"One Direction" daudziem faniem bija kas vairāk nekā tikai grupa. Liama Peina nāve iezīmē veselas ēras noslēgumu
foto: AFP/Scanpix
Fani visā pasaulē sēro par Liama Peina nāvi.
Mūzika

"One Direction" daudziem faniem bija kas vairāk nekā tikai grupa. Liama Peina nāve iezīmē veselas ēras noslēgumu

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Vairums grupas “One Direction” fani cerēja uz dienu, kad grupa atkal apvienosies un visi pieci puiši kāps uz vienas skatuves. Diemžēl līdz ar dziedātāja Liama Peina nāvi šīs sapnis vairs nekad neīstenosies, vismaz ne pilnā apmērā.

"One Direction" daudziem faniem bija kas vairāk ne...

Fani visā pasaulē sēro par 31 gadus vecā dziedātāja Liama Peina traģisko nāvi, daloties stāstos, cik liela nozīme viņu dzīvē ir šai grupai. Daudzi uzauga kopā ar “One Direction”, tostarp Mikaela Dī, kuras bērnība aizritēja slimnīcas gultā.

Meitene bija slima, tik bieži, ka ģimene nolēma viņu mācīt mājās. Viņas draugi bija attālināti, un lielākā daļa saziņas notika ar ārstiem, medmāsām, farmaceitiem un vecākiem.

Kad viņai bija 15 gadi, meitene atklāja “One Direction” šovā “X faktors” – pieci pusaudži, viņas vienaudži, dziedāja uz ekrāna. Atskatoties atpakaļ, Mikaela saka, ka grupas dalībnieki šķita jautri un sirsnīgi; viņu dzīvotprieks viņu iedvesmoja. Viņa izveidoja fanu kontu “Instagram” un ieguva draugus visā valstī. Pateicoties grupai, viņa vairs nejutās tik vientuļa.

Pēc 2016. gada “One Direction” izziņoja nenoteiktu pārtraukumu, un viņi nav uzstājušies kopā gandrīz desmit gadus. Grupu pusaudžu fani pa šo laiku ir pieauguši. Tagad jau 29 gadus vecā Mikaela norāda: “Peins bija gaisma manā dzīvē, kad man to visvairāk vajadzēja.”

Peina negaidītā nāve 31 gada vecumā satricinājusi daudzus, kas uzauga kopā ar šo zēnu grupu. Arī Džo Azaru, kurš ir grupas fans kopš 14 gadu vecuma. Viņš vada “X” kontu “1D Alert”, kas veltīts “One Direction” ziņām un atjauninājumiem, ar vairāk nekā 300 000 sekotājiem. Azaram un citiem grupa bija patvērums no depresijas un iebiedēšanas.

“Viņi bija mana laime, mana drošā vieta, mana pasaule gandrīz piecus manas dzīves gadus,” viņš sacīja. “Tas liekas, it kā mana jaunības sirds būtu izrauta no ķermeņa, mīdīta un izmesta.”

Grupas fani bija izslavēti ar savu aizrautību. Viens fans 2013. gadā ielauzās Peina viesnīcas numurā un nozaga viņa apakšveļu. Gadu iepriekš daži fani ielauzās lidostas novērošanas sistēmā, lai tikai ieraudzītu grupas dalībniekus. Kāds fans pat mēģināja savākt līdzekļus, lai nopirktu grupu konflikta laikā ar menedžmentu, un GoFundMe kampaņā savāca vairāk nekā 1500 dolāru.

Pat šodien One Direction fani tiek atzīti par mūsdienu interneta kultūras veidotājiem, jo tie radījuši daudz no tā, kas definēja 2010. gadu tiešsaistes dzīvi. Tāpat kā Mikaela, daudzi izveidoja saiknes “X”, “Instagram” vai “Tumblr” kontos, veidojot interneta kopienu, kas kļuva kā ģimene.

Dažiem Peina nāve šķiet kā pilnīgs šī kopīgā ceļa noslēgums. Kad Zeins Maliks 2015. gadā aizgāja, lai veidotu solo karjeru, un kad grupa nākamajā gadā pārtrauca darbību, šķita, ka tas nav galīgi, sacīja Mikaela. “Vienmēr bija atvērta iespēja, ka kādu dienu viņi atgriezīsies uz apvienošanās koncertu, bet tagad viens no dalībniekiem tajā nekad nepiedalīsies.”

