foto: Paula Čurkste/LETA
Reģistrēti šosezon pirmie gripas pacienti Latvijā; mediķi aicina vakcinēties
Pirmie gripas monitoringa dati liecina, ka gripas intensitāte Latvijā kopumā ir ļoti zema.
2019. gada 7. oktobris, 17:35

Reģistrēti šosezon pirmie gripas pacienti Latvijā; mediķi aicina vakcinēties

Jauns.lv / LETA

Oktobra sākumā Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) reģistrējis pirmos gripas saslimšanas gadījumus, lai gan kopumā gripas intensitāte Latvijā ir ļoti zema, informēja SPKC komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Arāja norāda, ka saņemti paziņojumi par vairākiem saslimšanas gadījumiem Rīgas pirmsskolas izglītības iestādēs bērniem un pirmo klašu skolēniem, kur, veicot izmeklēšanu, noteikti dažādi elpceļu infekciju izraisītāji, tajā skaitā B tipa gripas vīrusi.

Pirmie gripas monitoringa dati par 40.gada nedēļu liecina, ka gripas intensitāte Latvijā kopumā ir ļoti zema, tikai vienā no 64 ģimenes ārsta praksēm, kas piedalās gripas monitoringā šajā sezonā, vērsies pacients ar gripai līdzīgiem simptomiem, norāda Arāja.

SIA "Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca" Nacionālā references laboratorija informē, ka pagājušajā nedēļā noteikti divi B tipa gripas vīrusi, kuri raksturoti kā B/Victoria- līnijas. Līdzīgs vīrusa antigēns ir iekļauts šis sezonas vakcīnas sastāvā, kurš pasargā no B/Victoria- līnijas vīrusa, norāda Arāja.

Viņa informē, ka šajā sezonā Latvijā ir pieejamas dažādas četrvērtīgas pretgripas vakcīnas, kuras pasargā no diviem A tipa un diviem B tipa gripas vīrusiem.

"Sagaidām, ka šajā sezonā cirkulēs mums jau pazīstami gripas vīrusi, kas izplatījās iepriekšējās sezonās, taču, kuri no tiem būs dominējošie, šobrīd spriest par agru," stāsta Arāja.

Arāja uzsver, ka svarīgi atcerēties, ka šajā sezonā valsts apmaksā vakcīnu pret gripu bērniem no sešu līdz 23 mēnešu vecumam un grūtniecēm.

"Iesakām vakcinēties visiem iedzīvotājiem, īpaši tiem, kam ģimenēs ir mazi bērni, grūtnieces, veci cilvēki vai personas ar hroniskas saslimšanām," norāda Arāja.

Mediķi iesaka neatlikt vakcināciju uz decembri vai janvāri, bet vakcinēties oktobrī un novembrī, jo vakcinācija ir efektīvākais veids, kā pasargāt sevi no saslimšanas ar gripu.

SPKC īpaši iesaka vakcinēties riska grupu iedzīvotājiem, jo viņiem infekcija var izraisīt smagas komplikācijas. Pie riska grupām pieder mazi bērni vecumā no sešiem mēnešiem, grūtnieces, cilvēki, kuri sasnieguši 60 gadu vecumu, kuri slimo ar hroniskām elpceļu, sirds asinsvadu un nieru slimībām, kā arī personas ar vielmaiņas traucējumiem, novājinātu imunitāti un lieko svaru.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās