foto: Shutterstock
Ar ko jārēķinās, ja kaķis iet ārā pastaigāties?
Lai kaķi droši laistu ārā no mājas, veicami daži praktiski priekšdarbi.
Mūsu mīluļi
2018. gada 24. aprīlis, 06:35

Ar ko jārēķinās, ja kaķis iet ārā pastaigāties?

"100 Labi Padomi"

Konsultē Latvijas Kinoloģijas federācijas un felinoloģiskās asociācijas Felimurs prezidente Vija Klučniece.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mincim noteikti patīk uzmanīt dzīvo radību, kas tik kaitinoši čivina vai tekalē aiz loga, nerēķinoties ar mazā tīģera radinieka tieksmi medīt. Lai kaķi droši laistu ārā no mājas, veicami daži praktiski priekšdarbi.

● Ārā būtu laižams tikai sterilizēts kaķis, un vēlams, ka dakteris tam kupē daļu austiņas gala, kas liecinās par šo operāciju. Tas vajadzīgs ne tikai kaķa drošības labad – lai neklaiņo, bet arī tāpēc, ka viens nekastrēts runcis, iekarojot teritoriju, spēj appārot daudzas kaķenes, radot nevēlamus, iespējams pat – bezsaimnieka, kaķēnus.

● Kaķi jāvakcinē pret trakumsērgu. To pieprasa valsts. Bet ikviens godprātīgs saimnieks vakcinēs kaķi arī ar komplekso vakcīnu.

● Pretblusu līdzekļu lietošanas biežums atkarīgs no izvēlētā medikamenta. Vismazākais efekts ir kakla siksniņai, no kuras kaķim turklāt var sākties alerģija. Pilināmie līdzekļi ir stipras indes, kas var ietekmēt kaķa veselību. Vija Klučniece lieto Frontline spreju, uzpūš kaķa padusēs, skaustā un virs astes.

● Barības izvēlē atšķirību nav, vienīgi tas, ka dzīvnieks pats tiks pie pirmajiem zāles stiebriem, no pavasara līdz vēlam rudenim zaļumus var neaudzēt kastītē. Kaķi vislabāk barot ar sauso barību, kam visu laiku jābūt pieejamai, jo kaķi ēd bieži un mazām porcijām. Izvēlies tikai super premium kvalitātes barību, īpaši runčiem, lai nav nieru un urīnizvadceļu problēmu. Reizi pa reizei var iedot arī jēlu vistas, truša, tītara vai liellopa gaļu. Cūkgaļu nedrīkst dot, jo kaķis var inficēties ar ehinokoka infekciju. Kaķēni ēd arī biezpienu.

● Ja kaķis medī putniņus, vari aplikt kakla siksnu ar zvaniņu, bet novērots, ka gudrinieki iemanās no šā aksesuāra atbrīvoties un noglabāt nevēlamo lietu tā, ka saimnieks nevar atrast.

Tēmas