Kā mājās pašiem pagatavot sulīgas desiņas: māca pavāri
Pašu gatavots vienmēr ir visgardākais. Kā desiņas uztaisīt mājās, stāsta kafejnīcas "Spināti & sviests" pavāri Andris Zaļts un Vidmants Jodka.
Šīs sulīgās desiņas ir kā radītas grilēšanai vai cepšanai uz pannas. Var izmantot aitu zarnas, tādā gadījumā desiņas sanāks tievākas. Garšvielas var izvēlēties pēc savas gaumes. Masai var nepievienot rīvmaizi, tādā gadījumā tās būs nedaudz blīvākas, toties pieejamas cilvēkiem, kas cieš no celiakijas. Desiņas gan piemērotas saldēšanai, gan kūpināšanai.
3 kg desiņu
1 stunda
8 m cūku zarnu
1,5 kg cūkgaļas pavēderes bez ādas
1 kg cūkgaļas šķiņķa
300 g baltmaizes rīvmaizes
300 g piena
2 olas
5 sarīvētas daiviņas ķiploka
4 ēdk. sakapātu svaigu pētersīļu
2 ēdk. sāls
2 ēdk. sakapātas salvijas
1 ēdk. maltas kūpinātas paprikas
1 ēdk. kaltēta oregano
1 ēdk. sīki sakapāta rozmarīna
1 tējk. maltu piparu
1 tējk. svaigi sarīvēta muskatrieksta
1 tējk. malta ingvera
1. Zarnas liec bļodā ar ūdeni un ļauj mērcēties pusstundu.
2. Gaļu sagriez gabalos un izmal caur gaļasmašīnu, izmantojot rupjāko sietiņu.
3. Visas garšvielas sajauc ar rīvmaizi. Maisījumu pārkaisi gaļai un rūpīgi iejauc. Pievieno pienu un olas. Samīci masu.
4. Izveido nelielu kotletīti un uz pannas uzcep. Nogaršo, vai ir pietiekami garšvielu un sāls; ja nepieciešams, trūkstošo papildini.
5. Saliec gaļasmašīnu desu pildīšanas kārtībā. Zarnām aizsien galu un uzver uz gaļasmašīnas uzgaļa. Laid masu caur mašīnu, piepildot zarnas, tomēr nepārblīvējot, lai, veidojot desiņas, zarna nesaplīstu.
6. Izvēlies, cik lielas desiņas veidosi, un ar pirkstiem saspied vēlamo posmu. Savirpini desiņu divas reizes, lai tā vēlāk neatritinātos. Sastrādā visu piepildīto zarnu vēlamā garuma desiņās.
7. Liec uz plīts lielu katlu ar ūdeni un uzvāri. Liec desiņu virteni vārošajā ūdenī un uz lēnas uguns apvāri 10 minūtes. Desiņas no katla izņem, ļauj apžūt un sadursti ar adatu, lai tās, pēc tam cepoties, nepārplīstu.
8. Desiņas ir gatavas cepšanai vai sasaldēšanai, ja ir vēlēšanās tās uzglabāt vēlākam laikam. Tās var cept uz pannas, cepeškrāsnī vai uz grila.
Kur ņemt zarnas? Skārnī vai tirgū pie gaļas pārdevējiem. Rēķinies ar aptuveni 50 centiem metrā.
Padoms! Pirms malšanas sagriezto gaļu vēlams ielikt uz 30 minūtēm saldētavā; tad tā būs vieglāk samaļama.