Krāsas palīdz atdzīvināt industriālas telpas: kā iekārtot biroja un atpūtas zonu ražošanas uzņēmumā
foto: Publicitātes foto
Noderīgi ikdienā

Krāsas palīdz atdzīvināt industriālas telpas: kā iekārtot biroja un atpūtas zonu ražošanas uzņēmumā

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Patīkamas telpas nenoliedzami veicina arī darbinieku produktivitāti, turklāt ēdamtelpas zona un virtuve darba vietās parasti kalpo kā vieta, kur ne tikai ieturēt ikdienas maltītes, bet arī kā vieta, kur socializēties ar kolēģiem. Kā biroja un atpūtas zonu iekārtot gan funkcionāli, gan stilīgi, padomos dalās interjera dizainere.

Biroja vides iekārtošana un pielāgošana darbam rūpnieciskā vidē rada unikālus izaicinājumus. Šāda tipa telpu aprīkošana darbinieku vajadzībām prasa rūpīgu plānošanu un izpildi. Tāpēc svarīgi saprast, kā ierīkot īpaši ergonomisku, funkcionālu biroja zonu un darbinieku atpūtas zonu arī uzņēmumos, kuros ir nestandarta telpas darbam, piemēram, noliktavās vai ražošanas telpās.

Ražošanas uzņēmums no Liepājas, izveidojot savas ražošanas un noliktavas telpas, nolēma šajā pašā teritorijā iekārtot arī 236 m2 lielu, atvērta tipa biroju. Uzņēmums vēlējās modernu un ergonomisku biroja plānojumu, labiekārtotas darba vietas 4 darbiniekiem, sanāksmju telpu ar 6 līdz 8 sēdvietām un ēdamtelpas zonu ar pilnībā funkcionējošu virtuvi.

foto: Publicitātes foto

Krāsas palīdz atdzīvināt industriālas telpas

IKEA Biznesa nodaļas interjera dizainere Inga Puķīte stāsta, ka telpām tika izvēlēts mūsdienīgs dizains minimālisma stilā, savukārt mēbeles – no dabīgā koka, kas padara kopējo interjeru siltāku. Kā akcenti tika izvēlēti mākslīgie augi, kas ne tikai ienes birojā dzīvīgumu un dinamiskumu, bet arī rada nomierinošu atmosfēru.

“Ņemot vērā ēkas industriālo raksturu, mans mērķis bija izveidot darbiniekiem mājīgu un ērtu vidi, nodrošinot patīkamas darba telpas, kas veicina arī produktivitāti. Papildus neitrālajiem toņiem tika izvēlētas krāsas zilos un dzeltenos akcentos, lai radītu intriģējošu kontrastu. Spilgtu krāsu akcentu iekļaušana dizainā palīdzēja atdzīvināt telpu,” stāsta biznesa telpu interjera dizainere.

foto: Publicitātes foto

Galvenā prioritāte - ergonomika

Papildus tam, ka atvērtā tipa biroja zona atrodas pilnībā funkcionējošās ražošanas telpās, sanāksmju telpa tika ierīkota konteinerā. Viena no konteinera sienām ir caurredzama un ļauj tajā ieplūst dabiskajai gaismai. Ņemot vērā sanāksmju telpas garo un šauro plānojumu, dizainere izvēlējās izvelkamu, spīdīgi baltu galdu, kuru var ērti pielāgot līdz pat 8 cilvēku vajadzībām. Galda virsma ir pārklāta ar īpašu apdari, lai padarītu to vēl gludāku un izturīgāku.

“Lai papildinātu galdu, tika izvēlēti moderni biroja krēsli bēšā un zilā krāsā. Šiem krēsliem ir regulējami slīpuma mehānismi, kas pielāgojas lietotāja svaram un kustībām, nodrošinot komfortu katram, kas izmanto krēslu. Ērtas sēdvietas sanāksmju telpās ir ļoti svarīgas, jo komforts veicina auglīgas diskusijas un ideju apmaiņu. Lai uzlabotu sanāksmju telpas gaisotni, viena no tās sienām tika dekorēta ar mākslīgiem augu paneļiem. Šie augi piešķir telpai dzīvīgumu, tekstūru un krāsu, atdarinot īstus augus, bet tiem nav vajadzīga papildus kopšana,” stāsta dizainere I. Puķīte.

Iekārtojot telpas darbam, viens no svarīgākiem aspektiem ir ergonomika. Tāpēc biznesa klientu interjera dizainere izvēlējās galdus, kurus var pielāgot un izmantot darbam gan sēžot, gan stāvot: “Regulāra pozas maiņa, izvēloties darba laikā gan sēdēt, gan stāvēt, uzlabo asinsriti un nodrošina labāku skābekļa piegādi smadzenēm, palīdzot paaugstināt enerģijas līmeni, koncentrēšanās spējas un produktivitāti”.

Tā kā birojam ir daļēji atvērts plānojums, interjera dizainere pie rakstāmgaldiem novietoja skaņu absorbējošus aizslietņus. Tie nodrošina arī darbiniekiem privātumu, strādājot atvērta tipa telpās.

foto: Publicitātes foto

Ēdamtelpas zona, kas kalpo arī kā vieta, kur socializēties

“Darba vietās ēdamtelpas zona un virtuve parasti kalpo kā vieta, kur ne tikai ieturēt ikdienas maltītes, bet arī kā vieta, kur socializēties ar kolēģiem. Kolēģi virtuvē pulcējas kopā arī kafijas paužu laikā un nododas dažādām sarunām. Paturot prātā visus šos faktorus, svarīga loma, bez funkcionalitātes un viegli kopjamu, pret skrāpējumiem noturīgu materiālu izvēles, būs arī estētikai, mājīgumam un komfortam,” saka interjera dizainere.

Tā kā ēdamtelpas zona pilda divus mērķus, tika izveidota plaša telpa, kura var uzņemt līdz pat 30 cilvēku. Bāra tipa galdi un krēsli tika stratēģiski novietoti netālu no telpas ieejas, ļaujot darbiniekiem ērti ieturēt maltītes vai paņemt pārtraukumus starp darbiem un pēcāk atsākt ikdienas rutīnu. Lai padarītu šo zonu estētiskāku, bāra krēsli un galdi no dabīgā bērza tika papildināti ar melnas krāsas mēbelēm un otrādi, radot vienotu gaisotni. Papildus tika izvēlēti vairāki krēsli zilos un baltos toņos, lai telpai piešķirtu košu un modernu izskatu. Galdi tika izvēlēti dažādos izmēros, nodrošinot darbiniekiem iespēju tos viegli pārkārtot un mainīt to izkārtojumu, neatkarīgi no tā, vai viņi pusdieno individuāli vai kopā ar visu komandu.

foto: Publicitātes foto

Virtuvē tika uzstādīta virtuves sistēma, kurai ir 25 gadu garantija. Sistēma tika izstrādāta individuāli, lai pielāgotos visdažādākajām vajadzībām. Virtuves iekārtai ir gaišs dizains ar spīdīgu baltas krāsas apdari, kuru ir viegli kopt.

Ēdamtelpas zonas stūrī ir izveidota neliela atpūtas zona, kas no pārējās telpas atdalīta ar brīvi stāvošiem un skaņu absorbējošiem aizslietņiem. Tādējādi darbiniekiem tiek nodrošināta privāta atpūtas vieta, kur viņi var atpūsties, piemēram, malkojot tēju un atjaunojot spēkus darba dienas laikā.