Slavenības
2020. gada 7. februāris, 06:11

Jānim Jurkānam jau atkal jauna mīla

Inta Mengiša

Jauns.lv

Kādreizējais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns (73) beidzot pielicis punktu baumām par pārmaiņām savā mīlas dzīvē. Nu tapis skaidrs, ka ar pedagoģi Lindu Apsi (48) Jurkāns vairs nav kopā, tagad viņš aplido ārsti Aiju Medni (49), raksta žurnāls "Kas Jauns".

Savu jauno attiecību nopietnību Jānis Jurkāns aizvadītajā nedēļā apliecināja, uz miljonāra Aināra Šlesera 50. jubilejas svinībām bez kautrēšanās un mulsuma ierazdamies jaunas mīlestības pavadībā. Slaidā gaišmate turējās vīrietim zem elkoņa, un abi nepārprotami demonstrēja savu ciešo tuvību.

Jaunā mīļotā – daktere un golfa cienītāja

Jurkāna jaunā sirdsdāma ir ārste radioloģe Aija Medne, kuras pamatnodarbošanās ir cieši saistīta ar vīriešu veselību; radioloģijas nozarē ārste tiek cildināta kā īpaši zinoša vēdera un mazā iegurņa orgānu izmeklējumos. Medne izglītojusies ne tikai Latvijā, bet arī Dānijā un Norvēģijā un pati izstrādājusi jaunas izmeklējumu metodes uroginekoloģijā. Nav izslēgts, ka tieši kādā ārstniecības iestādē Jāņa un Aijas ceļi arī krustojušies un bijuši par pamatu simpātiju uzplaukšanai. Bet vēlāk, ļoti iespējams, viss turpinājies un attīstījies ārpus betona sienām, pie dabas krūts, svaigā gaisā, piemēram, golfa laukumā, jo, tāpat kā Jānis Jurkāns, arī Aija Medne ir sportiska dzīvesveida cienītāja, abiem ir arī konkrēts kopīgs vaļasprieks, un tā ir golfa spēle.

Jānis Jurkāns savu mīlas dzīvi komentēt nevēlas, un dzirdēts pat, ka draugiem un paziņām stāsta, ka Aija ir nevis viņa mīļotā sieviete, bet gan īrniece. Līdzīgi bija arī nesen, kad par Jāņa privāto dzīvi interesējās žurnālisti, vaicādami, vai ar līdzšinējo draudzeni Lindu Apsi pašlaik attiecībās piedzīvo krīzi un vai tiesa, ka tagad viņam ir jauna mīļotā meitene Aija, ar kuru kopā arī svinējis gadumiju... No šīs rakņāšanās pa viņa mīlas lietām Jānis Jurkāns prasmīgi atgaiņājās, apgalvodams, ka attiecību krīzes viņam nav; ka tās ir pilnīgas muļķības un izdomājumi. Dodot godavārdu, Jurkāns arī ziņoja, ka ne ar kādu Aiju Jaungadu kopā sagaidījis neesot; un vispār viņam esot apnicis apspriest savu privāto dzīvi, turklāt visu laiku tiekot runāts, ka viņš no kāda izšķīries.

Taču aprindās dzirdēts, ka Jurkāns gluži atklāts un patiess nav bijis. Faktu par kopdzīves pārtraukšanu ar Lindu Apsi, kas pērn atstāja Jurkāna idillisko lauku māju Salacgrīvas novadā un atgriezās kādreizējā mājoklī Mežaparkā, Jānis ilgu laiku esot centies paturēt noslēpumā. Tāpat kā to, ka jau krietnu laiku, iespējams, pat jau kopš aizvadītā gada pavasara un golfa sezonas sākuma, viņam uzdzirkstījušas mīlas jūtas pret dakteri Aiju Medni, kura līdz šim bijusi zināma kā slavenā un pacientu augstu vērtētā pediatra Edgara Medņa laulātā draudzene un divu bērnu māte. Medņu ģimene gan pirms kāda laika izirusi.

Kopā ar Apsi uzcēla sapņu māju, kas nu izlikta pārdošanā

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Jāņa Jurkāna un viņa Podziņas, kā viņš mīļvārdiņā dēvēja līdzšinējo dzīvesbiedri Lindu Apsi, attiecībām, izrādās, pienācis gals. Kādreizējais ārlietu ministrs nu iziet sabiedrībā ar citu dāmu.

Aizvadītajā nedēļā "Kas Jauns" vēstīja, ka gaismā nācis fakts par Jāņa Jurkāna skaisto īpašumu Vidzemes jūrmalā, kas, izrādās, vairs nemaz nepieder viņam. Proti, Zemesgrāmatas dati liecina, ka Liepupes pagastā esošais īpašums "Brīzes", kam līdz šim par saimnieku uzdevās Jānis Jurkāns, jau pirms trim gadiem (uz 2016. gada 2. novembrī noslēgta uztura līguma pamata) nodots viņa draudzenei Lindai Apsei. Tajā noteikts, ka Jānim Jurkānam ir „bezatlīdzības dzīvokļa tiesības uz nekustamo īpašumu līdz mūža galam”.

