foto: LETA
Kas labs tomātos un kāpēc tos vajadzētu iekļaut savā ēdienkartē
Tomāti.
Dabasspēks
2018. gada 23. maijs, 08:00

Kas labs tomātos un kāpēc tos vajadzētu iekļaut savā ēdienkartē

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Jaunākie zinātniskie pētījumi liecina, ka, ēdot daudz tomātu - svaigu vai termiski apstrādātu, var būtiski samazināt draudus veselībai, pat vēzi un sirds slimības.

Zināms, ka ēdot daudz augļu un dārzeņu var samazināt vēža risku, bet tomāti šajā ziņā ir īpaši efektīvi. 

Kāds pētījums, ko veica Hārvadas universitātes zinātnieki atklāj, ka vīrieši, kuri ēda daudz tomātu un citus no tomātiem pagatavotus produktus, samazināja prostatas vēža risku par 35%. 

Iespējams, šie nakteņu dzimtas augi darbojas arī kā profilaktisks līdzeklis sievietēm pret krūts vēzi un citiem audzēju veidiem. 

Tomāti var palīdzēt novērst arī sirds slimības. Kādā pētījumā, kurā piedalījās 40 000 sieviešu, tika novērots, ka tām, kuras ēda vairāk tomātu, risks saslimt ar sirds slimību bija par 30% mazāks. Šķiet, tas saistīts ar antioksidanta likopēna daudzumu, ko bagātīgi satur tomāti. 

Jo vairāk likopēna nonāk cilvēka asinīs, jo zemāks ir saslimšanas risks. Tas pats attiecas uz nogulsnēm, kas veidojas uz artēriju sieniņām - jo augstāks ir likopēna līmenis asinīs, jo mazāka iespēja, ka jūsu artērijas sāks "aizaugt. 

Vēl viena pozitīva tomātu īpašība ir to spēja aizsargāt ādu no saules radīta bojājuma. Kādā Vācijā veiktā pētījumā brīvprātīgajiem, kas katru dienu desmit nedēļas pēc kārtas pusdienās apēda 40g tomātu pastas un 10g olīveļļas, pēc tam saulē veidojās mazāks apsārtums un āda neapdega. 

ādas aizsardzībai var iekšķīgi lietot arī tomātu ekstraktu vai likopēna preperātus. 

Likopēna spējas

Likopēns ir antioksidants. Iespējams, tieši šī ir tā efektīvā viela, kurai pateicoties, tomātiem piemīt profilaktiska pretvēža un sirds slimību iedarbība. 

Likopēna lietošana lielās devās, iespējams, spēj samazināt risku saslimt ar dažādiem audzējiem. Likopēnu satur ne vien tomāti, kuros tā ir visvairāk, bet arī citisarkanās, oranžās un rozā krāsas augļi un dārzeņi, piemēram, greipfrūti un arbūzi.