošu diētu nav ne laika, ne vēlēšanās. Kura gan no mums ballē nevēlas izskatīties satriecoši? Pastaiga.lv piedāvā trīs ātras un pārbaudītas metodes, kas palīdzēs atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, nekaitējot veselībai.

Kāpostu diēta – imunitātei

Ja, svaru zaudējot, vēlies vienlaikus uzlabot imunitāti, vispiemērotākā būs kāpostu diēta. Galviņkāposts satur vitamīnus, minerālvielas un citas vērtīgas uzturvielas, kuras veicina vielmaiņu un palīdz atbrīvoties no liekā šķidruma un toksīniem. Īpaši tas izceļas ar savu augsto C vitamīna koncentrāciju, pat ja dārzeni termiski apstrādā. Kāpostu šķiedrvielas radīs sāta sajūtu un uzlabos gremošanu.

Kāpostu diētas pamatprincips ir pavisam vienkāršs: pamata ēdienreizēs neierobežotā daudzumā iekļaujami visu veidu kāposti (ziedkāposti, Briseles kāposti, galviņkāposti). Sagatavo tos pēc sirds patikas un ēd svaigus, sutinātus vai skābētus!

Tomēr nav jāiztiek tikai ar kāpostiem vien, jo par olbaltumvielu avotu šajā diētā kalpo liesa gaļa un/vai zivis, kas pagatavotas, tvaicējot bez sāls. Vienīgais taukvielu avots ir olīveļļa – ne vairāk kā viena tējkarote dienā. Dienā jāizdzer vismaz divi litri negāzēta ūdens, var baudīt arī tēju un kafiju bez cukura.

Diētas ilgumam nevajadzētu pārsniegt nedēļu, un tās laikā var zaudēt līdz pat astoņiem kilogramiem liekā svara.

Victoria’s Secret modeļu diēta

Nenoliedzami, ka Victoria’s Secret eņģeļi, defilējot modes skatēs, izskatās patiesi žilbinoši. Taču šis skaistums prasa gan smagu ikdienas darbu, gan ekspresdiētas, kuras modeles ievēro pirms skatēm. Eņģeļu diētas laikā jādraudzējas ar kalkulatoru, jo tā paredz kaloriju limitu – tikai 1300 kcal dienā. Ēdienkarte ir pilnvērtīga: tajā drīkst iekļaut olbaltumvielas (liesa gaļa, zivis un olas), arī veselīgos saliktos ogļhidrātus, kuru avots ir, piemēram, pilngraudu rīsi, kvinoja un dārzeņi. Diētas laikā jāaizmirst par cukuru, maizi un alkoholu. Augļi nav ieteicami to cukura dēļ, taču sauju ogu dienā apēst drīkst. Savukārt avokado, rieksti un olīveļļa ir veselīgo tauku avots.

Ieteicamais šāda uztura režīma ilgums – līdz divām nedēļām. Diēta lieliski piemērota tiem, kuri labprāt ēd sabalansēti un veselīgi, bet vēlas zaudēt līdz pat pieciem kilogramiem liekā svara.

Griķu diēta

Griķi ir ne tikai garšīgi – tas ir veselīgs mazkaloriju produkts (100 gramos ir tikai 100 kalorijas) ar zemu tauku procentu. To sastāvā ir saliktie ogļhidrāti – tātad šķiedrvielas, B grupas vitamīni, E vitamīns un minerālvielas, kā arī neaizstājamās aminoskābes un antioksidanti ievērojami augstākā koncentrācijā nekā citos graudaugos.

Griķu diētas pamatā ir paši griķi – tas ir vienīgais pārtikas produkts, kuru drīkst lietot neierobežotā daudzumā. Ņem vērā, ka tie jāpagatavo bez cukura, sāls un taukvielām! Drīkst ēst arī svaigus dārzeņus un ikdienas maltītes papildināt ar glāzi maztauku kefīra. Dienā jāizdzer vismaz divi litri ūdens, nav liegta arī kafija un zaļā tēja bez cukura. Pēdējā ēdienreize jāietur ne vēlāk kā četras stundas pirms naktsmiera.

Diētas ilgums septiņas dienas, prognozētais svara zudums – līdz pat pieciem kilogramiem.

Eksperta viedoklis

Uztura speciāliste Maija Fromane:

foto: Publicitātes
Maija Fromane

“Ātrās diētas var šķist ļoti pievilcīgas, jo sola, ka zaudēsiet daudzus liekos kilogramus īsā laika periodā. Tas atbilst patiesībai tikai daļēji, jo ar šādu diētu palīdzību zūd ne tikai tauki, bet arī muskuļu masa, kuru pēc tam bieži vien ir grūti atgūt.

Muskuļu masas zudums negatīvi ietekmē vielmaiņu, turklāt organisms ar laiku pielāgosies jaunajam kaloriju daudzumam. Tas nozīmē, ka, ievērojot šādu diētu ilgstoši, jūs, iespējams, vairs nezaudēsiet svaru, pat uzņemot nelielu kaloriju daudzumu. Ja tomēr ievērojat ātro diētu, iesaku labi saplānot savu ēdienkarti pēc tās, lai liekie kilogrami neatgrieztos. Ātrās diētas lai paliek tiešām ātras – neievērojiet tās ilgstoši!”

Privāta pieredze

Žurnāla Pastaiga skaistuma redaktore Una Ulme:

foto: Publicitātes
Una Ulme

“Man ir lieliska ātrās kāpostu zupas recepte, kura palīdz pāris dienās atbrīvoties no diviem līdz trim kilogramiem. Tā ir pavisam vienkārša – ņem vienādās daļās svaigu kāpostu un sīpolus, vienu papriku, zaļumus un čili. Visu sagriež, aplej ar ūdeni un vāra, līdz dārzeņi gatavi. Galvenais nosacījums – nedrīkst pievienot sāli! Zupu var ēst, cik vien vēlies, un jau pirmajā dienā vismaz viens kilograms būs prom.

Svara zudums notiek galvenokārt uz organisma liekā šķidruma rēķina, taču pirms pasākuma tas ir svarīgi, jo tā var atbrīvoties arī no tūskas. Ilgi šo diētu izturēt nevar un nav arī nepieciešams – ar divām trim dienām pilnīgi pietiek.”