Izstādes "Imanta Lancmaņa māksla" atvēršanas svētki 2022. gada 11. novembrī

gallery icon
Slavenības
2022. gada 15. novembris, 06:33

Kāda priecīga satikšanās! Premjers Krišjānis Kariņš izstādē rokojas ar Andri Šķēli

Žurnāls "Kas Jauns"

Bijušais Rundāles pils direktors, mākslinieks Imants Lancmanis 11. novembra pievakarē, klātesot valsts augstākajām amatpersonām, tostarp prezidentam Egilam Levitam, atklāja savas mākslas izstādi Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Daudziem par pārsteigumu šo izstādi apmeklēja arī bijušais premjers Andris Šķēle, kas saviesīgā pasākumā nebija redzēts krietni sen.

Andris Šķēle un Kristiāna Lībane-Šķēle izstādes "Imanta Lancmaņa māksla" atklāšanā

Andris Šķēle un Kristiāna Lībane-Šķēle izstādes "Imanta Lancmaņa māksla" atvēršanas svētkos 2022. gada 11. novembrī.

gallery icon

Izstādē, kuras kuratore ir kādreizējā kultūras ministre Helēna Demakova, izlikti Imanta Lancmaņa darbi, kas tapuši, sākot no 50. gadu beigām līdz pat mūsdienām. Publikai izstāde būs apskatāma līdz pat 2023. gada 26. februārim.

Uz svinīgo atklāšanas pasākumu sveikt mākslinieku ieradās daudzas valsts amatpersonas, tostarp Valsts prezidents Egils Levits, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, kultūras ministrs Nauris Puntulis, eksprezidents Valdis Zatlers, kādreizējais premjers Māris Gailis, arhibīskaps Jānis Vanags, Romas Katoļu baznīcas arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs. Viesu vidū bija arī mecenāte Ināra Tetereva un daudzi citi ar mākslas pasauli saistīti ļaudis.

Andris Šķēle premjeru Kariņu pārsteidz nesagatavotu

Kā šodien raksta žurnāls "Kas Jauns", pēc četru gadu ilga pārtraukuma beidzot sabiedrībā kopā izgāja par oligarhu dēvētais miljonārs ekspremjers Andris Šķēle un viņa kundze Kristiāna Lībane-Šķēle.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Andris un Kristiāna Šķēles

Beidzamo reizi kopā saviesīgu pasākumu Šķēļu pāris apmeklēja 2018. gada novembrī, kad piedalījās 18. novembrim veltītajā pieņemšanā pie Valsts prezidenta. Kopš tā laika jau vairākkārt tika dzirdētas dažāda mēroga runas, sākot ar to, ka Andra un Kristiānas laulības dzīvē, iespējams, radusies plaisa, līdz pat pārliecinošiem apgalvojumiem, ka Šķēles ir šķīrušies un dzīvo atsevišķi.

Tāpēc mākslinieka Imanta Lancmaņa mākslas darbu izstādes atklāšanas svinībās apmeklētāju vidū vislielāko pārsteigumu izraisīja Andra un Kristiānas ierašanās. To, ka Šķēles apmeklē šāda veida un satura pasākumu, var izskaidrot ar to, ka izstādes kuratore ir Helēna Demakova, kas bija kultūras ministre laikā, kad premjera krēslā sēdēja Andris Šķēle. Abi aizvien uztur labas attiecības.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Andris un Kristiāna Šķēles ieradās ar baltām rozēm.

Uz Mākslas muzeju Šķēles ieradās ar baltu rožu pušķi, ko plānoja pasniegt notikuma vaininiekam Imantam Lancmanim. Taču viss neizvērtās gluži tā, kā plānots, – Andris un Kristiāna abas izstādes telpas jau bija izstaigājuši un mākslas darbus apskatījuši, taču Lancmanis nebija tik viegli rokā dabūnams, jo lēnā solī pastaigājās pa galeriju, individuāli savas gleznas rādot un komentējot Valsts prezidenta Egila Levita un viņa kundzes Andras Levites, kā arī prezidenta padomnieku kompānijai un kultūras ministram Naurim Puntulim. Izveidojās kas līdzīgs labirintam, un Šķēles, tāpat kā vairāki citi sveicēji, ar ziediem Lancmani meklēja zāles vienā galā, kamēr gleznotājs ar saviem prominentajiem ekskursantiem atradās pavisam citā telpas pusē.

Mēģinot uziet Imantam Lancmanim “uz pēdām”, Andris Šķēle ar baltajām rozēm un sievu Kristiānu līkumoja gar izstādes stendiem. Andris staigāja augstu paceltu galvu, un no viņa puses nebija īpaši manāma interese saskrieties ar kādu pazīstamo. Tikai, ieraudzījis no mugurpuses premjeru Krišjāni Kariņu, kurš ar sievu Andu bija piekaluši skatienus gleznām, Šķēle atplauka un piesteidza viņiem klāt, lai sasveicinātos. Šķēle cieņpilni uzrunāja Kariņu un pretī saņēma gaišu amerikāniski platu un priekpilnu smaidu. Abi paspieda viens otram roku.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
“Labvakar, vadoni!” Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu uzrunāja kādreizējais premjers Andris Šķēle. Smaidā atplauka gan Kariņš, gan viņa laulātā draudzene Anda.

Pusotra soļa attālumā tikpat priecīgu sejas izteiksmi rādīja arī premjera kundze Anda. Gara gan šī satikšanās neizvērtās, un jau pēc pārdesmit sekundēm Andris Šķēle ar laulāto draudzeni Kristiānu turpināja doties tālāk gar galerijas līkumotajām sienām, jo bija taču stingri apņēmušies pirms došanās prom pasniegt Imantam Lancmanim ziedus. Abiem paveicās sastapt izstādes kuratori Helēnu Demakovu, ar kuru Andris un Kristiāna sasveicinājās un draudzīgi aprunājās. Arī viņa no Šķēlēm saņēma apsveikumu izstādes atklāšanas sakarā. Centieni no Demakovas noskaidrot, kurā pusē būtu prātīgāk meklēt Imantu Lancmani, īsti ar panākumiem nevainagojās, un viņi devās uz labu laimi tālāk, tā arī neieguvuši nekādu informāciju.

Ar pasākumā sanākušajiem žurnālistiem nedz Andris, nedz Kristiāna nekādās sarunās neielaidās un no komentāriem par jelkādu tēmu pieklājīgi atteicās. Kad kāda žurnāliste Kristiānai Šķēlei-Lībanei rosināja padalīties ar tīri cilvēcīgiem un sievišķīgiem paņēmieniem, kā labi un priecīgi justies šajā drūmajā rudens laikā, kad piedevām tepat blakus Ukrainā plosās Krievijas uzsāktais karš, Kristiāna bija dzirdama izvairīgi atbildam: “Nē, nē, tieši par cilvēcīgo, lūdzu, man neprasiet... Es nesniedzu intervijas presei!”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
“Labvakar, vadoni!” Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu uzrunāja kādreizējais premjers Andris Šķēle. Smaidā atplauka gan Kariņš, gan viņa laulātā draudzene Anda.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!