Fani visā pasaulē sēro par Liama Peina pāragro nāvi

Fani visā pasaulē sēro par 31 gadus vecā dziedātāja Liama Peina traģisko nāvi. Daudzi fani uzauga kopā ar “One Direction” ...

Kad mirušas iemīļotas slavenības, fanu skumjas var būt ļoti spēcīgas. Lai gan viņi personīgi slavenību nepazīst, tā bieži iegūst īpašu statusu starp sekotājiem, padarot nāvi īpaši sāpīgu. Kad 1980. gadā tika nogalināts Džons Lenons, aptuveni 100 000 cilvēku pulcējās Ņujorkas Centrālparkā, lai viņu apraudātu. Daudzi vēl 30 gadus vēlāk atcerējās, kur bijuši, kad dzirdējuši šo ziņu – kāds atceras savu patēvu apstājoties ceļmalā, lai raudātu.

Kamēr daudzi nedēļas nogalē pulcējās, lai apraudātu Peinu dažādās pasaules pilsētās, vēl vairāk cilvēku apvienojās virtuāli. Pirms Peina nāves Azara konts bija neaktīvs gadiem. Tagad pieauguši, daži fani ziņo, ka saņēmuši ziņas no bērnības draugiem un klasesbiedriem par Peina nāvi.

Rafija Evans piektdienas vakarā Losandželosā restorānā organizēja sanāksmi skumstošajiem faniem, lai apvienotu cilvēkus, kas bija satuvinājušies grupas mīlestības dēļ. Aptuveni 40 cilvēki sanāca kopā un dalījās atmiņās.

Maja Minika, 28 gadus veca, arī ieinteresējās par grupu 14 gadu vecumā. Tagad atskatoties, viņa saka, ka tie bija tik veidojoši gadi, un “One Direction” viņai bija vairāk nekā vienkārša grupa. Viņi bija viņas draugi. 

Vienā ziņā, kā saka Minika, viņa ir pieaugusi un sēro par cilvēka zaudējumu, kā to varētu darīt ikviens, bet tajā pašā laikā viņa sēro kā bērnības Maja – tā, kas brauca ar velosipēdu uz veikalu, lai nopirktu jaunāko J14 Magazine ar One Direction plakātiem. “Tā ir bērnības Maja, kas ļoti sēro,” viņa saka. “Tā ir 14, 15, 16 gadus vecā Maja, kas vēl joprojām ir 28 gadus vecās Majas dvēselē.”

Grupa "One Direction" izveidojās 2010. gadā, kad katrs grupas dalībnieks piedalījās kā solo mākslinieks britu dziedāšanas sacensību šovā "X faktors". Britu puišu grupa ieguva trešo vietu šovā, un pēc tam viņi noslēdza līgumu ar Saimona Kauela izklaides uzņēmumu "Syco Entertainment". 

Grupa kļuva par vienu no visvairāk pārdotajām puišu grupām pasaulē, pārdodot vairāk nekā 70 miljonus ierakstu visā pasaulē un izvirzoties topu augšgalā ar tādiem hitiem kā "What Makes You Beautiful", "Night Changes" un "Story of My Life". Tam sekoja koncertfilmas un ārkārtīgi apmeklētas koncerttūres.

"One Direction" paziņoja par savu darbības pārtraukšanu 2016. gadā pēc tam, kad 2015. gada martā grupu pameta Zeins Maliks. Pārējie četri grupas dalībnieki — Harijs Stails, Liams Peins, Luiss Tomlinsons un Nials Horans — turpināja kā kvartets un izdeva savu piekto albumu Made in the A.M. vēl tajā pašā gadā. Pēc albuma izdošanas viņi 2016. gadā oficiāli devās nenoteikta ilguma pārtraukumā, kas ļāva katram dalībniekam koncentrēties uz solo karjeru.

Liams 2. oktobrī Argentīnā apmeklēja bijušā grupas biedra Niala Horana koncertu.

Mūžībā devies britu mūziķis Liams Peins

Trešdien, 16. oktobrī, Argentīnā traģiskos apstākļos bojā gāja 31 gadu vecā britu superzvaigzne Liams Peins. Kā liecina Argentīnas mediji, pirms ...