foto: Shutterstock
Kāpēc ne visiem der skriešana?
Esi vesels
2019. gada 3. decembris, 13:01

Kāpēc ne visiem der skriešana?

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Viena no jaukākajām fiziskajām aktivitātēm brīvā dabā ir skriešana, taču ne visi var un drīkst skriet. Tas var būt saistīts ar veselības stāvokli un fizisko sagatavotību. Kāpēc tā?

Skriešanai ir nepieciešams labāks līdzsvars, lielāks muskuļu spēks un lielāks locītavu kustību apjoms. Skrienot ievērojami palielinās slodze uz locītavām, piemēram, virsmas reakcijas spēks var palielināties līdz pat 250 procentiem no ķermeņa svara, tāpēc cilvēkiem ar locītavu un mugurkaula problēmām skriešana nav ieteicama. 

Skriešanā iesaistās vairākas muskuļu grupas, kuras var trenēt izolēti uz paklāja, piemēram, sēžas muskuļus, augšstilba un apakšstilba muskuļus, kā arī pēdas muskuļus, taču skriešanas biomehānika ir daudz sarežģītāka, un šī slodze ir savā veidā neatkārtojama. Pateicoties tam, ka notiek ķermeņa savērpšanās, konstanti iestiepjas un atslābinās ķermeņa diagonāles, tajā pašā laikā spēks spēj virzīties augšup un lejup pa ķermeni, tas nepaliek vienā vietā, bet gan izplatās pa visu ķermeni. Lai šis spēka izplatīšanās veids būtu efektīvs, ir nepieciešams labi funkcionējošs rumpja centrs jeb spēcīga rumpja muskuļu korsete.

Ko izvēlēties skriešanas vietā?

■ Skrituļošanu (ar skrituļslidām, skrituļslēpēm), slidošanu un slēpošanu. Tā kā to laikā cilvēka gravitācijas centrs lielākoties virzās horizontāli, samazinās slodze uz locītavām un mugurkaulu.

■ Riteņbraukšanu. Tā noslogo ķermeni līdzīgā veidā kā skriešana. Tās laikā joprojām ir nepieciešams līdzsvars, muskuļu spēks un kustību apjoms, taču ievērojami mazāk iesaistās ķermeņa augšdaļa, tāpēc nenotiek rumpja savērpšanās. Turklāt kājas kustas vairāk vai mazāk vienā plaknē – notiek kājas saliekšanās un iztaisnošanās, bet nenotiek kājas sāniska atvilkšana un pievilkšana, kā tas ir iepriekš minētajās aktivitātēs.

■ Nūjošanu. Tā daudziem šķiet pārāk vienkārša un nenopietna fiziska slodze, taču ir daudz grūtāka nekā parasta staigāšana.

Patiesībā kaloriju patēriņa ziņā nūjošana ir līdzīga mērenai riteņbraukšanai vai slēpošanai. Un tiem, kuri vēlas sevi izaicināt, piedāvāju pamēģināt nūjošanu pa mežu vai kalnainu apvidu. Galu galā svarīgākais ir dzīvesprieks un fiziskā labsajūta, ko var sasniegt, kustoties un baudot dzīvi!