foto: ZUMAPRESS.com
Kadirovs savā gultā velk pat pusaudzes
Čečenijas vietvaldis Ramzans Kadirovs ieradies pie Krievijas diktatora Vladimira Putina. Ir diezgan skaidrs, kurš Čečenijā ir īstais saimnieks, Maskavai te nav liela teikšana.
Pasaulē
2024. gada 30. jūnijs, 06:44

Kadirovs savā gultā velk pat pusaudzes

Ārzemju nodaļa

Kas Jauns Avīze

Pētnieciskās žurnālistikas izdevums “Projekt” izlaidis filmu par Čečenijas vietvaldi Ramzanu Kadirovu, atklājot viņa ceļu uz varu, Krievijas naudas apguvi savām vajadzībām un nepilngadīgu meiteņu harēmu.

Kopš 1999. gada augusta Krievijas vadība kopā ar Federālo drošības dienestu meklēja jaunu Čečenijas pārvaldnieku, vēsta “Projekt”, atsaucoties uz trim avotiem.

Darījums ar Kadirova tēvu

Sarunas ritēja tā laika “galvenā čečenu gangstera” Ruslana Atlangerijeva dzīvoklī. FSB pārstāvēja direktora vietnieks Hermanis Ugrjumovs, Kremli prezidenta administrācijas vadītāja vietnieks Vladislavs Surkovs. Procesu pārraudzīja Vladimirs Putins, toreiz kā premjers, un viņa sekretārs Igors Sečins.

Izvēle krita uz Ahmatu Kadirovu, kurš vēl līdz 1996. gadam personiski karoja pret Krieviju. Ar viņu Putins apspriedis varas nodošanu, par pāreju Kremļa pusē Kadirovam apsolīts atdot jumtu pār lielu pilsētu, pieci miljoni ASV dolāru skaidrā naudā uzreiz un lepna māja Sočos. Būtībā Kremlis atpirkās un joprojām turpina maksāt meslus.

2004. gada 9. maija koncertā stadionā Groznijā Kadirovu nogalināja - tribīnē bija ielikts spridzeklis. Viņa dēls Ramzans, kurš tolaik vadīja tēva apsardzi, atradās Maskavā, un Putins uzreiz licis saprast, ka viņš būs nākamais vasalis. Televīzijā rādīja kadrus, kā Kremlī tikties ar Putinu ierodas tolaik plaši nepazīstams jauneklis treniņtērpā. Uzreiz gan oficiāli tronī iesēdināt Ramzanu nevarēja, pēc likuma bija jāpagaida trīs gadi, līdz viņam aprit 30 gadu.

Nevēlamie drīz nomira

Vecākajam Ramzana brālim Zelimhanam varu nodot nevarēja, jo viņš bija aizrāvies ar narkotikām, regulāri uzbruka citiem ar ieročiem un iekļuva avārijās. Zelimhans vairs ilgi ar savu uzvedību neapgrūtināja – viņš nomira trīs nedēļas pēc tēva.

Kamēr Ramzans gaidīja oficiālo kronēšanu, iespējamie konkurenti mira vai atgāja malā. Čečenijas Drošības padomes sekretārs Rudņiks Dudajevs gāja bojā ugunsgrēkā, no Maskavas ieceltais premjers Sergejs Abramovs piedzīvoja divus uzbrukumus. 2007. gada februārī Ramzans Kadirovs kļuva par Čečenijas prezidentu.

Nozagto izņem bankomātos

Savas valdīšanas laikā Kadirovs pilnībā savā kontrolē pārņēmis Čečenijas ekonomiku. No Krievijas budžeta Čečenija ik gadu saņem trīs miljardus dolāru. Daudzi vērtīgi uzņēmumi pieder Kadirova radiniekiem vai tos pārvalda Ahmata Kadirova fonds, ko formāli vada Ramzana māte.

