Ātri un vienkārši: 3 pastas salātu receptes
Šis ir mēģinājums kliedēt mītu, ka pasta jeb makaroni padara resnu. Ja tos ik dienu ēd kilogramiem – varbūt, taču, ievērojot mērenību, produkts uzlūkojams par veselīgu. Īpaši, ja ēdiens nepeld saldkrējuma mērcē kopā ar labi daudz šķiņķa un trekna siera, bet gan draudzējas ar dārzeņiem, zivīm, zaļumiem un vieglu aizdaru. Turklāt šādu veselīgu maltīti vienkārši un ātri var pagatavot ikviens!
Ko ir vērts zināt par pastu?
Pastas mīklas pagatavošanā klasiski izmanto tā sauktās cieto šķirņu kviešu miltus, kam pievieno tikai ūdeni un visbiežāk arī olas. Taču mūsdienās veselīgas pārtikas meklējumos mainās ieskati par to, kas ir īsta un pareiza pasta. Tagad klasisko askētisko mīklas recepti mēdz uzlabot ne tikai ar dažādām piedevām, bet arī eksperimentēt ar citu malumu un pat labību miltiem. Nu ir nopērkama ne tikai pasta dažādās krāsās, ko nodrošina pievienotie dārzeņu un garšaugu biezeņi vai pulveri, bet arī dažādu garšu makaroni, piemēram, ar tinteszivs tintes, melno trifeļu un pat safrāna virsnoti. Veselīga uztura fanu skatieni gan vairāk ir pievērsti pilngraudu pastai. Izvārīta tā neizskatās tik pierasti balta un fotogēniska, taču mūsu organismam noteikti noderīgāka.
Kā pareizi pagatavot pastu?
Itāļu pavāri iesaka atcerēties maģisko pastas gatavošanas formulu: 10:100:1000. Proti, 100 gramiem sausas pastas jārēķina 1 litrs ūdens un 10 gramu sāls. Jā, pastu viņi iesaka vārīt krietnā sālsūdenī, taču – kā sāls, tā pasta jāpievieno tikai uzvirdušam ūdenim. Pasta jāvāra tik ilgi, cik tas norādīts uz iepakojuma. Ja pārvārīsi, pasta būs gļeta, bet labai tai ir jābūt al dente – uz zoba, proti, ar stingru viducīti.
Un vēl – vārot pastai nav jāpievieno eļļa. To vari darīt pēc tam, kad pasta ir nokāsta. Iemaisi, ja vēlies, lai ēdiens ir sātīgāks.
Gatavojot vakariņas ģimenei, praktiķi iesaka izvārīt vairāk pastas – tā, lai paliek pāri nākamās dienas salātiem. Tos, pievienojot ikvienā lielveikalā nopērkamus produktus, ir ātri un vienkārši pagatavot – lai pusdienu kastītē ņemtu līdzi uz darbu.
Grieķu pastas salāti
Steidzīga lielpilsētas iedzīvotāja skatījums uz tradicionālajiem grieķu zemnieku salātiem. Zibenīgi pagatavojami, īpaši, ja pasta jau ir uzvārīta.
4–6 personām
20 minūtes pagatavošanai
VAJADZĪGS
300 g pastas
250 g ķirštomātu, sagrieztu daļās
200 g fetas siera, sagriezta kubiņos
100 g rukolas
100 g melno olīvu
3 ēdamkarotes olīveļļas
Svaigi drupināti melnie pipari
PAGATAVOŠANA
1. Uzvāri pastu. Kad pasta uzvārījusies, nokās un ļauj, lai sietā tā kārtīgi notekas.
2. Lielā bļodā liec tomātus, fetas sieru, olīvas un viegli sajauc ar melnajiem pipariem un olīveļļu. Liec klāt pastu un rukolu, sajauc un cel galdā. Vai liec pusdienu kastītē, ko ņemsi līdzi uz darbu.
Pastas Salade niçoise
Slaveno Nicas salātu vienkāršotā versija ar pastu kartupeļu vietā. Ja vēlies bagātīgāku garšu, daļu vai arī visus svaigos ķirštomātus aizvieto ar saulē kaltētajiem, bet aizdaram vari pievienot kārtīgu tējkaroti viegli sakapātu kaperu un vistas olas aizstāt ar paipalu olām.
2–4 personām
20 minūtes pagatavošanai
VAJADZĪGS
200 g pastas
200 g franču pupiņu
200 g ķirštomātu, sagrieztu
100–150 g tunzivs filejas, konservētas
2 olas, cieti vārītas
Sauja melno olīvu
½ citrona sula
1 ķiploka daiviņa, saspiesta
1 ēdamkarote olīveļļas
Sāls, drupināti melnie pipari pēc garšas
PAGATAVOŠANA
1. Uzvāri pastu. Kamēr tā vārās, citā kastrolī uzvāri vieglu sālsūdeni un tajā aptuveni 2 minūtes plaucē franču pupiņas, nokās, tad noskalo ledusaukstā ūdenī – tā tās saglabās sulīgu zaļumu un kraukšķīgumu. Ja tīk, vari pupiņas sagriezt mazākos gabalos. Gatavo pastu nokās un labi notecini.
2. Parocīgā traukā sajauc aizdaru: citrona sulu, olīveļļu un ķiploku.
3. Lielā bļodā sajauc pastu, pupiņas, tomātus, olīvas, rupji salauzītu tunzivs fileju un visu viegli caurjauc ar citronīgo aizdaru. Ja vēlies, pasāli un sapiparo. Pa virsu uzliec olu ceturtdaļas.
Pavasarīgi pastas salāti ar bekonu
Vienkārši pagatavojami pastas salāti – visvairāk laika prasīs redīsu un gurķa sašķēlēšana... Jautāsi – kāpēc vajadzīgs bekons? Tavam vīrietim taču gribas ko sātīgāku!
2–4 personām
20 minūtes pagatavošanai
VAJADZĪGS
250 g pastas
250 g redīsu
6 šķēles bekona
100–150 ml jogurta bez piedevām
1 neliels gurķis
Pamatīga sauja lociņu
1–2 ēdamkarotes citrona sulas
Sāls, svaigi drupināti melnie pipari
PAGATAVOŠANA
1. Kamēr vārās pasta, sagriez bekonu centimetru platās sloksnēs un ātri apcep uzkarsētā pannā, pēc tam tās saliec uz papīra salvetes – lai notecinātu lieko taukumu. Kad pasta uzvārījusies, nokās un notecini to.
2. Plāni sašķēlē redīsus un gurķi, sakapā lociņus un sajauc ar jogurtu, citrona sulu, sāli, pipariem.
3. Liec šķīvī, kurā pasniegsi, vispirms liec pavasara dārzeņu salātus, tad pastu un tai pa virsu – kraukšķīgās bekona strēmeles.
Signe Šēnfelde, žurnāls „OK” / Foto: Shutterstock