Briseles kāposts.
Esi vesels
2019. gada 3. martā, 05:32
Briseles kāposts - kas tajā tik vērtīgs, un kāpēc kāposti jāēd tieši aukstajā sezonā
Briseles kāposti ir īpaši bagātīgi ar vērtīgām uzturvielām: kālijs, fosfors, dzelzs, kalcijs, B vitamīni, folijskābe un tartronskābe, kas, jā, palīdz tievēt.
Briseles kāpostos ir trīs reizes vairāk C vitamīna nekā citronos! Un sezona šiem kāpostiņiem ir tieši ziema.
Lai tie labi garšotu
- neņemiet saldētos, tikai svaigos!
- nepāršmorējiet – kāpostiņi iztur, ilgākais, 3–4 minūtes karsēšanas (vārot vai cepot), ja vāra ilgāk, kļūst glumi, rūgti un nebaudāmi. Lai pagūst izsilt, sagrieziet uz pusēm vai pat četrās daļās, un gatavojiet ātri!
- sava rūgtenuma dēļ Briseles kāposti ēdienā prasa balansam kaut ko skābu. Tāpēc tos vajag aizdarīt ar citronu sulu, granātābolu, balzamiko vai jebkuru citu skābumu pēc ieskatiem.
1. Briseles kāposti citrusu mērcē
Sastāvdaļas
500 g svaigu Briseles kāpostu
1 neliels sīpols
1 apelsīna sula un rīvēta miziņa
1 ēdamk. svaigi spiestas citrona sulas
sāls, pipari
eļļa vai sviests
Pagatavošana
Pārgriež Briseles kāpostu galviņas uz pusēm un liek vārīties sālsūdenī 2–3 minūtes. Notecina.
Eļļā sautē smalki sagrieztu sīpolu, pievieno kāpostus, apelsīna miziņu, apelsīna un citrona sulu. Karsē vēl kādu minūti, līdz mērce mazliet sabiezē, bet kāpostiņi joprojām koši zaļi. Pievieno sāli un piparus. Ja vēlas, var pievienot arī mazliet svaigi rīvēta ingvera.