0dienas
6stundas
22minūtes
52sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ministre Baiba Braže pēc skriešanas Rīgas maratonā lepojās ar medaļu. Pelnīti vai nepelnīti?
foto: Publicitātes
Ārlietu ministre Baiba Braže Rīgas maratona distancē. Pirms starta viņa izteicās, ka mērķis ir tikt līdz galam, un to arī izpildīja.
Slavenības

Ministre Baiba Braže pēc skriešanas Rīgas maratonā lepojās ar medaļu. Pelnīti vai nepelnīti?

Juris Vaidakovs

Jauns.lv

Latvijas ārlietu ministre Baiba Braže Rīgas maratonā noskrēja pusmaratona distanci un pēcāk sociālajos tīklos lepojās ar saņemtu piemiņas medaļu. Taču vai tiešām tā ir viņas, ja ministre neiekļāvās skrējiena kontrollaikā?

Ministre Baiba Braže pēc skriešanas Rīgas maratonā...
"Rimi" Rīgas maratona 42 un 21 kilometru distances dkrējēji startā.

"Rimi" Rīgas maratons (2024. gada 19. maijs)

Šogad Rīgas maratonam dažādās distancēs ir reģistrējušies 33 003 dalībnieki no 104 valstīm.

Baiba Braže savulaik aktīvi nodarbojās ar šķēpmešanu, taču skriešana viņai pat riebusies. Tomēr, vēl pirms kļuva par ārlietu ministri, diplomāte pieteicās Rīgas maratona Mans pirmais maratons programmai, lai 16 nedēļu ilgos treniņos sagatavotos savam pirmajam pusmaratonam. Braže nolēma uzsākt skriešanu, jo iestājusies Zemessardzē, kur nepieciešama gan fiziskā forma, gan izturība. Turklāt Rīgas maratonā ministre startēja ar cēlu mērķi – vākt līdzekļus dronu iegādei Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Viņa pat bija iecerējusi skriet pusmaratonu ar numuru 815, jo tik dienas norit Ukrainas cīņa pret agresorvalsti Krieviju. Taču šis numurs bija jau aizņemts kādam Kenijas sportistam, tāpēc maratona organizatori Bražei piešķīra numuru 8815.

Kā vēsta žurnāls "Kas Jauns", savā pirmajā pusmaratonā Baibai Bražei neklājās viegli, karstums darīja savu, un ministre 21,0975 kilometru distancē finišēja viena no pēdējām – pēc trim stundām un 23 minūtēm. Pēc finiša ministre palepojās ar savu veikumu, publiskojot sociālajos tīklos fotogrāfijas, kurās redzama ar maratona piemiņas medaļu kaklā. “Kam tad viņa to atņēma? Nav goda lieta dižoties ar citu medaļām!” – uzmanību pievērsa tie, kas izstudējuši Rīgas maratona nolikumu, kurā teikts, ka “visi dalībnieki, kas iekļausies laika limitā, saņems piemiņas medaļas”. Un redzams, ka Baiba Braže ar savu rezultātu laika limitā neiekļāvās, jo pusmaratona distancē tas ir trīs stundas...

foto: no "Instagram"
Ārlietu ministre pēc finiša kopā ar padomnieku, drošības ekspertu un rezerves karavīru Tomasu Pildegoviču. Ar šo fotogrāfiju Baiba Braže padalījās savā "Instagram" kontā.
Ārlietu ministre pēc finiša kopā ar padomnieku, drošības ekspertu un rezerves karavīru Tomasu Pildegoviču. Ar šo fotogrāfiju Baiba Braže padalījās savā "Instagram" kontā.

Kā tad tā? Skaidrību sarunā ar "Kas Jauns" vieš Rīgas maratona organizators Aigars Nords, sakot: “Medaļas dodam visiem – tas ir mūsu zelta standarts! Tautas sports ar to arī ir īpašs, ka medaļas tiek visiem finišētājiem neatkarīgi no finiša laika. Katrs, kurš finišē, ir varonis! Mūsuprāt, ministres finišs un medaļa, visticamāk, iedvesmos vēl daudzus kustēties un pamēģināt skriet. Un tas ir pats galvenais!”

Nords uzsver, ka Baiba Braže nav nekāds īpašs izņēmums, arī Rīgas maratona mājaslapā minēts – neatkarīgi no tā, kādu distanci skrējējs pieveicis un kādā tempā skrējis, finišā viņu gaida medaļa kā apbalvojums par paveikto. “Kamēr vien dalībnieks nav plānojis finišēt krietni pēc kontrollaika, kad trasē satiksme jau atvērta un finiša medaļu zona novākta, tad tautas sporta sacensībās varam atļauties būt elastīgi un kāroto finiša medaļu noteikti piešķirt arī īsi pēc šā laika. Kontrollaikā skrējēji neiekļaujas ļoti reti, un pārsvarā, ja jūt, ka šodien nav viņu diena, izstājas laikus. Taču citi nolemj nepadoties!” paskaidro maratona organizators. Tātad šaubām nav pamata – Baiba Braže nepadevās un noskrēja savu pirmo pusmaratonu, tāpēc arī nopelnīja medaļu.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!