Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Jaunā modes diēta – astoņās stundās astoņi ēdieni
Esi vesels

Jaunā modes diēta - astoņās stundās astoņi ēdieni

Jauns.lv

Astoņu stundu diētas autori ir ASV populārā žurnāla Men’s Health redaktori Deivids Zinčenko un Pīters Mūrs. Tā aicina nomainīt plaši zināmo teicienu “tu esi tas, ko tu ēd” uz “tu esi tas, ko un kad tu ēd”.

Savus diētas padomus viņi apkopojuši grāmatā The 8-Hour Diet (Astoņu stundu diēta), kas drīz pēc iznākšanas kļuva par vienu no visvairāk pārdotajām grāmatām ASV. Zinčenko un Mūrs apgalvo, ka, ēdot diennaktī tikai astoņas stundas un atlikušās sešpadsmit ļaujot organismam atpūsties un pārstrādāt dienas laikā uzņemto pārtiku, nedēļas laikā iespējams zaudēt līdz pieciem kilogramiem svara, aizkavēt novecošanos un pat samazināt risku saslimt ar diabētu.

Astoņu stundu diētas autori skaidro, ka daļēji tauku sadegšana skaidrojama ar to, ka badošanās laikā organisms no enerģijas uzkrāšanas režīma pārslēdzas uz tauku dedzināšanas režīmu. Autori uzsver, ka, sekojot šai diētai, galvenais tauku dedzināšanas process notiek miegā. Tas arī ir iemesls, kāpēc autori iesaka neēst brokastis, tādējādi pagarinot neēšanas laiku starp vakariņām un pirmo ēdienreizi. Sačidananda Panda savā pētījumā secinājis, ka, ēdot ierobežotā laika periodā, kilokalorijas sadeg ātrāk, bet, jo ilgāk cilvēks ēd, jo lēnāka kļūst vielmaiņa.

5. Ogas, īpaši avenes

6. Āboli, apelsīni un citi augļi

7. Spināti un citi zaļie salāti

8. Pilngraudu maize un pārslas, īpaši auzas

Teksts: žurnāls OK, Foto: Shutterstock