foto: LETA
Ārste ceļ trauksmi par katastrofālu māsu trūkumu onkoloģijas nodaļā
Slimnīcas gaitenis.
2019. gada 21. maijs, 15:40

Ārste ceļ trauksmi par katastrofālu māsu trūkumu onkoloģijas nodaļā

Jauns.lv / LETA

Latvijā ir ārkārtas situācija ar medicīnas māsu nodrošinājumu, šodien Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē sacīja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Onkoloģijas klīnikas vadītāja, onkoloģe Gunta Purkalne.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa norādīja, ka personāla jautājums Latvijā ir ļoti satraucošs, tomēr visvairāk ārsti satrauc katastrofālais māsu trūkums, īpaši onkoloģijā.

Purkalne norādīja, ka māsu trūkuma dēļ pat nācās uz divām nedēļām slēgt ambulatoro onkoloģijas nodaļu, jo nepietika darba roku, lai nodrošinātu pacientiem ķīmijterapiju.

Tāpat Purkalne sacīja, ka satraucoši ir arī tas, ka māsas nevēlas strādāt onkoloģijas jomā, ņemot vērā darba specifiku. Ārste norādīja, ka onkoloģijas māsām darbs ir gan fiziski, gan emocionāli smags, tāpēc māsas, kuras ierodas strādāt Stradiņa slimnīcā, neturpina tur darbu ilgstoši.

foto: LETA
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Onkoloģijas klīnikas vadītāja Gunta Purkalne.

Onkoloģe norādīja, ka māsas nereti smagā un apjomīgā darba, kā arī zemā atalgojuma dēļ izvēlas strādāt kosmētikas kabinetos vai privātās struktūrās, kur ir vieglāks darbs un lielāka alga.

Purkalne norādīja, ka māsu nodrošinājuma jautājumā būtu jādomā par diviem aspektiem - izglītību māsu sagatavošanā, kā arī atalgojumu.

Arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis sēdē norādīja, ka būtiskais māsu trūkums skar arī viņa vadīto slimnīcu, kas saistīts ar to, ka māsas darbs onkoloģijā ir ļoti smags.

Deputāts Andris Skride (AP), kurš ir arī ārsts Stradiņa slimnīcā, pēc Nacionālā veselības dienesta (NVD) prezentācijas saistībā ar audzēju primārās diagnostikas sistēmu jeb tā saukto "zaļo koridoru" augstā tonī aicināja NVD pārstāvjus nevis "taisīt prezentācijas", bet gatavot plānu mediķu algu palielināšanai.

foto: LETA
Deputāts Andris Skride (AP).

Tāpat Skride norādīja, ka šogad atalgojuma palielinājums bijis visiem, bet turpmāk būtu jādomā tieši par mediķiem universitātes slimnīcās.

Tikmēr Veselības ministrijas (VM) parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP), norādot, ka VM neiejaucās kapitālsabiedrību darbībā, vaicāja onkoloģei Purkalnei, cik viņa aktīvi iestājas par atalgojuma palielināšanu māsām un vai viņa kaut ko dara lietas labā, lai situāciju risinātu.

Purkalne viņam norādīja, ka darbs onkoloģijā māsām ir ļoti smags, kā rezultātā viņas šajā jomā nepaliek strādāt ilgi. Tāpat viņa skaidroja, ka gan Stradiņa slimnīcas valde, gan arī citi iesaistītie ir informēti par situāciju.

Vēl Purkalne Dūrītim atgādināja, ka medicīnas māsu trūkums ir visas Latvijas, nevis tikai onkoloģijas vai Stradiņa slimnīcas problēma.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās