foto: Rojs Maizītis
Ķiršu klafutī un plūmju koblers: 2 saldēdieni, kas saprotami arī latvieša dvēselei
Izklausās sarežģīti, taču pagatavot ir elementāri. Labu ēstgribu!
Garšīgi
2017. gada 7. oktobris, 07:42

Ķiršu klafutī un plūmju koblers: 2 saldēdieni, kas saprotami arī latvieša dvēselei

"100 Labi Padomi"

Pieredze rāda, ka nevajag bīties un pārlieku respektēt brīnišķi skanošus un sarežģītus, taču pilnīgi nesaprotamus ēdienu nosaukumus. Parasti zem tiem slēpjas kas pavisam vienkāršs un latvieša dvēselei saprotams. Māca "Spināti & sviests" saimniece Ieva Salmane.

Ķiršu klafutī

Kas ir smalkais franču izdomājums – clafoutis? Parasta plāno pankūku mīkla, kas sarecināta kopā ar augļiem vai ogām, šoreiz – ķiršiem! Ja pasniedzot to pārkaisīsi ar pūdercukuru un dziedošā balsī noteiksi – ak, saldajā pagatavoju savu iemīļoto klafutī –, efekts garantēts!

6–8 personām
50 minūtes pagatavošanai

300 g ķiršu bez kauliņiem, var izmantot arī saldētus
300 ml piena
130 g miltu + nedaudz formas izkaisīšanai
100 g cukura
3 olas
1 tējk. sviesta
šķipsna sāls
pūdercukurs pārkaisīšanai

1. Sagatavo cepamo trauku ar vismaz 2 litru ietilpību. Iezied to ar sviestu un izkaisi ar miltiem. Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem.

2. Liec bļodā miltus, sāli un cukuru. Atsevišķi sakul olas tā, lai baltumi ar dzeltenumiem pilnībā būtu sajaukušies. Olās iejauc pienu.

3. Lej miltos olu maisījumu un sakul viendabīgu mīklu. Ķiršus liec sagatavotajā formā, lej pāri mīklu un cep cepeškrāsnī apmēram 40 minūtes, līdz mīkla pilnībā sarecējusi. Pasniedz atdzesētu un pārkaisītu ar pūdercukuru.

foto: Shutterstock

Plūmju koblers

Pavisam vienkāršs un ātri pagatavojams deserts. Biskvīta kārtiņa kopā ar sulīgajiem augļiem veido lielisku garšu saskaņu. Pasniedzot, desertu vari papildināt ar biezu vaniļas krēmu.

6–8 porcijas
45 minūtes

1 kg plūmju
300 g cukura
200 g miltu
100 g cukura
100 ml kefīra
80 g sviesta
1 ola
3 tējk. cepamā pulvera
šķipsna sāls

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem. Plūmes pārgriez uz pusēm un izņem kauliņus. Liec cepamajā traukā, pārber ar cukuru un samaisi.

2. Bļodā ieber miltus, pievieno cepamo pulveri, sāli un cukuru. Ar pirkstiem iestrādā miltu maisījumā sviestu, līdz masa atgādina baltmaizes drupačas.

3. Olu sakul ar kefīru. To lej sausajās sastāvdaļās un veikli sastrādā mīkstu, ķepīgu mīklu.

4. Mīklu lielām karotēm liec uz plūmēm. Cep krāsnī apmēram 30–40 minūtes, līdz augļi mīksti un biskvītam izveidojusies zeltaina garoziņa.