Izaicini sevi virtuvē: neierasti ēdieni no kāļa!
foto: Mi
Kāļu sautējums
Garšīgi

Izaicini sevi virtuvē: neierasti ēdieni no kāļa!

Padomu nodaļa

Žurnāls "100 Labi Padomi"

Kālis ir viens no veselīgākajiem zaļajiem lapu dārzeņiem, ko vari iekļaut savā ikdienas ēdienkartē. Tas ir bagāts ar vitamīniem A, C, K, kā arī satur dzelzi un kalciju, kas ir būtiski tavai labsajūtai. Šajā rakstā uzzināsi, kā pagatavot dažādus garšīgus un veselīgus ēdienus, izmantojot kāli kā galveno sastāvdaļu.

Kāļa čipsi – kraukšķīga uzkoda


Viena no vienkāršākajām un populārākajām receptēm ir kāļa čipsi. Tie ir lielisks aizstājējs parastajiem kartupeļu čipsiem, piedāvājot veselīgu alternatīvu bez liekām kalorijām. Lai tos pagatavotu, nepieciešams tikai kālis, nedaudz olīveļļas un jūras sāls. Lapas rūpīgi jānomazgā, jānosusina, jāapviļā eļļā un sālī, pēc tam jācep cepeškrāsnī, līdz tie kļūst kraukšķīgi.


Kāļa smūtijs – enerģijas uzlāde dienai


Sāc savu dienu ar zaļo smūtiju, kurā galvenā sastāvdaļa ir kālis. Pievieno banānu, zemesriekstu sviestu un mandeļu pienu, lai iegūtu saldumu un biezumu. Šis smūtijs ir lielisks veids, kā uzņemt nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu daudzumu jau no paša rīta. Turklāt tas palīdzēs justies sātīgai ilgāku laiku.


Kāļa zupa – sildošs un barojošs ēdiens


Aukstajos mēnešos īpaši patīkama ir sildoša kāļa zupa. Lai to pagatavotu, vajadzīgi sīpoli, ķiploki, kartupeļi, kāļi un buljons pēc izvēles. Ja visas nepieciešamās sastāvdaļas apcepsi pirms vārīšanas, tas zupai piešķirs bagātīgāku garšu. Kālis zupai piedod ne tikai krāsu, bet arī tekstūru un vitamīnus.