foto: LETA
Zārku humpalas: cilvēkiem nezinot, apbedīšanas birojs Lietuvā otrreiz izmanto jau lietotus zārkus
Zārks apbedīšanas birojā.
Pasaulē
2022. gada 19. janvāris, 11:59

Zārku humpalas: cilvēkiem nezinot, apbedīšanas birojs Lietuvā otrreiz izmanto jau lietotus zārkus

Jauns.lv

Lietuvā atklāta liela apmēra klientu maldināšana, ko īstenojis Viļņas arhibīskapijai piederošs apbedīšanas birojs Tas tirgojis zārkus, kas izmantoti nelaiķu nogādāšanai krematorijā Polijā. Zārki nav tikuši sadedzināti, bet gan vesti atpakaļ uz Lietuvu atkārtotai izmantošanai.

Lietuvā klienti pirkuši zārkus par 300 līdz 1200 eiro, bet pirms sadedzināšanas krematorijā nelaiķi ievietoti parastā kartona kārbā, kas maksā 16 eiro. Zārkus aizvedot atpakaļ uz Lietuvu, tie atkārtoti tirgoti par sākotnējo cenu, ziņo LRT.lt.

“Kad ievietoju mirušā ķermeni zārkā, redzēju, ka zārks tiek izmantots ne jau pirmo reizi. Drapējums ir saburzīts, dažkārt redzamas asiņu vai citu ķermeņa šķidrumu pēdas. Ja zārkā ievieto vēl nenožuvušu līķi, vēlāk, jau pēc līķa izņemšanas var redzēt, ka tur jau kāds gulējis,” stāsta bijušais apbedīšanas biroja “Laidojimo paslaugų centras” (LPC) darbinieks Ludviks.

Darbinieki sākotnēji izteikuši sūdzības biroja priekšniecībai par šādu praksi, taču sapratuši, ka tā notiekot ar priekšnieku zināšanu. “Vienu dienu tu meklēsi taisnību, bet citu dienu tev būs jāmeklē jauns darbs,” secina Arvīds, kurš neilgu laiku strādājis šajā apbedīšanas birojā par šoferi.

Nelaiķi vesti uz krematoriju Polijas pilsētā Suvalkos. LPC vadība apgalvo, ka zārku otrreizējā izmantošana notikusi, jo Covid-19 pandēmijas dēļ krematorija mainījusi noteikumus un atteikusies dedzināt zārkus. Taču krematorijas vadība to noliedz un skaidro, ka parasti kopā ar nelaiķi sadedzina visu veidu zārkus, izņemot lakotos.

LPC vadība taisnojās, ka zārki nosūtīti atpakaļ uz Lietuvu “restaurācijai”, bet žurnālisti noskaidroja, ka restaurēti tikai četri zārki, bet atkārtoti izmantoti vismaz 150. Uzņēmums šādi sev nodrošinājis vismaz 45 000 eiro peļņu.

Apkrāpto klientu vidū ir arī Seima deputāte Monika Ošmjanskiene, kura pagājušogad pavadīja pēdējā gaitā tēvu. “Bēdīgākais ir tas, ka šo krāpšanu īstenojis baznīcai piederošs uzņēmums,” atzīst deputāte.

Viļņas arhibīskapija pagājušonedēļ saņēmusi LPC vadītāja Arūna Žiļoņa iesniegumu par atbrīvošanu no amata pēc paša vēlēšanās.

Neparastie zārki

Tiem, kuri vēlas doties viņsaulē neparastā veidā, Lielbritānijas uzņēmums "Crazy Coffins" ražo īpašus zārkus. Personificētās mūžamājas var pasūtīt jebkādā veidolā ...

gallery icon