Ciemos pie Jāņa Jurkāna

Ciemos pie Jāņa Jurkāna.

gallery icon

Ko īsti nozīmē „uztura līgums”, skaidri aprakstīts Latvijas Republikas oficiālā izdevēja "Latvijas Vēstnesis" uzturētajā LV portālā. „Ar uztura līgumu tiek pielīgts uzturs. Likums paredz, ka tā ir kopšana, ēdināšana, apģērbs, taču līgumā var noteikt ļoti konkrētas lietas, ko līdzēji saprot ar uzturu. Jāņem vērā, ka uztura līgums nav naudas došana, – uztura līgums nozīmē pakalpojuma sniegšanu,” akcentē zvērināta notāre Sandra Jakušenoka. „Uztura līgumu slēdz par nekustamo īpašumu – uztura ņēmējs šādi, ar līgumu, nodod sev piederošā īpašuma tiesības uztura devējam – cilvēkam, ar ko tiek slēgts līgums, – apmaiņā pret aprūpes pakalpojumu,” skaidro viņa. Vēl notāre piebilst, ka „uztura līgumā var norādīt pilnīgi visu, par ko abi līdzēji ir vienojušies, un ne tikai var norādīt, bet tas būtu arī ieteicams. Ja ir nepieciešama fiziska kopšana, šis cilvēks ir fiziski jāapkopj. Ja ir jāpiegādā uzturs, jādodas uz veikalu un jāpērk, kas nu kurā reizē nepieciešams. Jo detalizētāks ir uztura līgums, jo mazāk pārpratumu rodas. Uztura devējam ir skaidrs, kas jādara, savukārt uztura ņēmējs zina, ar ko viņam ir jārēķinās, ko var sagaidīt.”

Pēc Zemesgrāmatā publiskotās informācijas var spriest, ka šajā gadījumā ir piemērots „klasiskais uztura līguma variants” – uztura ņēmējs Jurkāns paliek dzīvot savā īpašumā un viņu nevar izlikt no dzīvojamās telpas, garantējot dzīvošanu īpašumā visa mūža garumā. Bez viņa piekrišanas arī nevar īpašumu notirgot. Tāpat šo īpašumu Jurkāns vairs nevar atstāt mantojumā, un trešās puses var apstrīdēt uztura līgumu „tikai tādos gadījumos, ja var pierādīt, ka uztura ņēmējs, piemēram, nav bijis pieskaitāms”.

Šī gan ir visai amizanta situācija tādā ziņā, ka, Jānim Jurkānam uzsākot un izveidojot jaunas attiecības, ar iepriekšējo draudzeni Lindu Apsi uztura līguma dēļ kādreizējā mīlas dzīve jātransformē cita veida turpināmās attiecībās...

Jurkāne: „Šo gadījumu nekomentēšu!”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Jau vairāki gadi aizritējuši, kopš Jānis Jurkāns laimīgi smaidīja līdzās savai ilggadējai sievai Ilzei Jurkānei. Pēc tam kad klajā nāca Jurkāna sānsolis ar ģimenes draudzeni Lindu Apsi, 22 gadus ilgajai Jurkānu pāra laulībai pienāca gals.

Daudziem atmiņā aizvien ir Jāņa un viņa iepriekšējās likumīgās sievas Ilzes Jurkānes 22 gadus ilgās laulības šķiršana, kas bija meksikāņu seriālu cienīga epopeja. Jau 2014. gada rudenī žurnāls "Kas Jauns" rakstīja par runām sabiedrībā, ka atjaunotās Latvijas pirmais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns gadu kā esot uzsācis attiecības ar citu sievieti. Paši Jurkāni toreiz gan noliedza, ka viņu laulībai pienācis gals, bet, kad pāris mēnešu vēlāk Jānis tika pieķerts kopā ar mīļāko – zobārstniecības klīnikas "Adenta" vadītāja Pētera Apses toreizējo sievu Lindu Apsi –, Ilze Jurkāne savu neuzticīgo vīru patrieca no dzīvokļa, bet gadu vēlāk Jurkānu laulība tika šķirta arī oficiāli.

Ilze Jurkāne toreiz neslēpa, ka, uzzinājusi par vīra neuzticību, bijusi pamatīgi saniknota un ilgi meklējusi ceļu, kā Jānim piedot viņa grēkus. „Neliekuļošu, šis periods nebija viegls. Jā, melu un nodevības dēļ jutos ļoti aptraipīta. Jutos nodota, turklāt publiski nodota un pazemota. Piedzīvoju izjūtas, ko noteikti nebiju pelnījusi. Tomēr dusmas par pāridarījumu ir dzisušas. Tagad man ir patīkami atskatīties uz mūsu labajiem gadiem. Būtu ļoti bēdīgi izdzēst labo... Un to nemaz nevar izdzēst,” žurnālam Kas Jauns pirms gada teica Ilze, uzsverot, ka esot Jānim piedevusi: „Man ir prieks, ka viss beidzās ar to, ka turpinām būt draugi. Un tādi paliksim uz visu mūžu. Tas, ka otram esi bijis tik tuvs, nevar pazust. Esam šķīrušies, un man nav grūti pieņemt domu, ka viņam būs citas sievietes.”

Kad "Kas Jauns" sazinājās ar Ilzi Jurkāni un jautāja, vai arī līdz viņai nonākušas ziņas par eksvīra kārtējo šķiršanos (no Lindas) un jauno mīlestību (Aiju), viņa, ieturot dziļdomīgu klusuma pauzi, salti atbildēja: „Šo gadījumu es nekomentēšu!”

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet šīs nedēļas žurnālā "Kas Jauns"!