Mūsu mīluļi
2018. gada 1. decembris, 06:10

Pārbijies trīc un mēģina aizbēgt: ko darīt, ja sunim nepatīk braukt ar mašīnu

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Ir vairāki dabīgi līdzekļi, ar kuriem var samazināt sunim nelabumu un trauksmes izjūtu.

Braukšana automašīnā mājdzīvniekiem nav dabisks process, taču lielākā daļa suņu itin labi pielāgojas un daži pat no sirds to izbauda. Taču vairākiem brauciena laikā kļūst slikti vai viņi piedzīvo milzīgu stresu. Izpausmes var būt visdažādākās – no liela satraukuma, riešanas, gaudošanas un trīcēšanas līdz pat agresijai un mēģinājumiem aizmukt.

Lielākajai daļai suņu brauciena laikā, visticamāk, būs novērojams viens no četriem tipiskākajiem uzvedības modeļiem: priecīgs satraukums, bailes, trauksme vai nelabums. Ir ļoti svarīgi precīzi novērtēt katra konkrētā dzīvnieka individuālās problēmas, jo rīcības efektivitāte lielā mērā atkarīga no pareizas stāvokļa noteikšanas.

Vai jūsu mīlulis satraucas par to, kas to sagaida galamērķī (piemēram, vizīte pie veterinārārsta), ir sajūsmā par izbraukumu uz parku, baidās no pašas automašīnas vai atrašanās tajā tam izraisa sliktu dūšu? Reizēm pie vainas var būt arī vairāku minēto apstākļu kombinācija.

Lūk, daži holistiski risinājumi, kas, iespējams, varētu palīdzēt sunim.

Radiet pozitīvas asociācijas!

Ja brauciens automašīnā dzīvniekam saistīsies ar kaut ko patīkamu un jautru, nevis tikai kārtējo veterinārārsta vai suņu friziera apmeklējumu, ir lielāka iespēja, ka viņa satraukums un bailes samazināsies. Dodieties īsos izbraukumos uz parku vai apmeklējiet draugus vai cilvēkus, kurus sunim ir patiess prieks satikt. Šāda pozitīva pieredze spēj būtiski samazināt bailes un trauksmi, ko rada brauciens ar automašīnu.

Varat arī ielikt automašīnā sava mājdzīvnieka mīļākās rotaļlietas un sedziņu vai iesēsties mašīnā un paturēt viņu klēpī, pat ja nekur neplānojat doties. Tas ļaus sunim pierast pie vides, un patīkamās atmiņas samazinās trauksmi.

Ja suns cieš no tā sauktās kustību (šūpes) slimības, viņa vestibulāro sistēmu stiprinās īsi, regulāri braucieni, un ar laiku viņš, iespējams, pieradīs pie braukšanas procesa.

Kuri augu izcelsmes līdzekļi var palīdzēt

* Lavanda. Plaši zināms augs ar nomierinošu iedarbību, un brauciena laikā tas var samazināt stresu. Ikreiz, kad dodaties izbraucienā, uzpiliniet uz kāda auduma gabaliņa dažus pilienus lavandas ēteriskās eļļas un apsieniet to sunim ap kaklu vai vienkārši pakariniet kaut kur automašīnā. Varat uzpilināt dažus pilienus arī aiz suņa ausīm.

* Baldriāns. Šim augam piemīt izcila spēja samazināt pārmērīgu uzbudinātību un histēriju. Tas ir pieejams gan tinktūras, gan kapsulu veidā. Varat izmēģināt arī ar baldriānu piesūcinātas suņu rotaļlietas.

* Kumelīte. Vēl viens nomierinošs augu valsts līdzeklis, ko ir vērts izmēģināt. Varat nopirkt, piemēram, cepumus, kuros iekļauti vairāki nomierinoši komponenti. ir nomierinošie suņu cepumi, kuru sastāvā ir gan kumelīte, gan lavanda, gan arī B grupas vitamīni un L-triptofāns, kas palīdz atslābināties.

* Ingvers. Ja suns cieš no kustību slimības, pirms brauciena un tā laikā piedāvājiet viņam medu ar ingveru vai ingvera cepumus (sk. receptes, kā tos izcept). Ingvers ir izsenis zināms līdzeklis pret sliktu dūšu un vemšanu. Varat iegādāties arī ingvera kapsulas, kas pieejamas veselīga uztura veikalos. Pusstundu pirms brauciena atveriet kapsulu un apkaisiet ar tās saturu suņa iecienītāko ēdienu.

Ieteicamā deva: suņiem, kuru svars ir līdz 7 kg, 250 mg kapsula; suņiem, kas sver vairāk nekā 7 kg, 500 mg kapsula.

