Mājās ir suns, gribas arī kaķīti... 3 padomi suņa un kaķa draudzības sākumam
foto: Shutterstock
Mūsu mīluļi

Mājās ir suns, gribas arī kaķīti... 3 padomi suņa un kaķa draudzības sākumam

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Daudzi uzskata, ka kaķis un suns vienā mājā nozīmē katastrofu, jo tiem ir pārāk atšķirīgi raksturi – sunim patīk cilvēku sabiedrība, savukārt kaķis ir individuālists. Par laimi, ir iespējams šos tik atšķirīgos mājas mīluļus padarīt par draugiem.

Kompanjoni kopš mazotnes

Ideālajā variantā ieteicams vienlaikus paņemt kaķēnu un kucēnu, jo dažādu sugu mazuļi vislabāk spēs atrast kopīgu valodu. Vēl vairāk – visticamāk, tie atbalstīs viens otru, iepazīstoties ar pasauli un jauno vidi. Var pat gadīties, ka tie pārņems viens otra uzvedību, piemēram, kaķis dosies pastaigās kopā ar suni, savukārt suns labprāt no rītiem ilgāk pagulēs.

Suns ir, gribas kaķi

Ja tev jau ir suns, pirms ved mājās kaķi, jābūt pārliecībai, ka suns nebūs agresīvs pret citu dzīvnieku. Vislabāk izvēlies kaķēnu; ja tev ir kucīte, viņai var rasties mātes instinkts un vēlme rūpēties par mazuli. Ja izraudzītais kaķis ir pieaudzis, mēģini noskaidrot, vai viņš ir saskāries ar suni. Piemēram, dzīvnieku patversmēs mītošie kaķi jau ir sastapušies ar suņiem, tāpēc varētu vieglāk pierast pie jaunās dzīves. Ja kaķim bijusi negatīva pieredze ar suņiem, pastāv liela varbūtība, ka viņš jaunajās mājās neiedzīvosies.

Jauns draugs pieaugušam kaķim

Ja kaķis līdz šim bijis vienīgais saimnieks mājās, suņa parādīšanās tam var sagādāt raizes. Šādā situācijā vislabākā izvēle ir kucēns, tomēr paturi prātā, ka suņuks vēlēsies spēlēties, un tas pieaugušam kaķim var radīt trauksmi. Ir dzirdēts, ka kaķis neatkarīgi no dzimuma ātrāk sadraudzēsies ar kucīti.

Ja vēlies dot patvērumu pieaugušam sunim, jābūt piesardzīgiem, jo paredzēt abu dzīvnieku reakciju ir grūti. Izvēloties suni patversmē, tās darbinieki ieteiks dzīvnieku, kurš nereaģē agresīvi, sastopoties ar murrātāju. Tomēr ņem vērā, ka dzīve mājās atšķiras no dzīves patversmē. Turklāt kaķis var audzināt kucēnu, tomēr mainīt pieauguša suņa paradumus būs ļoti grūti, dažkārt pat neiespējami. Ja pēc iepazīšanās ar suni kaķis ir apātisks, slēpjas, met spalvu un izvairās no kontakta ar tevi, iespējams, viņam būs nepieciešami nomierinoši līdzekļi, un šādā situācijā ir vērts lūgt padomu dzīvnieku uzvedības speciālistam. Dažkārt kaķi sāk demonstrēt nepatiku pret citu dzīvnieku tikai pēc ilgāka laika.

Trīs padomi draudzības sākumam

1. Kaķi un suņi kontaktējas ar ožas palīdzību, tāpēc vispirms iepazīstini viņus ar smaržām. Turot mājdzīvniekus dažādās telpās, iedod kaķim paostīt suņa spalvas kumšķīti vai rotaļlietu, un otrādi. Tas padarīs pirmo sastapšanos reālajā dzīvē mazāk saspringtu. Ja viens no dzīvniekiem reaģē negatīvi, atkārto mēģinājumu vēlāk. Par mierīgu vai neitrālu reakciju apbalvo mājdzīvnieku ar kārumu.

2. Ļauj dzīvniekiem iepazīties vienam ar otru lēnām un savā tempā. Pirmās tikšanās laikā vari paņemt suni pavadā, bet turi pavadu brīvi – tā paredzēta tikai gadījumam, lai savaldītu mīluli ekstremālā situācijā.

3. Ierādi katram dzīvniekam atsevišķu zonu – bļodas ēdienam un ūdenim, gultu, spēļmantiņas. Kaķis var meklēt mājās vietas, kas sunim nav pieejamas, piemēram, kaķu māju uz paaugstinājuma, kur mincis jutīsies drošībā.