foto: Shutterstock
Kā iekonservēt avenes? Divas receptes - aveņu marmelāde un sīrups ar čili
Garšīgi
2024. gada 2. jūlijs, 12:55

Kā iekonservēt avenes? Divas receptes - aveņu marmelāde un sīrups ar čili

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Labākais laiks konservēšanai paredzētu aveņu lasīšanai ir saulaini rīti, kad tikko nožuvusi rasa un ogas ir sulīgas, bet sausas. Lūk, divas receptes - aveņu un ābolu marmelāde ar timiānu, kā arī aveņu un čili sīrups.

Ņem vērā!

* Centies ievākt ogas bez kauslapiņām un kātiņiem, lai pirms konservēšanas tās nebūtu jāpārlasa.

* Ja radušās aizdomas, ka avenēs ir tārpi, no tiem var tikt vaļā, ieberot ogas sietā vai caurdurī un (diemžēl!) iemērcot ūdenī.

* Ja konservēšanai izmanto dārza avenes ar skābenu garšu, receptēs paredzēto cukura daudzuma palielini par 1–2 ēdk.

* Ja aveņu ir tik daudz, ka pietiek gan ievārījumiem, gan pikantām mērcēm, ieteicams no ogām izspiest arī sulu – to varēsi izmantot gan ēdienos un dzērienos, gan citu ziemas krājumu gatavošanā.

Aveņu un ābolu marmelāde ar timiānu

Šī marmelāde ir ar sēkliņām. Ja gribas viendabīgu konsistenci, gatavošanas process būs mazliet ilgāks – sablendēto biezeni vispirms izberz caur sietiņu, tikai tad pievieno pārējos produktus un vāri.

600 g aveņu
600 g ābolu
500 g ievārījuma cukura 2:1
1 citrona sula
2 tējk. kaltēta timiāna

1. Ābolus nomizo un sagriez gabaliņos.

2. Sablendē tos kopā ar avenēm un pievieno pārējos produktus.

3. Uzvāri un maisot turpini vārīt 5 minūtes.

4. Karstu pildi burciņās un aizvāko.

Aveņu un čili sīrups

Ja vēlies asāku mērci, čili pākstis nevāri sīrupā, bet sablendē kopā ar avenēm. Un atceries – īstais asums parādīsies, kad sīrups būs pāris nedēļu iestāvējies.

1 kg cukura
500 g aveņu
4 svaigas sarkanā čili pākstis
4 citronu sula
2 paciņas vaniļas cukura
sāls
1 l ūdens

1. Smalki sakapātas čili pākstis bez sēklām ber katlā, pievieno ūdeni, cukuru, citronu sulu un nedaudz sāls, maisot uzvāri un uz lēnas uguns turpini vārīt 30 minūtes.

2. Savārīto izkās caur marlīti vai smalku sietiņu.

3. Avenes sablendē un arī izberz caur sietu.

4. Pievieno sīrupam, uzvāri un turpini vārīt vēl pāris minūšu.

5. Karstu pildi nelielas pudelītēs un aizkorķē.