“Projekt” apgalvo, ka galvenais kanāls, ar kura starpniecību Kadirovs, viņa ģimene un draugi tiek pie valsts naudas, ir kompānijas “Benofon”, “Orbita” un “Izumrud”, kurām tikpat kā nav darbinieku. Tie ir Kadirova personiskie naudas maki, kur ieplūst budžeta nauda un vietējo uzņēmēju maksājumi.

Līdzekļi ienāk, izmantojot valsts pasūtījumus, naudu pavisam vienkārši izņem bankomātos. “Projekt” noskaidrojis, ka pērn vismaz 15 cilvēki, tāli no reāla biznesa, saņēmuši no minētajām kompānijām 48 miljardus rubļu (ap 480 miljoniem eiro) kā bezprocentu aizdevumus.

Meitenes harēmam ķēra pat uz ielas

Līdztekus oficiālajai laulībai Kadirovam ir arī citas sievas, ko aizliedz Krievijas likumdošana. Viņām dzimušos bērnus Kadirovs uzdod par legālās sievas atvasēm, pavisam viņam esot vismaz 14 bērnu. Pēc islāma likumiem, musulmanim var būt četras sievas, kuras jānodrošina līdzvērtīgi, taču Kadirovam ar to nepietiek, turklāt viņam ir tieksme uz bērniem.

Viena no pagrīdes sievām pirmo bērnu Kadirovam dzemdējusi tikai 14 gadu vecumā. Viņa bija ieguvusi otro vietu vietējā skaistumkonkursā un ar to izpelnījusies čečenu diktatora uzmanību. Uzvarētāja bija 14 gadu vecā Zamira Džabrailova, un pēc pusotra gada arī viņa dzemdēja Kadirova bērnu – dēlu Adamu, atklāj trīs ģimenei tuvi avoti.

“Projekt” atklājis vēl vairākas meitenes, kas gandrīz visas padarītas par Kadirova piegulētājām agrā vecumā, vēl pirms 18 gadiem. “Kadirovs dod priekšroku jaunavām, skolniecēm vai pirmo kursu studentēm. Viņam ir palīgs, kas glabā kontaktus lērumam jaunu čečenu meiteņu. Desmitiem, varbūt simtiem,” “Projekt” teic Kadirova paziņa. Šā gadsimta sākumā skaistas meitenes “Kadirova cilvēki varēja sagrābt tieši uz ielas, ceļā uz mācībām”.

Turklāt Kadirovs savas seksuālās iegribas padarījis par ģimenes tradīciju – jūnijā savu 17 gadus veco dēlu Eli slepus saprecinājis ar sava brālēna, Valsts domes deputāta Adama Delimhanova 14 gadu veco mazmeitu. Tātad puisim pielaulāta viņa otrās pakāpes māsīca. Oficiāli to darīt liedz Krievijas likumi, bet Čečenijā ir cita kārtība. Tajā pašā dienā izprecināts arī 16 gadu vecais Adams Kadirovs – ar senatora Suleimana Geremejeva meitu.

Dēls atsities tēvā...

Jau pieminētais Adams ir atsities tēvā, kurš viņu tikai slavē un apbalvo par izrādīto nežēlību. Pērn Ramzans ievietoja internetā video no cietuma Groznijā, kur dēls piekāva par Korāna dedzināšanu aizturēto Ņikitu Žuravelu. Putina vasalis pauda lepnumu par dēla “pieaugušo goda, cieņas un savas reliģijas aizstāvības ideālu iegūšanu”. Adamam pat piešķirts Čečenijas Republikas varoņa tituls.

Projekt aprakstījis divus nāves gadījumus, saistītus ar Adamu. 2022. gadā viņa treneris Abdulkerims Edilovs nomira 31 gada vecumā neskaidros apstākļos, un miesassargs pazuda bez pēdām, visticamāk nogalināts. Čečenijā klīda runas, ka viņi palaiduši garām Adama aizraušanos ar narkotikām, kas novedis pie smagas autoavārijas, kurā gājuši bojā nejauši cilvēki. Cita versija – viņi bijuši geji, par to Čečenijā vajā, atšķirībā no izvirtuļiem, kas izmanto meitenes pusaudžu vecumā.