foto: LETA
Brūklenes pret teju 20 kaitēm: kā izmantot šīs vērtīgās ogas efektīvāk
Brūklenes.
2019. gada 22. augusts, 06:49

Brūklenes pret teju 20 kaitēm: kā izmantot šīs vērtīgās ogas efektīvāk

"100 Labi Padomi"

Supergardās brūklenes ir izcils veselības stiprinātājs, – tās satur A, C, E un B grupas vitamīnus, mangānu, ēteriskās eļļas, citronskābi, skābeņskābi, skudrskābi, ābolskābi, benzolskābi. Vērtīgas ir arī to lapas (mētras). Tās ievāc rudenī, kad ogas jau nogatavojušās. Brūkleņu lapām piemīt antiseptiska, dezinficējoša, pretiekaisuma, kā arī urīndzenoša un savelkoša iedarbība.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kādām kaitēm palīdzēs?

  • Galvas sāpes, hipertonija. Atšķaidi 50 gramus brūkleņu sulas ar ¾ glāzes vārīta atdzesēta ūdens, pievieno cukuru vai medu. Lieto pa ½ glāzei 3–4 reizes dienā pēc ēšanas.
  • Dizentērija, vēdergraizes, locītavu reimatisms. Aplej desmit ēdamkarotes brūkleņu ar ½ litru degvīna, mēnesi noturi, ik pa laikam sakratot. Tad izkās un ogas saspied. Pie sāpēm vēderā lieto pa 10–20 pilieniem uz cukura graudiņa. Pie hroniska reimatisma lieto ilgstošu laika periodu pa vienai tējkarotei 3–4 reizes dienā, uzdzerot ūdeni.
  • Mazasinība, cukura diabēts. Vienu ēdamkaroti ogu pārlej ar glāzi ūdens un vāri 10 minūtes uz mazas liesmas, ļauj stundu ievilkties. Lieto pa glāzei divas reizes dienā pēc ēšanas.
  • Artrīts. 20 gramus kaltētu brūkleņu lapu aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties 20 minūtes. Lieto pa ēdamkarotei 3–4 reizes dienā.
  • Paaugstināta temperatūra. No ogām izspied sulu, atšķaidi ar siltu ūdeni un izdzer.
  • Podagra, osteohondroze, poliartrīts. 100 gramu brūkleņu lapu aplej ar 2,5 litriem vāroša ūdens un tvaicē 2 stundas, izkās un pievieno 200 ml degvīna. Vēlreiz pasautē 15 minūtes, bet neuzvāri. Lieto pa ½ glāzei trīs reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Ārstēšanās kurss 6 mēneši.
  • Saaukstēšanās. 200 gramu brūkleņu pārlej ar litru degvīna, nostādini divas nedēļas, ik pa laikam sakratot. Uzglabā neizkāšot. Lieto pa 2 ēdamkarotēm 1–2 reizes dienā.
  • Cistīts, nefrīts. Aplej ēdamkaroti sasmalcinātu brūkleņu lapu ar glāzi vāroša ūdens un paturi pusstundu termosā, izkās. Lieto pa ½ glāzei 2 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.
  • Stomatīts, parodontoze. Aplej 10 gramus brūkleņu lapu ar glāzi vāroša ūdens, vāri ūdens peldē pusstundu, atdzesē un izkās. Papildini ar ūdeni līdz sākotnējam daudzumam, skalo mutes dobumu ik pēc 2–3 stundām.

Kā lietot skaistumam?

  • Brūkleņu maska nogurušai un taukainai ādai. Saspied divas tējkarotes brūkleņu ar tējkaroti kumelīšu tējas un masu uzklāj uz attīrītas sejas ādas. Paturi 15 minūtes un noskalo. Maska no svaigajām ogām mitrinās, tonizēs, izlīdzinās ādas toni. Pateicoties sastāvā esošajiem antioksidantiem, toksīnu izvadīšanas spējai, āda izskatīsies svaiga un enerģijas pilna.
  • Matu skalošana ar brūkleņu ogu un lapu novārījumu uzlabos matu un galvas ādas stāvokli. Ar siltu novārījumu skalo matus pēc mazgāšanas, tas likvidēs blaugznas un samazinās galvas ādas niezi.
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās