foto: unsplash.com
Vecmāmiņu auzu ķīselis - veselībai
Lietojot auzu novārījumu, uzbaroties nevar. Gluži otrādi – tauku slānis kļūst plānāks, jo auzas regulē taukvielu maiņu.
Garšīgi
2021. gada 19. jūlijs, 19:30

Vecmāmiņu auzu ķīselis - veselībai

"100 Labi Padomi"

Iekļauj auzas ēdienkartē! Tās satur cieti, olbaltumus, taukus, sterīnus, kalcija sāļus, polifenolus, E vitamīnu, B grupas vitamīnus, neaizvietojamās aminoskābes (holīnu, lizīnu, triptofānu, metionīnu). Skaidro uztura speciāliste Lizete Puga.

Šis bioloģiski aktīvo vielu komplekts regulē taukvielu maiņu, neļauj taukiem izgulsnēties aknās, uzlabo aizkuņģa dziedzera darbību, samazina holesterīna līmeni, aizkavē aterosklerozi. Vērtīgākais ir šķidrums, kurās auzas ir vārījušās. To lieto nieru un aknu slimību, arī saaukstēšanās gadījumā, tūskas mazināšanai, arī bezmiega novēršanai un garīgas pārslodzes gadījumā. Turklāt, lietojot auzu novārījumu, uzbaroties nevar. Gluži otrādi – tauku slānis kļūst plānāks, jo auzas regulē taukvielu maiņu.

Izmēģini: glāzi auzu ar visām skarām (iespējams iegādāties aptiekā)  aplej ar litru ūdens un atstāj mirkt 10–12 stundas. Pēc tam vāri tās uz lēnas uguns apmēram stundu. Nokās. Lieto pa glāzei 3 reizes dienā.

Kā pagatavot veselīgo auzu ķīseli?  

1. Pagatavo koncentrātu, ko pēc tam lieto ķīseļa gatavošanai: liela tilpuma (apmēram 5 litri) stikla vai emaljētā traukā ielej 3–3,5 litrus vārīta, remdena ūdens, ieber 0,5 kg auzu pārslu, pievieno 10–15 ēdamkarotes rupja maluma auzu miltu un pusglāzi kefīra. Samaisi, uzliec vāku un uz 2 diennaktīm liec siltā vietā rūgt.

2. Tad šķidrumu nokās caur smalku sietu traukā, bet biezumus noskalo tīrā ūdenī. Biezumus liec atsevišķā traukā, bet skalojamo ūdeni pievieno nokāstajam šķidrumam. Tā iegūsi apmēram 5 litrus šķidruma, ko atstāj 16–20 stundas nostāties.

3. Rezultāts: baltas nogulsnes –auzu ķīseļa koncentrāts. Šidrumu nolej vai nosūc ar caurulīti. Koncentrātu lej neliela izmēra stikla burkās, uzliec vāciņus un glabā ledusskapī. Maksimālais glabāšanas laiks – 3 nedēļas.

4. Auzu ķīselis no koncentrāta. Uz ½ litru ņem 5–10 karotes koncentrāta un vāri uz lēnas uguns, maisot ar koka karoti, apmēram 5 minūtes. Beigās pievieno šķipsnu svaigu zaļumu, ēdamkaroti labas augu eļļas un atdzesē. Ēd ar pienu, ievārījumu vai rupjmaizi.