foto: Shutterstock
Populārs istabas augs, kurš var palīdzēt tikt galā ar veselu virkni dažādu kaišu
Mājas aptieciņa
2019. gada 15. decembris, 06:41

Populārs istabas augs, kurš var palīdzēt tikt galā ar veselu virkni dažādu kaišu

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Kalanhoje ir viens no populārākajiem istabas augiem. To mēdz dēvēt par mājas dakteri, jo tas priecē gan ar savu izskatu, gan palīdz tikt galā ar dažādām kaitēm.

Kalanhoje satur daudz vērtīgu vielu – kalciju, magniju, dzelzi, varu, alumīniju, mangānu u. c. mikroelementus, C un P vitamīnus, kā arī organiskās skābes – ābolskābi, citronskābi un etiķskābi, kam piemīt baktericīda pretiekaisuma iedarbība.

Veselībai

Pret iesnām un kakla sāpēm. Košļā svaigu kalanhojes lapu, izspied no lapām sulu, atšķaidi ar ūdeni 1:5, pilini katrā nāsī pa 2 pilieniem un atkārto 4 reizes dienā. Pret kakla sāpēm sajauc sulu ar ūdeni 1:1un skalo kaklu vairākas reizes dienā.

Pret gastrītu. ½ glāzi kalanhojes sulas pārlej ar 0,5 l degvīna. Pievieno ¼ tējkarotes medu un nostādini 45 dienas tumšā vietā. Uzlējumu dzer pa 1 ēdamkarotei katru rītu tukšā dūšā. Ārstēšanās kurss – mēnesis; ja nepieciešams, pēc 2 nedēļām kursu var atkārtot.

Pret vēnu varikozi. 750 g stikla burku piepildi ar sasmalcinātām lapām un pielej degvīnu līdz burkas augšai, uzliec vāku un noliec tumšā vietā uz vienu nedēļu. Ar izvilkumu ierīvē kājas virzienā no pēdām uz augšu ar apļveida kustībām. Kurss – 2–4 mēneši.

Pret acu iekaisumu. 2 ēdamkarotes sagrieztu lapu aplej ar verdošu ūdeni, pusstundu nostādini un liec vēsas kompreses 3 reizes dienā. Ja daudz strādā pie datora, acis un plakstiņi kļūst sarkani, rodas kairinājuma un smaguma sajūta, tad palīdz kalanhojes sula – to pilini pa 1–2 pilieniem 3–4 reizes dienā.

Pret apdegumiem. Samal 50 g kalanhojes lapu, putriņu klāj uz salocītas marles un liec klāt pie sāpošās vietas. Apsēju maini ik pēc 8 stundām. Sulu sajauc ar olas baltumu un smērē apdeguma vietu.

Skaistumkopšanai

Losjons ādas tīrīšanai un tonusam. Sajauc kalanhojes sulu ar ūdeni 1:1, no rītiem notīri seju, kaklu un dekoltē zonu. Sula ir piemērota ādas kopšanai, jo tā atvēsina un mitrina ādu, kā arī samazina ādas iekaisumu.

Pret lūpu plaisāšanu. Lūpu iekaisumu un plaisāšanu ārstē ar sulu. Lieto 1–2 nedēļas, apsārtums pazūd, iekaisums un plaisas sadzīst.

Maska pret pinnēm. Sajauc sulu ar samaltām auzu pārslām un kumelīšu tēju krējuma konsistences masā, pieliec nedaudz medus. Klāj uz sejas kā masku, turi 20–30 minūtes, noskalo siltā, pēc tam vēsā ūdenī, nosusini un iezied ar krēmu.

Ievēro!

Pirms kalanhojes sulas lietošanas veic pārbaudi – uzpilini to uz mēles vai ādas. Ja tā ir pārāk stipra un izraisa dedzinošu sajūtu, sulu atšķaidi.

Svaigi spiesta sula ātri zaudē savas dziednieciskās īpašības, tāpēc gatavo to tikai vienai dienai un uzglabā vēsā vietā.