foto: Publicitātes
Muguras sāpju iemesli var būt ļoti nopietni!
Mugurkaulāja ķirurgs, traumatologs ortopēds Viktors Vestermans.
Runā speciālists
2019. gada 14. jūnijs, 10:08

Muguras sāpju iemesli var būt ļoti nopietni!

Karlīna Timofejeva

Intervija ar mugurkaulāja ķirurgu, traumatologu ortopēdu Viktoru Vestermani.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Muguras sāpes ir ļoti bieža parādība, daudziem pat ikdiena, vai būtu jāievēro kāda piesardzība?

Pirms pacients nav pilnvērtīgi izmeklēts, nevar spriest par sāpju iemeslu. Diemžēl, nereti šie iemesli ir ļoti nopietni un kavēšanās ar ārstēšanu var būt liktenīga.

Kas tie ir par iemesliem?

Bīstamākie muguras sāpju iemesli ir ļaundabīgo audzēju metastāzes un mugurkaulāja iekaisumi. Katru gadu Latvijā vairāk nekā 11 000 cilvēkiem tiek atklāts vēzis. Neraugoties uz neapšaubāmiem onkoloģijas sasniegumiem, kuri ļāvuši atgūt veselību, lielam pacientu skaitam ļaundabīgo audzēju, metastāzes aizvien ir nopietna medicīniska problēma. Saskaņā ar pētījumiem (M.Aebi, European Spine Journal, 2003, S12, 202-213), 10% vēža pacientu attīstās metastāzes mugurkaulājā.

Vai metastāzes var būt pacientam, kuram nav ļaundabīga audzēja?

Šajā gadījumā mēs varam runāt par neatklātu, bet jau labu laiku eksistējošu ļaundabīgo audzēju. Metastāzes skriemeļos nereti ir pirmās ļaundabīgā audzēja izpausmes. Ka jau teicu,  neraugoties uz  onkoloģijas sasniegumiem, ļaundabīgo audzēju metastāzes atrod katram desmitajam onkoloģijas pacientam.

Kāpēc savlaicīga mugurkaulāja metastāžu neatpazīšana ir tik bīstama?

Nereti metastāzes skriemeļos veidojas neizraisot sāpes. Tomēr tās var izraisīt skriemeļu lūzumu, muguras smadzeņu un/vai nervu saknīšu nospiedumu. Tas būtiski ietekmē pacienta dzīves kvalitāti un veselību.

Ko tas var nodarīt pacientam?

Visļaunākajā gadījumā attīstās paralīze! Diemžēl, šādi gadījumi ārsta praksē nav retums.

Kā būtu jārīkojas muguras sāpju pacientam?

Spēcīgas, nepārejošas sāpes mugurā ir tas gadījums, kad pacientam ir nepieciešama mugurkaulāja ķirurga konsultācija. Īpaša piesardzība nepieciešama onkoloģiskiem pacientiem, jo kā jau minēju iepriekš, katram desmitajam šīs grupas pacientam attīstās metastāzes skriemeļos.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Vai metastāzes skriemeļos ir bezcerīga diagnoze?

Nekādā gadījumā! Savlaicīga un pilnvērtīga diagnostika ļauj sastādīt ārstēšanas plānu. Modernās tehnoloģijas, kuras tiek izmatotas mugurkaulāja ķirurģijā, dod pamatu optimismam!

Kādi tad ir Jūsu ieteikumi pacientiem, kuriem ir ilgstošas, vai progresējošas sāpes mugurā?

Pavisam īsi:
    1. Neriskēt ar pašārstēšanos, īpaši onkoloģiskiem pacientiem
    2. Konsultēties ar mugurkaulāja ķirurgu

foto: Publicitātes

Par "AIWA Clinic"

Pirmā un vienīgā Latvijā privātā plaša profila slimnīca "AIWA Clinic" piedāvā diagnostiku, visplašākā spektra ķirurģiju, plastisko ķirurģiju, kā arī pēcoperācijas rehabilitāciju. 

"AIWA Clinic" ir veidota pēc Eiropas labāko medicīnas iestāžu koncepta, mājīgās telpās un viesnīcas tipa palātās pacientiem piedāvājot augstvērtīgu medicīnisko aprūpi. AIWA Clinic praktizējošo speciālistu komandā ir vairāk nekā 50 Latvijas labāko profesionāļu.

"AIWA Clinic" augstas kvalifikācijas speciālisti veic mazinvazīvas operācijas, izmantojot jaunākās paaudzes saudzējošas tehnoloģijas, kas ļauj pacientam maksimāli ātri atgriezties pie ierastā dzīvesveida.

Ķirurģiskās manipulācijas klīnikā "AIWA Clinic" tiek veiktas atbilstoši Eiropas standartiem, tādējādi garantējot augstu efektivitātes līmeni un labus rezultātus. Augstas kvalifikācijas speciālisti izvēlas katram pacientam individuāli piemērotāko ārstēšanas metodi, vadoties tikai un vienīgi pēc pacienta interesēm un stāvokļa un ņemot vērā plašās iespējas veikt dažādas ķirurģiskās operācijas gan ar endoskopijas un lāzera aparatūras palīdzību, gan klasiskā veidā.

Klīnikā ir pieejams plašs ķirurģisko pakalpojumu spektrs – ne tikai vispārējās ķirurģijas pakalpojumi, bet arī bariatriskā (kuņģa samazināšanas) ķirurģija, bērnu ķirurģija, ginekoloģija, neiroķirurģija, oftalmoloģija jeb acu ķirurģija, otolaringoloģija, pēdas ķirurģija, proktoloģija, traumatoloģija un ortopēdija, kā arī uroloģija. Ir pieejama arī augsta līmeņa plastiskā ķirurģija un skaistumkopšanas procedūras.

Klīnikā pieejamas arī dažādas izmeklēšanas metodes. Augstvērtīgu palīdzību sniedz "AIWA Clinic" terapeitiskās nodaļas ārsti, kuri ir specializējušies diagnostikā un ārstēšanā ļoti dažādās jomās: vispārīgajā terapijā, gastroenteroloģijā, neiroloģijā, kardioloģijā, pulmonoloģijā, dermatoloģijā, nefroloģijā, uroloģijā. 

Klīnikā var ērti veikt regulārās profilaktiskās veselības pārbaudes. 1–3 dienu laikā iespējams veikt izmeklējumus, izmantojot ekspresdiagnostikas programmas "Check-up" un "Screening". Datortomogrāfija, magnētiskā rezonanse, 3D ultrasonogrāfija un doplerogrāfija, digitālais rentgens, laboratorijas izmeklējumi tiek veikti vienuviet.

Adrese Maskavas iela 241, Rīga (bezmaksas autostāvvieta)

Tālrunis

+(371) 67799100,

+(371) 20022581,

+(371) 22337355

E-pasts

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar "AIWA Clinic"