foto: LETA
Stradiņa slimnīcas torakālās ķirurģijas speciālisti veikuši divas unikālas audzēju izņemšanas operācijas
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas teritorija.
Esi vesels
2018. gada 18. decembris, 10:48

Stradiņa slimnīcas torakālās ķirurģijas speciālisti veikuši divas unikālas audzēju izņemšanas operācijas

Jauns.lv / LETA

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas torakālās ķirurģijas speciālisti novembrī ar labiem rezultātiem veikuši divas īpaši sarežģītas audzēju izņemšanas operācijas, informēja Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Komunikācijas daļas vadītāja Janita Veinberga.

Pirmā paciente bija jauna sieviete, kurai atklāja ļaundabīgu audzēju elpceļu vietā, kur traheja pāriet uz bronhiem. Pacientei bija sūdzības par klepu ar asins piejaukumu, kā arī paaugstinātu temperatūru audzēja izraisīta plaušu karsoņa dēļ. Ārstēšanas pirmajā etapā tika veikta endoskopiska audzēja masu samazinoša procedūra jeb kriodestrukcija, bet otrajā etapā speciālisti veica audzēja rezekciju un elpceļu rekonstrukciju, lai radikāli izņemtu visu audzēju.

Operācija tika veikta pilnā narkozē ar īpašu plaušu mākslīgas ventilācijas veidu, kas ļauj veikt manipulācijas ar elpceļiem. Veinberga norādīja, ka operācijas laikā pacientei tika izņemta elpceļu daļa, kurā savienojas traheja ar bronhiem - savienojums starp šiem elpošanas orgāniem tika izveidots no jauna, kas ir tehniski sarežģīts un izaicinošs darbs, jo ir jāsaglabā elpceļu telpiska struktūra un funkcija.

Operāciju veica Plaušu slimību un torakālās ķirurģijas centra ķirurgi - virsārsts Artjoms Špaks un doktore Krista Grigoroviča, narkozi nodrošināja anestezioloģe Sanita Ūdre, savukārt pacientes izmeklēšanas un ārstēšanas procesā iesaistījās torakālie ķirurgi Donats Breiva, Ilmārs Tračums, Anastasija Bistrova, bronhologi Marts Znotiņš un Aurika Babjoniševa, kā arī Plaušu slimību un torakālās ķirurģijas centra pneimonologu komanda.

Otrai pacientei vairāk nekā 16 gadu ilgā periodā krūšu kurvī bija izveidojies milzīgs audzējs, kas gandrīz pilnībā saspieda labo plaušu un radīja izgulējumu mugurkaula skriemeļos. Ārstu konsīlijā tika pieņemts lēmums par operācijas nepieciešamību, ko pēcāk veica torakālie ķirurgi Krista Grigoroviča, Špaks, Bistrova, neiroķirurgs Raimonds Mikijanskis un traumatologs Jānis Osītis, operāciju māsa Daiga Freija, anestezioloģe Ūdre. Dažus kilogramus smagā audzēja izņemšana speciālistiem prasīja piecas stundas. Pēc īslaicīgas atrašanās intensīvas terapijas nodaļā, paciente tika pārvesta uz parasto palātu un uzsākusi aktīvu rehabilitāciju. Pusotru nedēļu pēc smagas operācijas paciente labā stāvoklī izrakstīta no slimnīcas.

"Man ir prieks, ka mūsu slimnīcā un tieši Plaušu slimību un torakālās ķirurģijas centrā ir speciālistu komanda, kas var sniegt augsta līmeņa palīdzību arī sarežģītos gadījumos. Ķirurgs, kura dzīvē nav izaicinājumu, zaudē tvērienu. Savukārt izaicinājumu gadījumā reti ir nejaušas uzvaras," atzīst Špaks.

Kopš 2018.gada sākuma Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Plaušu slimību un torakālās ķirurģijas centrā veiktas aptuveni 500 operācijas.