foto: Shutterstock
Lietuviešu lietoto apģērbu uzņēmums "Vinted" spiests maksāt 2,4 miljonu eiro sodu
Bizness un ekonomika
2024. gada 3. jūlijs, 15:14

Lietuviešu lietoto apģērbu uzņēmums "Vinted" spiests maksāt 2,4 miljonu eiro sodu

Biznesa nodaļa

LETA/Jauns.lv

Viļņā bāzētajam lietoto apģērbu tiešsaistes tirdzniecības uzņēmumam "Vinted", kas kļuva par Lietuvas pirmo "vienradzi", par lietotāju personas datu aizsardzības pārkāpumiem noteikts 2,39 miljonu eiro naudassods.

Šāds lēmums pieņemts pēc Francijas un Polijas atbildīgajās institūcijās saņemto sūdzību izskatīšanas un Vispārējās datu aizsardzības regulas pārkāpumu fiksēšanas, trešdien paziņoja Lietuvas Valsts datu aizsardzības inspekcija.

Inspekcija norādīja, ka sūdzību izskatīšanas laikā gūts apstiprinājums, ka "Vinted" atteicās izdzēst datus, jo prasības iesniedzēji nebija norādījuši "konkrētu pamatojumu", kas noteikts regulā, un uzņēmums nav norādījis mērķus, kādiem pieteikuma iesniedzēju dati tiks apstrādāti noteiktā apjomā.

Tika arī konstatēts, ka, lai nodrošinātu platformas un tās lietotāju drošību, "Vinted" prettiesiski piemēroja dažiem lietotājiem tā saukto ēnu bloķēšanu - personas datu apstrādi, kas veikta, lai identificētu personu, kura varētu pārkāpt platformas "Vinted" principus, atstājot platformu, nezinot par šādu savu datu apstrādi.

Turklāt tika konstatēts, ka uzņēmums neveica pietiekamus tehniskos un organizatoriskos pasākumus, neveica vai pamatoti atteicās veikt pasākumus attiecībā uz lietotāju tiesībām pārskatīt piekļuvi saviem datiem.

Valsts datu aizsardzības inspekcija norādīja, ka, nosakot naudas soda apmēru, tā ņēma vērā, ka "Vinted" datu apstrādes apjoms ir pārrobežu - pārkāpumi skāra lielu lietotāju skaitu un turpinājās ilgu laiku.

Lēmumu var pārsūdzēt Reģionālajā administratīvajā tiesā viena mēneša laikā.

2022.gadā "Vinted" cieta 20,4 miljonus eiro lielus zaudējumus, savukārt pagājušajā gadā "Vinted" guva 17,8 miljonu eiro tīro peļņu. Pagājušajā gadā grupas ieņēmumi pieauga par 61% līdz 596,3 miljoniem eiro.

2019.gadā "Vinted" kļuva par Lietuvas pirmo "vienradzi" jeb jaunuzņēmums, kura vērtība pārsniedz vienu miljardu eiro.