Kā pareizi novākt un uzglabāt sīpolu ražu? Pret tiem jāizturas kā jēlām olām!
Lai sīpoli ziemā labi glabātos, ir ļoti svarīgi tos novākt īstajā laikā, kā arī pienācīgi sagatavot glabāšanai.
● Vismaz divas nedēļas pirms sīpolu novākšanas tos nelaisti, lai galviņas labāk nobriest.
● Ražu vāc, kad puse lapu ir nodzeltējušas, sīpolu miza iekrāsojusies dzeltena un nedaudz lobās. Sīpoli slikti glabāsies, ja būs novākti par ātru, – tie drīz vien izkaltīs, jo miza nespēs saglabāt mitrumu. Savukārt pārāk ilgi vagā atstāts sīpols var atkal sākt augt.
● Sīpolu novākšanai piemērota saulaina diena, kad zeme ir sausa. Ražu vāc ļoti uzmanīgi – ar dakšu izcel no zemes un rūpīgi nogādā kaltēšanas vietā. Nedauzi sīpolus citu pret citu, lai nopurinātu lieko zemi, un nemet! Izturies pret tiem kā pret jēlām olām, jo pat mazākais trieciens var traumēt kādu no sīpola kārtām, tā sāks bojāties un ātri vien sabojās visu sīpolu, bet tas – visus, kas būs blakus.
● Lai sīpoli labi glabātos, tie pienācīgi jāizžāvē. Pēc novākšanas sīpolus izklāj plānā kārtā svaigā gaisā. Žāvēšanai vari izmantot piepaceltu režģi – tā nodrošināsi gaisa piekļuvi no visām pusēm.
● Pa dienu turi ārā saules apspīdētā vietā, bet vakarā ienes siltā un sausā telpā, lai izvairītos no mitruma. Ja negribi sīpolus nēsāt, tie labi izšūs arī siltā, sausā telpā ar labu ventilāciju. Lai sīpoli izžūtu un laksti izkalstu, būs nepieciešamas 2–3 nedēļas.
● Labi izžāvētam sīpolam ārējā miziņa viegli atdalās un laksti ir sausi arī pie sīpola kakla. Ar šķērēm (griežot ar nazi, var satraumēt sīpolu vai to pārāk saspiest) nogriez sausos lakstus un saknes. Ja sīpolus glabāsi kastēs, atstāj aptuveni 5 cm garu kātiņu, bet, ja pīsi bizē, negriez īsāku par 15 centimetriem.
Kā uzglabāt?
● Pirms likt uzglabāt, rūpīgi apskati katru sīpolu – vai tas ir vesels, vai nav traumēts, vai nav sācis dzīt jaunos dzinumus, vai ir labi izkaltis. Atceries, ka uzglabāšanai noliktie sīpoli jāapskata ik pa laikam, jo viens iebojājies sīpols var sabojāt visus krājumus.
● Ledusskapī sīpolus var uzglabāt tikai pāris mēnešu, bet lieliski tie glabājas, sapīti bizēs vai iesieti kaprona zeķēs. Šādā veidā ikvienam sīpolam tiek klāt gaiss, un, pat ja kāds sācis bojāties, risks sabojāt blakus esošos sīpolus ir daudz mazāks. Ja ir slinkums pīt bizes vai iesiet katru sīpolu zeķē, vari tos sasiet buntītēs aiz kātiem un pakārt. Pirms griezt lakstus, gan jāizdomā, kādā veidā uzglabāsi ražu, lai atstātu vajadzīgo kātiņa garumu.
● Ja sīpolus vēlies turēt kastē, tai jābūt ar ventilācijas caurumiem. Ideāli, ja sīpolus vari likt tikai vietā kārtā; ja ne, tad vienā kastē ne biezākā slānī kā 30 centimetru.
● Glabāšanai der arī labi elpojoša auduma vai sietveida maisiņš.
● Ilgākai uzglabāšanai daļu sīpolu vari novietot telpā, kur temperatūra ir 0–5 grādi, bet pāris mēnešu sīpoli labi saglabāsies arī istabas temperatūrā.