foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Jānis Jurkāns un Linda Apse tomēr kopā - eksministra mīļotā apciemo viņu Spānijā
Linda un Jānis.
Slavenības
2021. gada 25. augusts, 05:01

Jānis Jurkāns un Linda Apse tomēr kopā - eksministra mīļotā apciemo viņu Spānijā

Žurnāls "Kas Jauns"

Kad pagājušā gada februārī kādreizējais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns (74) uz uzņēmēja un politiķa Aināra Šlesera 50. jubilejas svinībām bez kautrēšanās un mulsuma ieradās, kādas dāmas pavadīts, likās pielikts punkts pārmaiņām viņa dzīvē. Tika runāts, ka attiecībām ar pedagoģi Lindu Apsi (49) pienākušas beigas. Nu izrādās, ka tā vis nav, vēsta žurnāls "Kas Jauns".

Pērn februārī uz Šlesera rīkoto ballīti Jurkāns ieradās ar ārsti Aiju Medni pie sāniem, turklāt abi nepārprotami demonstrēja savu ciešo tuvību. Jurkāns gan no jautājumiem par attiecībām atgaiņājās itin prasmīgi, bilstot, ka viņam esot apnicis apspriest savu privāto dzīvi, turklāt visu laiku tiekot runāts, ka viņš no kāda izšķīries.

Jau gadu ir prom no Latvijas

Runām par šķiršanos bija pamats arī pēc tam, kad bijušā politiķa draudzene Linda Apse pameta Jurkāna idillisko lauku māju Salacgrīvas novadā un atgriezās kādreizējā mājoklī Mežaparkā. Turklāt tad izbeidzās arī savulaik noslēgtais uztura līgums. Liepupes pagastā esošo īpašumu "Brīzes" pirms 20 gadiem nopirka Jāņa toreizējā sieva Ilze Kristīne Jurkāne. 4,48 hektārus lielo īpašumu, kurā ir dzīvojamā māja un saimniecības ēka, viņa 2001. gada rudenī iegādājās par 30 300 eiro. 2012. gadā Ilze to uzdāvināja savam laulātajam draugam Jānim.

Ciemos pie Jāņa Jurkāna

Ciemos pie Jāņa Jurkāna.

gallery icon

Laulība gan tika šķirta, un tad uz dažiem gadiem "Brīzes" kļuva par Jurkāna draudzenes Lindas Apses īpašumu, pamatojoties uz 2016. gada 2. novembrī noslēgto uztura līgumu. Tajā tika noteikts, ka Jānim Jurkānam ir “bezatlīdzības dzīvokļa tiesības uz nekustamo īpašumu līdz mūža galam”. Taču 2020. gada februārī šis uztura līgums tika atcelts, un savrupnams ar tam piegulošo zemes platību atkal nonāca Jurkāna rīcībā. Kā drīz vien izrādījās – tāpēc, lai Jurkāns to varētu pārdot. Pircējs atrasts, īpašums par 220 000 eiro pārdots, bet pats bijušais ministrs devās… uz Spāniju. Kā pirms diviem mēnešiem žurnāls "Kas Jauns" jau rakstīja, ekspolitiķis tur dzīvo jau vairākus mēnešus. Sākumā apmeties pie paziņām, bet nu jau krietnu laiku mitinoties īrētā mājoklī. Šajā laikposmā Jurkāns paguvis gan paceļot pa Spāniju, gan, cik vien sirds kāro, izspēlēties golfu.

Un, kā izrādās, ar Lindu Apsi attiecības izjukušas Jurkānam nemaz nav. Kad tika pārdotas "Brīzes", Linda atgriezās savā mājā Mežaparkā, kur uzturas joprojām. Taču, kā zina stāstīt pāra draugi, vairākas reizes gadā, kopš atkal var ceļot, dodas uz Spāniju pie sava mīļotā. Par to liecina arī viņas ievietotās fotogrāfijas sociālajā tīklā "Instagram" – atpūta pie ūdeņiem, bildes no ēkām, kas raksturīgas tieši Spānijai…

foto: no "Instagram"
Linda vingro. Domājams, Spānijā - villā, ko tur īrē Jānis Jurkāns.

Apse vēl nemaz nav šķīrusies?

Taču ikdienā Linda un Jānis tomēr ir katrs savā Eiropas malā – kamēr Jurkāns meklē sev īpašumu Spānijā, Apse dzīvo īpašumā Mežaparkā. To viņa 2006. gadā sev ieguva, noslēdzot laulības līgumu ar vīru Pēteri Apsi. Linda Broka ar profesoru un atzīto zobārstu Pēteri Apsi (78) apprecējās 1999. gadā. Bet 2006. gadā noslēdza laulāto mantisko attiecību līgumu par visas mantas šķirtību, kurā tika norādīts, ka 2116 kvadrātmetru plašais īpašums ar divstāvu māju nonāk tikai un vienīgi Lindas rīcībā. Taču joprojām ir noteikts aizliegums bez Pētera Apses rakstiskas piekrišanas “nekustamu īpašumu atsavināt, dāvināt, sadalīt un apgrūtināt ar lietu tiesībām”. Tas, tāpat kā zinošu cilvēku stāstītais, liecina, ka Linda un Pēteris Apse savu laulību, neskatoties uz viņas attiecībām ar Jurkānu, nemaz vēl nav šķīruši.

foto: no "Instagram"
Linda okeāna krastā.

Daudziem atmiņā aizvien ir Jāņa un viņa iepriekšējās likumīgās sievas Ilzes Jurkānes 22 gadus ilgās laulības šķiršana, kas bija meksikāņu seriālu cienīga epopeja. Jau 2014. gada rudenī žurnāls "Kas Jauns" rakstīja par runām sabiedrībā, ka atjaunotās Latvijas pirmais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns gadu kā esot uzsācis attiecības ar citu sievieti. Paši Jurkāni toreiz gan noliedza, ka viņu laulībai pienācis gals, bet, kad pāris mēnešu vēlāk Jānis tika pieķerts kopā ar mīļāko – zobārstniecības klīnikas "Adenta" vadītāja Pētera Apses sievu Lindu Apsi –, Ilze Jurkāne savu neuzticīgo vīru patrieca no dzīvokļa, bet gadu vēlāk Jurkānu laulība tika šķirta arī oficiāli.

Ilze Jurkāne toreiz neslēpa, ka, uzzinājusi par vīra neuzticību, bijusi pamatīgi saniknota un ilgi meklējusi ceļu, kā Jānim piedot viņa grēkus. “Neliekuļošu, šis periods nebija viegls. Jā, melu un nodevības dēļ jutos ļoti aptraipīta. Jutos nodota, turklāt publiski nodota un pazemota. Piedzīvoju izjūtas, ko noteikti nebiju pelnījusi. Tomēr dusmas par pāridarījumu ir dzisušas. Tagad man ir patīkami atskatīties uz mūsu labajiem gadiem. Būtu ļoti bēdīgi izdzēst labo... Un to nemaz nevar izdzēst,” žurnālam Kas Jauns teica Ilze, uzsverot, ka esot Jānim piedevusi: “Man ir prieks, ka viss beidzās ar to, ka turpinām būt draugi. Un tādi paliksim uz visu mūžu. Tas, ka otram esi bijis tik tuvs, nevar pazust. Esam šķīrušies, un man nav grūti pieņemt domu, ka viņam būs citas sievietes.”