Baltijas valstīs starp ēdienreizēm cilvēki našķojas ar augļiem, secināts aptaujā
foto: Shutterstock
Esi vesels

Baltijas valstīs starp ēdienreizēm cilvēki našķojas ar augļiem, secināts aptaujā

LETA

Visās Baltijas valstīs populārākie našķi starp ēdienreizēm ir augļi, liecina pārtikas produktu ražotāja "Nestlé Baltics" ēšanas paradumu pētījums.

Tostarp Latvijā augļus starp ēdienreizēm izvēlas 70% iedzīvotāju, kas ir salīdzinoši mazāk nekā Igaunijā, kur šim našķim starp ēdienreizēm priekšroku dod 85% iedzīvotāju un Lietuvā, kur ar augļiem starp maltītēm mielojas 81% iedzīvotāju. Igaunijā un Lietuvā augļus visbiežāk izvēlas laikā starp brokastīm un pusdienām, bet Latvijā gan starp brokastīm un pusdienām, gan arī starp pusdienām un vakariņām.

Vienlaikus populārākais dzēriens baudīšanai starp ēdienreizēm Latvijā un Igaunijā ir kafija, savukārt Lietuvā - tēja.

"Nestlé Baltics" ēšanas paradumu pētījumā arī secināts, ka Latvijas iedzīvotāji starp ēdienreizēm našķojas mazāk nekā Igaunijas iedzīvotāji, bet vairāk nekā Lietuvas iedzīvotāji. Latvijā starp ēdienreizēm nenašķojas 26% iedzīvotāju, kamēr Lietuvā - 30%, bet Igaunijā - 24%.

Uztura speciāliste Eva Kataja norāda, ka našķošanās ar veselīgām uzkodām starp ēdienreizēm ir ļoti labs ieradums.

Lielākie uzkodu cienītāji starp pusdienām un vakariņām Latvijā un Igaunijā ir iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 25 gadiem, kamēr Lietuvā šāds ieradums lielākoties ir cilvēkiem vecumā no 26 līdz 35 gadiem. Vienlaikus vismazāk Latvijā našķojas iedzīvotāji vecumā no 46 līdz 60 gadiem (33%), kamēr Igaunijā - vecumā no 46 līdz 60 gadiem (27%) un arī vecuma grupā no 36 līdz 46 gadiem (27%), savukārt Lietuvā vismazāk našķojas iedzīvotāji vecuma grupā no 36 līdz 46 gadiem (34%).

Baltijā populārākais uzkodu laiks ir starp pusdienām un vakariņām, kad tās bauda 53% Latvijas iedzīvotāju, 61% Igaunijas un 50% Lietuvas iedzīvotāju. Savukārt našķošanos nakts laikā iecienījuši 7% Lietuvas iedzīvotāju, 6% Latvijas iedzīvotāju un 5% Igaunijas iedzīvotāju.

Uztura speciāliste Eva Kataja norādīja, ka našķošanās ar veselīgām uzkodām starp ēdienreizēm ir ļoti labs ieradums. Taču būtu vēlams, lai vēl lielāks cilvēku īpatsvars laikā starp ēdienreizēm uzturā lietotu augļus un veselīgas uzkodas ar samazinātu pievienotā cukura daudzumu. Viņa arī piebilda, ka ir labi, ja cilvēki starp ēdienreizēm dzer kafiju un tēju, jo šie dzērieni ir bagāti ar antioksidantiem, tomēr ir svarīgi atcerēties, ka ar tiem nedrīkst aizvietot ēdienu.

Pētījumu pēc "Nestlé Baltics" pasūtījuma veica pētījumu kompānija "Nielsen". Pētījumā piedalījās 1000 respondentu katrā Baltijas valstī.

Tēmas