Vai Latvijas humpalu veikali būs tukši? Eiropieši lietotās drēbes izdala bēgļiem
Rietumeiropieši tagad maisiem savus lietotos apģērbus izdala bēgļiem. Līdz šim tos tirgoja mūsu humpalu veikalos. Nu radies jautājums – vai Rietumos neizdalīs visas lietotās drēbes bēgļiem un mums būs jāpaliek bešā?
Bizness un ekonomika
2015. gada 28. novembris, 06:06

Vai Latvijas humpalu veikali būs tukši? Eiropieši lietotās drēbes izdala bēgļiem

Jauns.lv

Rietumeiropā iedzīvotāji savas lietotās drēbes un apavus masveidīgi atdod bēgļiem. Savukārt mūsu humpalu veikali pārtiek tieši no rietumeiropiešu labvēlības, kuri lietotos apģērbus atvēl labdarības organizācijām, kuras tos tālāk pārdod latviešiem. Vai tas nozīmē, ka mūsu „humpalas” paliks pustukšas?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vērojot to, ka rietumeiropieši maisiem vien bēgļiem nes humāno palīdzību, pārsvarā apģērbus un apavus, daudzi pie mums Latvijā, kuru maciņš neatļauj iepirkties gatavo apģērbu un augsto zīmolu veikalos, izsaka bažas, ka piedāvājums mūsu humpalu veikalos paliks aizvien trūcīgāks.

Pašmāju lietoto apģērbju un apavu tirgotāji mierina – nevajag uztraukties: mūsu humpalu bodītes tukšas nepaliks. Lai arī rietumeiropieši sev vairs nevajadzīgos apģērbus izdala bēgļiem, pietiks arī mums. Bēgļiem vajadzīgas ne tikai drēbes, bet arī citas lietas, piemēram, zāles un tās labdarības organizācijas iegādājas, pārdodot ziedotos apģērbus, arī mums – latviešiem.

Viena no lielākajiem lietoto apģērbu un apavu tirgotājiem Latvijā, uzņēmuma „R.D.A” valdes priekšsēdētājs Raimonds Dižkalps Kasjauns.lv teica: „Tā nu gluži nebūs, ka visi lietotie apģērbi tiks atvēlēti tikai bēgļiem. Varbūt arī daļu izdala bēgļiem, bet mēs to noteikti neizjutīsim. Ne jau vienmēr palīdzība bēgļiem ir vajadzīga tikai apģērbu veidā. Apģērbus izdala labdarības organizācijām, kuras tos pārdod un vēlāk par iegūtu naudu bēgļiem iegādājas citas preces, piemēram, medikamentus.”.

Jāteic, ka „R.D.A.” lietotās preces saņem tieši no tām valstīm, kur bēgļu problēma izjūtama sevišķi asi - Lielbritānijas, Itālijas un Vācijas.

Savukārt lietoto apģērbu un apavu tirdzniecības uzņēmuma „Venda -2” tirdzniecības struktūrvienību vadītāja Aleksandrina Diļevka neņemas apgalvot, ka lietoto drēbju izdalīšana varētu apdraudēt mūsu „humpalu” preču klāstu. Pēdējā laikā nav samazinājusies lietoto apģērbu piegādes Latvijai un tā arī nevajadzētu būt. „Mēs visi kaut ko runājam un fantazējam… Mums piegādes ir tādos apjomos, kā pasūtam. Tā ir fantāzija, ka tagad piegādes saruks. Mūsu uzņēmums preci saņem no Vācijas un problēmas ar piegādēm neizjūtam. Bet. kā būs turpmāk, nezinu, jo pasaule jau ļoti ātri viss kaut kas mainās”.

Runājot par lietoto apģērbu izdale bēgļiem Diļevka saka: „Protams, tur izdala drēbes bēgļiem. Vācijā cilvēki ir auguši sabiedrībā, kur audzināti palīdzēt cilvēkiem. Tas ir loģiski. Ja arī pie mums būtu šādi bēgļi, arī es viņiem kaut ko no mājām aiznestu”.

Skatieties video:

Vai drauds latviešu „humpalām”? (LNT Ziņas)


Elmārs Barkāns/Foto: EPA/LETA

Tēmas