Izmēģiniet ķīniešu ārstniecības augus

Tradicionāls ķīniešu ārstniecības augu līdzeklis, ko lieto, lai samazinātu nelabumu un novērstu vemšanu, ir Curing Pills vai Pill Curing (var iegādāties internetā). Pusstundu pirms brauciena ar automašīnu uzlieciet šīs mazītiņās tabletes uz jūsu mīluļa mēles vai izšķīdiniet ūdenī un ar šļirci ievadiet šķīdumu sunim mutē.

Ieteicamā deva: lielākiem suņiem, kas sver 7–23 kg, līdz 15 tabletēm; mazākiem suņiem – aptuveni 10 tabletes.

Ir arī feromonu terapija

Suņa stāvokli var atvieglot feromonu terapija, kurā tiek izmantoti suņiem tīkami feromoni jeb DAP. Pieejami dažādi uz DAP bāzes gatavoti produkti (piemēram, Adaptil produkti), tostarp aerosoli, difuzori un apkakles, ko daudzi mājdzīvnieku īpašnieki atzinuši par visnotaļ noderīgām.

Uzvelciet vesti

Vērts izmēģināt arī trauksmi samazinošas vestes, ko piedāvā, piemēram, zīmoli ThunderShirt, Anxiety Wrap vai Storm Defender. ThunderShirt un Anxiety Wrap vestes rada saudzīgu, pastāvīgu spiedienu, kas samazina stresu, bet Storm Defender vestei ir plāna metāla odere, kas, kā apgalvo ražotājs, izlādē suņa vilnas statisko elektrību, attiecīgi to arī nomierina.

Noderēs akupresūra

Sliktu dūšu var samazināt viegla akupunkta PC6 masāža. Šis punkts atrodas nelielā bedrītē priekškājas aizmugurējā daļā, tieši virs ķepas spilventiņiem. Masējiet šo punktu no 30 sekundēm līdz vienai minūtei. Ja suns necieš, ka kāds pieskaras viņa kājām, šī metode jums nederēs, taču, iespējams, varat mēģināt viņu pakāpeniski pie tās pieradināt mājās, nevis pēkšņi sākt, kad jau braucat automašīnā, kur dzīvnieks jau tāpat ir stresa pārņemts.

Efektīvākie ziedu līdzekļi

Pirms brauciena sunim var palīdzēt nomierināties arī ziedu esenču, piemēram, apses (Aspen), pērtiķmutītes (Mimulus) un Baha ziedu terapijas glābējlīdzekļa (Bach’s Rescue Remedy) kombinācija. Astoņi pilieni katra līdzekļa uz aptuveni 30 ml destilēta ūdens var būt pārsteidzoši iedarbīgi. Piedāvājiet to sunim padzerties pirms došanās ceļā, savukārt brauciena laikā ik pa brīdim iemasējiet dažus pilienus maisījuma suņa smaganās.

Ja dzīvnieka problēmas cēlonis ir kustību slimība, nevis trauksme, iekšējās auss mehānismu var palīdzēt līdzsvarot trīs pilieni žultszālītes (Scleranthus) esences uz mēles.

Kā nelabumu samazināt ar ingveru?

Ja jūsu suns cieš no kustību slimības, piedāvājiet viņam produktus, kas satur ingveru. Lūk, dažas receptes no Rohini Satišas (Rohini Sathish) grāmatas You Can Heal Your Pet (Hay House, 2015).

Medus ar ingveru

Sastāvdaļas
Burciņa šķidra medus
25 g ingvera saknes

Pagatavošana
1. Sasmalciniet vai sagrieziet šķēlītēs ingveru un pievienojiet medum. Pēc vienas nedēļas izņemiet ingveru no medus.

2. Uzrakstiet uz burciņas etiķetes datumu un glabājiet to ledusskapī. Medus ar ingveru ir jāizlieto sešu mēnešu laikā.

3. Pirms brauciena uzlieciet uz tīra šķīvīša ½ tējkarotes ingvera medus un ļaujiet to sunim nolaizīt.

Ingvera K9 cepumi

Sastāvdaļas
115 g pašbriestošo miltu
115 g maltu linsēklu
1 bioloģiski audzētu vistu ola
2 ēdamk. ingvera medus (sk. iepriekšējo recepti)
1 cm svaigas, smalki sarīvētas ingvera saknes

Pagatavošana
1. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 190 °C. Ietaukojiet 20 x 29 cm lielu cepamo plātni.
2. Sajauciet visas sastāvdaļas lielā bļodā līdz mīkstas mīklas konsistencei. Izklājiet maisījumu 1 cm biezumā uz cepamās plātnes. Cepiet 25–30 minūtes, līdz mīkla sacietējusi.
3. Izņemiet no cepeškrāsns un ļaujiet atdzist. Sagrieziet kumosa lieluma kvadrātos.
4. Glabājiet hermētiskā, marķētā trauciņā ledusskapī ne ilgāk kā piecas dienas vai sasaldētus līdz vienam mēnesim.
5. Dodiet cepumus sunim kā kārumu pirms brauciena ar automašīnu.