foto: LETA
Nieru slimnieki nav mierā ar nodaļu sistēmas maiņu Stradiņa slimnīcā: māsiņas nezinot "elementāras lietas"
Palāta.
2019. gada 22. janvāris, 15:11

Nieru slimnieki nav mierā ar nodaļu sistēmas maiņu Stradiņa slimnīcā: māsiņas nezinot "elementāras lietas"

LETA

Pēc nodaļu sistēmas maiņas Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā no pacientiem saņemti signāli par vairākām problēmām, šodien Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē sacīja Latvijas Nieru slimnieku asociācijas vadītāja Jolanta Baranovska-Kaša.

Vairākām māsiņām aizejot uz privāto medicīnu, pašlaik vairākas medicīniskā personāla pārstāves nezinot "elementārās lietas", piemēram, par zālēm, norādīja asociācijas vadītāja. Esot gadījumi, kad laikā neatnes zāles vai atnes liekas zāles, kā arī nav laikus pieejamas citas svarīgas lietas. Savukārt no sanitāru puses bijis kāds gadījums, kad pēc pacientes nāves nav notikusi atbilstoša viņas uzturēšanās vietas dezinfekcija, norādīja Baranovska-Kaša. Viņa reizē gan atzina, ka māsiņu situācija saistīta ar to, ka viņas ir pārstrādājušās.

Asociācijas vadītāja arī minēja apstākļus, kas pacientus vēl vairāk pakļauj infekciju riskam gripas izplatīšanās laikā. Kā labo ziņa Baranovska-Kaša minēja to, ka istabiņas, kurās dzīvo pacienti ir ļoti skaistas un ļoti labas.

Arī deputātes Regīna Ločmele-Luņova (S) un Inguna Rībena (VL-TB/LNNK) pauda bažas par šo minēto pakalpojumu kvalitāti.

Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētāja Ilze Kreicberga aģentūrai LETA skaidroja, ka slimnīca ir gatava dialogam, lai atrisinātu šos jautājumus. Viņa norādīja, ka māsas, kas sniedz pakalpojumus pacientiem, ir pieredzējušas, reizē viņām arī turpmāk ir jāmācās strādāt ar nieru slimniekiem.

Kreicberga atzina, ka, apmeklējot Nieru slimnieku asociāciju, esot saprasts, ka slimnīca nebija pietiekami sarunājusies ar pacientiem. Esot saprotama pacientu attieksme, jo iepriekšējā nodaļa pirms sistēmas pārmaiņām viņiem bija ierasta vide, pauda slimnīcas valdes priekšsēdētāja.

Viņa gan norādīja, ka, lai gan asociācijas pārstāvji bija informējuši, ka ieradīsies slimnīcā, tomēr tas nav noticis. Baranovska-Kaša aģentūrai LETA skaidroja, ka telpu apskate nenestu risinājumu.

Komentējot nodaļu sistēmas maiņu, Veselības ministre, Saeimas deputāte Anda Čakša (ZZS) norādīja, ka šeit svarīgs ir jautājums, vai ir nodrošināti atbilstoši apstākļi pacientiem. Taču modernizācijas process slimnīcās gan ir nepieciešams, akcentēja politiķe.

Parlamentārieši Aldis Gobzems (KPV LV), Andris Skride (AP) un Gundars Daudze (ZZS) vērsa uzmanību uz māsu pārāk zemo atalgojumu.

Apakškomisijas diskusijās arī izskanēja fakts, ka pašlaik Latvijā esot tikai četri ķirurgi, kas veic nieru transplantāciju. Tāpat komisijas sēdē tika apspriesti jautājumi par nepieciešamo attīstību transplantāciju jomā kopumā.

Apakškomisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (S) pauda, ka apakškomisija turpinās sekot līdzi situācijas attīstībai, pārrunājot to arī ar jauno veselības ministri, kad būs apstiprināta valdība.